Portugal er et land rikt på kultur og historie, og med sine sandstrender og milde klima i tillegg er landet et populært feriemål for solhungrgie nordmenn.
 
En gang var landet en ledende stormakt, og det er nå et av de fredeligste landene i Europa. 
 
Her finnes 16 offentlige universiteter og omlag 15 høyskoler, samt flere private læresteder. 
 
For tiden er det 12 norske studenter som studerer en hel grad i Portugal, mens 67 nordmenn er her på utveksling.
 
Du finner studier og læresteder ved å bruke søkemotoren hos det portugisiske utdanningsdepartementet, og på Studievalg.no

 
 
 
 
Søknadsprosess
 
 Fakta
Offisielt navn: República Portuguesa
 
Statsform: Republikk i Europa
 
Areal: 91 470, 92 090 km²
 
Innbyggertall: 10 460 000 (2013)
 
Hovedstad: Lisboa
 
Offisielt språk: Portugisisk
 
Statsoverhode: Anibal Cavaco Silva
 
Statsminister: Pedro Passos Coelho
 
Mynt: Euro
 
(Kilde: Snl.no)
Søknadsprosessen er relativt komplisert om du skal søke ved et offentlig lærested, og mange nordmenn velger private skoler for å slippe unna det. Det er dog viktig å huske på at de private skolene er mye dyrere. 
 
Søker du ved offentlige læresteder må utdanningen du har fra videregående kunne likestilles med den videregående-elever i Portugal får. Dette gjøres ved at et oversatt vitnemål sendes for godkjenning både hos den portugisiske ambassaden, og ved en portugisisk videregående skole. Deretter må du melde deg opp til opptakstestene lærestedet krever og du må bevise at du behersker portugisisk godt. 
 
Ved de private lærestedene bestemmes søknadsprosessen av hvert lærested, du slipper unna opptaksprøvene og du søker direkte til universitetet.  Her vil det dog kunne kreves at du sender inn CV, motivasjonsbrev, anbefalingsbrev og eventuelt at du tar en språktest. Dette må du ta kontakt med det enkelte lærestedet for å finne ut av. 
 
Opptakskravene på mastergradene varierer både på offentlige og private læresteder
 
ANSA råder til å starte søknadsprosessen minst fire måneder før studieåret starter i september. 

 
Priser og finansiering 
 
Du må betale skolepenger for å studere i Portugal. For en bachelorgrad på et offentlige lærested ligger skolepengene på rundt 9 050 norske kroner i året. Hos private læresteder ligger de på rundt 45 000 kroner i året. Skal du gå en mastergrad vil hele graden koste 16 000 og 75 000 kroner  
 
Du kan få opptil 120 433 kroner i året som støtte til skolepenger av Lånekassen om du studerer ved et godkjent lærested i Portugal. Du får også 97 850 kroner i basisstøtte. Sjekk om lærestedet ditt er godkjent av Lånekassen her
 
Om skolepengene ikke overstiger 61 590 kroner, som er grensa for når Lånekassen slutter å gi deler av skolepengelånet som stipend på bachelornivå, vil du kunne få 50 prosent av skolepengelånet i stipend. Etter denne grensen gis resten av støtten kun som lån. Til utdanning på masternivå og delstudier gis 70 prosent av skolepengestøtten opp til 61 590 som stipend.
 
Du kan også få reisestøtte som skal dekke to hjemreiser i året. I tillegg til dette kan du få støtte til et tilretteleggingssemester eller et språkkurs på opptil fire uker om du skal studere på portugisisk. Du kan da få opptil 17 675 kroner i stipend til et språkkurs eller et delt lån og stipend til et tilretteleggingssemester. 

 
Språk
 
På universitetene Universitat Europeia de Lisboa og Lisboa School of Economics and Management finnes studier der hele løpet kjøres på engelsk, men ellers undervises bachelorgradene stort sett på portugisisk.
 
Engelskspråklige mastergrader finner du flere av både på offentlige og private studiesteder. 
 
Skal du studere på engelsk er det vanlig å ta en TOELF- eller IELTS-test. TOELF-testen kan tas i Moss og koster 1500 kroner. IELTS-testen koster 2395 kroner og kan tas i Oslo, Bergen, Stavanger eller Trondheim. Begge testene kan tas opptil to år før du starter studiene. 
 
Vil du lære deg portugisisk tilbyr Universidade de Coimbra et språkkurs, sammen med tilleggsfag som litteratur, historie og film. Kurset gir 30 studiepoeng i semesteret og du får støtte til fra Lånekassen for "uspesifiserte studiepoeng" om du tar kurset. Studiepoengene kan inngå som en del av en bachelorgrad i Norge eller andre europeiske land. Semesteravgift ligger på 5 400 norske kroner i semesteret.
 
Du kan også ta et kurs i portugisisk ved Folkeuniversitetet, eller du kan ta et forberedende språkkurs ved Universitetet i Lisboa.  

 
 

Bolig og prisnivå

 
De fleste universitetene har studentboliger, så ta kontakt med aktuelle universiteter for å høre hvilke bomuligheter du har. Vær tidlig ute, før alle sengeplassene er tatt. 
 
Prisnivået i Portugal ligger langt under det norske, og du klarer deg dermed fint på støtten du får fra Lånekassen. Leieprisene ligger på under halvparten av de norske, og det samme gjør prisene på dagligvarer. Du kan spise ute for rundt 60 kroner, og betaler ikke mer enn rundt 13 kroner for en halvliter.