Hvordan kom du frem til at det var til Lisboa / Portugal du ville dra?

Etter å ha tilbragt ett år på utveksling i Grenoble, i forbindelse med min bachelorgrad, var jeg ikke i tvil om at jeg ville ta hele mastergraden i utlandet. Det på bakgrunn av å bygge et internasjonalt nettverk, lære om nye kulturer og mangfold, samt tilegne meg bredere akademiske perspektiver og kunnskap.

 

Utveksling til Portugal

Navn: Torstein Nilsen Guddal

Alder: 25 år

Studerer: Master in Management with specialization in Strategy & International Business

Studiested: Nova School of Business & Economics

 

Etter å ha søkt grundig, samt konsultert meg med bekjente som har studert i Portugal tidligere, falt valget på Nova School of Business & Economics (Nova SBE) og «Master in Management with specialization in strategy & international business».

Valget av universitet var knyttet til både akkreditering, akademisk kvalitet og velkjente forelesere – og et (stort) pluss at det nye campuset ligger rett ved stranden i Carcavelos.

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Portugal og i Norge?

Studielivet i utlandet er annerledes på flere måter, sammenlignet med Norge. Den største forskjellen, etter min mening, er at det forventes mer av deg som student – både fra universitetet, forelesere og medstudenter.

Skolesystemet er bygget opp med fire trimester pr. studieår, der mengden kurs pr. trimester avhenger av antall studiepoeng. Ett trimester varer i ca. to måneder og avsluttes med avsluttende eksamen, før et nytt trimester starter.

Vi har obligatoriske kurs som bygger på management-relaterte områder (f.eks HRM, markedsføring, statistikk, finans, strategi etc) og muligheten til å fordype seg gjennom valgfag etter eget ønske og interesse.

I tillegg til akademiske kurs, er studiesystemet på Nova SBE tilpasset for å gi deg som student en meget ideell overgang til det profesjonelle arbeidslivet. Det gjennom profesjonelle utviklingsmoduler (f.eks delta på bedriftspresentasjoner, workshops og karriereveileding), samt bestå Excel-sertifisering.

Karaktersystemet i Portugal er ulikt fra det norske. Der man i Norge benytter bokstavsystem fra A til F, benyttes tallskala 20 til 0 i Portugal – der 20 er høyeste karakter og 10 er lavest ståkarakter.

I Norge er det normalt at det kun er avsluttende eksamen som er gjeldende vurdering for kurset.

Generelt i utlandet er det mer helhetlig og flere vurderinger, som gir deg som student mulighet til å vise din kompetanse og kunnskap gjennom eksempelvis: prosjektoppgave, presentasjon, multiple-choice og muntlig deltagelse i timen.

Personlig synes jeg, ut ifra min erfaring fra Frankrike og Portugal, at man tilegner seg mer kunnskap og lærer bedre ved en slik oppbygning.

Samtidig er det mer som kreves av deg som student, med time-management og interaksjon med ulike type kulturer og personligheter gjennom gruppeoppgaver i hvert fag.


 

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Som tidligere nevnt, inneholder studiet både obligatoriske management-relaterte kurs og valgfag, som man kan tilpasse selv.

Nova SBE legger opp til at man har stor påvirkning på sin egen læring og interesse, der man allokerer tildelte poeng etter antall studiepoeng til å velge fag.

Det er også en mulighet for studenter å søke seg inn på «streams» - der man får et spisset studieløp med forhåndsvalget kurs for området du vil fordype deg i.

Personlig var jeg en del av strategy stream, som inneholder kun strategirelaterte valgkurs f.eks Strategy Consulting, Strategic Foresight & Scenario Planning og Corporate Strategy & Practice.

Ett semester består av minimum 30 studiepoeng, der antall kurs pr. trimester avhenger av størrelsen på faget (3.5 eller 7 studiepoeng).

