(StudentTorget.no):

Navn: Live Marie Hagen Wold
Studiested: Lisboa
Studerte: Kommunikasjon ved Faculdade de Ciências da Universidade de Lisboa

Hvordan kom du frem til at det var til Lisboa/Portugal du ville dra?

Jeg ville oppleve noe helt nytt som likevel var innenfor Europa, og en by med historie, godt klima og muligheter til å surfe. Ettersom jeg har gått et år på folkehøgskole i Stavanger på surfelinja tenkte jeg at jeg kunne bo et sted hvor det var enkelt å vedlikeholde det jeg hadde lært. I tillegg er Lisboa en utrolig fin by, og det er alltid noe nytt å se når man rusler rundt i brosteinsgatene.

Hva er den største forskjellen på å studere i Portugal og i Norge?

Den aller største forskjellen er at de offentliggjør alles karakterer. Når du får tilbake en karakter kan du enten få den muntlig tilbake høyt i timen foran de andre, og de legger også karakterene i et felles dokument som alle ser. Siden jeg er vant til full anonymitet på det meste synes jeg dette var litt rart å venne seg til. En annen forskjell var at det alltid var obligatorisk oppmøte, og engasjement i timen hadde mye å si for sluttkarakteren.

Les også: Studere i utlandet? Dette må du tenke på før du reiser!


Fortell litt om studiet og undervisningen?

Jeg studerte kommunikasjon i Lisboa, og hadde blant annet fag som Culture and Globalization og Intercultural Communication. Disse synes jeg var veldig spennende. Undervisningen er lagt opp slik at man har en totimers forelesning i strekk, for og så har pauser. De dagene jeg hadde flere fag etter hverandre ble pausene litt vel korte, men du får en lang pause igjen i lunsjen med varm mat. For portugisere er dette helt obligatorisk.

Hvordan var en vanlig studiedag for deg?

Jeg hadde ikke mange like dager, da jeg for eksempel på mandager hadde en forelesning, og på tirsdager hadde jeg fire fag på rad. Disse dagene var litt lange. Ellers var en vanlig studiedag at jeg spiste frokost, tok metroen til universitetet og hadde en lang lunsj sammen med mine venner.

LES OGSÅ: Ti steder å oppleve i Portugal

Er det noe du synes var utfordrende ved å studere i Portugal?

Jeg synes det var utfordrende at timene var litt lange uten pause, men jeg synes egentlig generelt det var ganske greit!

Les også: Sjekkliste for utenlandsstudenter

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Det er ganske billig i Lisboa, og du får mye for pengene. Matbutikkene er kjempebra med masse råvarer, og det er en del billigere enn i Norge. Klær fra vanlige merker er omtrent samme priser, men generelt er det meste litt billigere. Leieprisene er også mye billigere enn i storbyene i Norge, men likt som for eksempel leieprisene i Volda, der jeg studerer.


Hva gjorde du når du ikke var på skolen?

Jeg prøvde å få surfet så mye jeg kunne når det fortsatt ikke var for store bølger, så drakk jeg ofte sangria med venner på kveldstid eller var på et av de bra treningssentrene som var der. Men, man må forberede seg på at barer gjerne ikke fylles opp før i tolv-tiden, og man drar ofte ikke hjem før sola er på vei opp igjen om morgenen.

LES OGSÅ: Studielandsguide Portugal

Hvordan er studentmiljøet der?

Studentmiljøet er veldig bra. Organisasjonen ERASMUS er veldig stor i Lisboa, og de har til og med en egen gate som heter Erasmus Corner der internasjonale studenter kan møtes på kveldstid. De arrangerer også mange turer, båtfester og har egne utesteder. Det er lett å få internasjonale venner i Lisboa, i tillegg til at man går med mange forskjellige i klassen.

Les også: Her får du tilleggsstipend som utenlandsstudent

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Jeg vil anbefale min skole, men særlig anbefale byen mest. De fleste bor litt unna skolen, men det er verdt det når man gjerne bruker mer tid i byen enn på skolen hvis man kan. Jeg vil anbefale å lære seg litt portugisisk, da blir det enklere å bestille ting i kantinen osv. Mange snakker bra engelsk, men i butikker og sånn kan det være greit å kunne det mest generelle.

LES OGSÅ: Torstein tar master på en av de beste businesskolene i Europa