(StudentTorget.no):
 
 
 
Romania vokser som turistdestinasjon, men fortsatt er landet litt glemt i den sammenheng. Det er ikke sikkert det er helt fortjent, for landet byr på alt fra vakker natur, middelalderske landsbyer og fantastiske slott, til den moderne storbyen og hovedstaden Bucharest. 
 
 

Studieinformasjon

 
Romania er spesielt populært blant norske medisinstudenter. Det finnes 125 institusjoner for høyere utdanning i landet. For å finne frem til studie og studiested kan du bruke Studievalg.no
 

 

Søknadsprosess 

For å søke på studier i Romania må du først må ha dokumentene dine godkjent av the National Centre for Recognition and Equivalence of Diplomas. Her må du betale en liten avgift og sende med kvittering på det, samt kopi av pass og vitnemål. Se nettsidene deres for mer informasjon. 

 Fakta om Romania
Areal: 230 160, 238 390 km²
 
Innbyggertall: 19 963 581 (2013)
 
Innbyggere per km²: 86,7
 
Hovedstad: Bucureşti
 
Offisielt språk: Rumensk
 
Nasjonaldag: 1. desember
 
Statsoverhode: Traian Băsescu, president
 
Statsminister: Victor Ponta
 
Mynt: Leu (flertall: lei) à 100 bani
 
Nasjonalsang: Deșteaptă-te, române! (Våkn opp, rumener!)

(Kilde: Snl.no)

Deretter sender du disse og søknaden videre til studiestedet du vil gå ved. 

Når du søker studier i Romania må du sende med en kopi av passet ditt. Du må også sende med en økonomisk garanti og kopi av vitnemålet ditt. Økonomisk garanti kan du for eksempel få av Lånekassen om du får støtte derfra. Det er også mulig du blir bedt om en helseattest.
 
Skal du oppholde deg i Romania i mer enn 90 dager, trenger du et visum. Dette får du hjelp med ved den Rumenske ambassaden i Oslo
 
Du kan også bli bedt om å dokumentere språkkunnskapene dine ved å ta en språktest. Skal du studere på engelsk er det vanligst å ta en TOELF- eller en IELTS-test. TOELF-testen kan tas i Moss og koster 1500 kroner. IELTS-testen koster 2395 kroner og kan tas i Oslo, Bergen, Stavanger eller Trondheim. Begge testene kan tas opptil to år før du starter studiene. Påmelding til TOELF-testen skjer her, og til IELTS-testen, her, men sjekk med studiestedet om du trenger å ta den først. Noen steder holder det om du har en firer i engelsk på vitnemålet.  
 
Noen steder kan du studere på fransk. Du kan da ta en DELF, DALF eller en DCF-test på Institute Français de Norvege i Oslo eller Stavanger. 
 

 
Studiekostnader og finansiering
 
Som internasjonal student i Romania må du betale skolepenger. Prisene varierer helt fra 18 000  90 000 kroner i året. 
 
Du kan få studiestøtte av Lånekassen om du studerer ved et godkjent lærested i Romania. Sjekk om studiestedet ditt er godkjent her
 
Du kan da få en basisstøtte på 97 850 kroner, samt opptil 120 433 kroner i året som støtte til skolepenger.  
 
Om skolepengene ikke overstiger 61 590 kroner, som er grensen for når Lånekassen slutter å gi deler av skolepengestøtten som stipend, vil 50 prosent av skolepengelånet gjøres om til stipend. Etter denne grensen gis resten av støtten kun som lån. På masternivå og delstudier gis 70 prosent av skolepengestøtten opp til 61 590 som stipend. 
 
Du kan også få reisestøtte som skal dekke to hjemreiser i året. 
 
I tillegg til dette kan du få støtte til et tilretteleggingssemester eller et språkkurs på minst fire uker om du skal studere på rumensk. Du kan få opptil 17 675 kroner i stipend til et språkkurs eller et delt lån og stipend til et tilretteleggingssemester
 
 

LES OGSÅ: Dette får du i støtte til utenlandsstudiene

 

 
Boforhold og prisnivå
 
 
 Nyttige linker: 

Finne studier i Romania:
Studevalg.no

Påmelding til språktester:
IELTS
TOELF
Institute Français de Norvege

Andre nyttige linker:
National Center for Recognition and Equivalence of Diplomas
Den rumenske ambassaden i Oslo
Lånekassen
Nokut

 
Den billigste måten å bo på i romania er på studenthjem. Mange internasjonale studenter tar seg dog råd til å leie egen leilighet, da dette heller ikke koster skjorta.
 
Skal du ut på leiemarkedet vil du merke at de fleste leiligheter leies ut delvis eller helt møblert. Leieprisene ligger på mellom 900 og 2800 kroner i måneden. I tillegg må du betale i underkant av en tusenlapp for varmtvann, strøm og internett. 
 
Prisnivået i Romania er altså veldig mye lavere enn i Norge. Levekostnadene for studenter i Romania er i gjennomsnitt på mellom 4500 og 6500 kroner i måneden, så du lever godt på studielånet. 
 
Du kan spise ute for rundt 30 kroner, en halvliter får du for rundt seks kroner, og prisene på dagligvarer ligger litt under halvparten av de norske. 
 

 
Kultur
 
Rumenerne er et åpent, vennlig folk som er stolte av sin historie. De setter stor pris på besøkende og er ivrige etter å dele alt landet har å by på. 
 
Hovedstaden Bucharest er en trendy storby full av energi, og ellers i landet finner du flere middelalderske landsbyer. I Romania møter du høye fjell og dype daler, fantastiske slott, og ikke minst slottet Bran i Transilvania, Draculas hjem. Ellers sitter overtro og folkeeventyr dypt og få land verdsetter disse tradisjonene mer enn rumenerne. 
 
 
(Kilde: Lonely Planet, Snl.no, Studyinromania.com)

Klikk her for å se alle skoler og studier i utlandet