All undervisning på Nova SBE har obligatorisk oppmøte, forgår på engelsk, foreleses av velkjente professorer, med gjesteforelesere fra de ledende internasjonale bedriftene i verden, og det kreves at man møter forbedret i forelesningene.

Jeg mener at denne kombinasjonen skaper et glimrende miljø for læring og utvikling, der diskusjonene er relevant og med ulike perspektiver.

 

 

Hvordan var en vanlig studiedag for deg?

For øyeblikket er jeg i sluttfasen av masteroppgaven, som skal være ferdigstilt i løpet av desember.

Som følge av covid-19, har alle møtene med gruppen og professoren vært online, som har vært utfordrende for tiden ved at man ikke kan møtes fysisk, og alt som ligger i å gjøre oppgaver digitalt.

Forrige skoleår ville en vanlig studiedag gått stort sett til å være på campus for gjøremål i form av forelesning, gruppemøter, sosialisere seg med medstudenter, og tilbringe tid ved strandkanten, som ligger kun 50-60 meter fra campus.


 

Er det noe du synes var utfordrende ved å studere i Portugal?

Jeg vil si det mest utfordrende er å holde seg à jour med alle gjøremål, gruppeinnleveringer og være forberedt til forelesning. Det gjør at man får mindre frihet sammenlignet med Norge, men med god struktur, kan man få tid til å oppleve Portugal og det landet har å by på.

Det er heller ikke til å stikke under en stol at ved flere ulike kulturer i samme gruppe, kan det oppstå misforståelser og ulik tilnærming til samarbeid. Samtidig er dette en uvurderlig læring, som er flott å ha med seg i arbeidslivet, med mangfold og internasjonal erfaring.

Jeg fikk også erfart hvor ulik tilnærming nordmenn og portugisere har til tidsaspektet. I Norge går alt som regel meget hurtig og effektivt, mens det er helt motsatt i Portugal. Portugisere har det sjeldent travelt og har et mer avslappet forhold til tid – noe man kan se igjen i samfunnet.

Eksempelvis er det bare å smøre seg med god tålmodighet med en interessant bok og drikke når man skal opprette bankkonto, bestille kollektivkort og søke om oppholdstillatelse. Det å stå i kø på dagligvarebutikken er også noe som kan ta lenger tid sammenlignet med Norge, ved at man normalt i Portugal snakker med personen foran/bak i køen og kasseoperatøren.

Dette er noe som man bare må venne seg til, men samtidig meget interessant å bli kjent og snakke med unike mennesker.


 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerte?

Det generelle prisnivået i Portugal er lavere enn i Norge.

Enkelte produkter og tjenester kan være opp mot 40% billigere i Portugal, for eksempel dagligvare, transport og restaurant.

På den andre siden, har dette variert det seneste året, med tanke på den lave kronekursen.

Leieprisene varierer ut ifra hvor du bor. Velger du å bo i sentrum eller sentralt til universitetet, vil prisene være høyere enn om du bor i litt utenfor sentrum eller forstad til Lisboa. De fleste velger å bo i kollektiv og betaler mellom 350€ og 600€ i måneden.

 

 

Hva gjorde du når du ikke var på skolen?

Ukedagene går hovedsakelig tiden til forelesning, selvstudier og gruppearbeid.

Hvis man er god og strukturerer dagene, har man mulighet til å gå på restaurant, stranda eller piknik i de mange parkene – gjerne med en pastéis de nata og god drikke.

Lisboa er en storby som tilbyr noe for enhver smak og muligheter. Byen er fylt med utsiktpunkter, vakre strender, museer, arkitektur og kafeer og restauranter.

I helgene, tilbrakte jeg mye tid på utflukter i Portugal, dro på stranda og deltok på ANSA-arrangement. Som leder for ANSA Lisboa og Nova talent ambassadør, gikk også noe av tiden med til planlegging og gjennomføring av arrangementer.

Plasser som jeg reiste til i Portugal, var blant annet: Cascais, Costa da caparica, Sintra, Setubal og Troia.

Severdigheter som man bør få med seg i Lisboa-området er: Praça do Comércio, Castelo de S. Jorge, Padrão dos Descobrimentos, Torre de Belém og Santuário de Cristo Rei.


 

Hvordan er studentmiljøet der?

Studentmiljøet i Portugal er veldig bra og imøtekommende.

Med mange ulike universiteter, sentrert i Lisboa-området, er det både mange lokale- og internasjonale studenter.

På Nova SBE, er det over 50% internasjonale studenter, så det er lett å bli kjent med ulike kulturer og skape bekjentskap.

Den første perioden i semesteret er «Welcome-week», med både sosiale og formelle arrangement, workshops, presentasjoner og utflukter.

Majoriteten av studentene er en del av studentklubber, som er med å skape bekjentskap, utvikling og engasjement for noe man er interessert i. Eksempelvis har man studentklubber som driver med aktiv profesjonell konsultering (Nova junior consulting og Nova social consulting); og andre klubber som sentreres rundt interesser: Debate club, Surf club og Nova woman in Business club.

Jeg vil si det er mange måter å bli kjent med andre på, man må være åpen, aktiv og majoriteten av andre studenter er imøtekommende, åpen og inkluderende. For norske studenter, finnes ANSA Lisboa, som arrangerer arrangement og er til for å skape et studentmiljø for norske studenter i utlandet.


 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Jeg anbefaler på det sterkeste å ta deler av utdanningen din i utlandet. Det på bakgrunn av å oppleve verden, kulturer, skape nettverk og få nye perspektiver på livet utenfor Norges grenser.

Det er en opplevelse for livet – både personlig, faglig og profesjonelt. Det utfordrer deg til å gå ut av den såkalte «komfortsonen», få nye faglige perspektiver og bygge et internasjonalt nettverk utenfor Norge.

Nova School of Business & Economics har vært fremragende på alle mulige måter.

For det første, studerer du på en skole som er anerkjent over hele verden (Grader som er topp 20 i verden ifølge Financial times f.eks Master in International Management, Master in Finance og CEMS).

For det andre, er man på et helt nytt campus som tilfredsstiller alle dine behov og forventninger.

For det tredje, er studiene formet for at du skal være best rustet til jobbtilværelsen etter studiet, men også fleksibel ved at man kan tilpasse valgfagene etter interesse.

Mitt beste tips for studenter som vil reise til utlandet er: ha det gøy, utvikle deg selv, samt skap minner og bekjentskap for livet.

Samtidig er det ikke til å stikke under en stol at når man reiser til utlandet, er det mye å passe på.

Jeg vil først anbefale deg å lage en liste over formelle saker som må gjøres før avreise – fødselsattest, bostedsattest, forsikring, brev fra lånekassen og annen relevant dokumentasjon. Det finnes informasjon om dette på eksempelvis ANSA.no, udi.no og den respektive ambassaden i landet man reiser til.

I tillegg, vil jeg anbefale deg å registrere deg på reiseregistrering.no – som er et tilbud til gjennom utenrikstjenesten.

Jeg vil også anbefale deg å finne deg en bolig før man reise fra Norge. Alt man kan gjøre på forhånd er å foretrekke, slik at man ikke må bruke de første dagene til dette, som allerede er fullpakket med nye inntrykk og stress.

Økonomi er også noe jeg vil sette fokus på – ved å ha spart seg opp litt ekstra penger, slik at man kan reise rundt og unne seg litt ekstra.

Samtidig, er det viktig å poengtere at studier krever mye av din tid, så bruk også den første perioden til å sette deg rutiner og struktur som passer for deg.

Hvis man har spørsmål eller trenger gode tips, har man internasjonale sider og grupper på Facebook i det respektive landet og ANSA.

Lykke til!