(StudentTorget.no):

 

I Slovenia får du både fjell, by og vann. Store deler av landet ligger som en fortsettelse av Alpene, og landet har en 46,6 kilometer lang kyststripe mot Adriaterhavet. Ellers grenser Slovenia til Italia, Østerrike, Ungarn og Kroatia. 
 
 

Søknadsprosess

 
Det tar normalt mellom tre og fire år å fullføre en bachelor i Slovenia. En master vil ta deg mellom ett og to år. 
 
Du søker direkte til universitetet og må ha generell studiekompetanse for å komme inn. Når du søker studieplass i Slovenia kan du bli bedt om å gjøre en opptaksprøver, samt sende inn motivasjonsbrev og anbefalingsbrev, samt gjøre et intervju.
 
 
Studiekostnader og finansiering 
 
Som student i et EØS-land slipper du unna med en liten avgift på rundt 300 kroner i året, om du studerer ved et offentlig universitet i Slovenia. Ved private læresteder må du betale skolepenger. Prisene varierer, og kan ligge på alt
 Fakta

Areal: 20 270 km²

Innbyggertall: 2 060 000 (2013)
 
Hovedstad: Ljubljana
 
Offisielt språk: Slovensk
 
Statsoverhode: Borut Pahor
 
Statsminister: Alenka Bratušek
 
Mynt: Euro

(Kilde: Snl.no)

fra 13 000 til 100 000 norske kroner i året. 
 
Du kan få opptil 120 433 kroner i året som støtte til skolepenger av Lånekassen om du studerer ved et godkjent lærested i Slovenia. Du får også 97 850 kroner i basisstøtte. Sjekk om lærestedet ditt er godkjent av 
Lånekassen her
 
Om skolepengene ikke overstiger 61 590 kroner, som er grensa for når Lånekassen slutter å gi deler av skolepengelånet som stipend på bachelornivå, vil du kunne få 50 prosent av skolepengelånet i stipend. Etter denne grensen gis resten av støtten kun som lån. Til utdanning på masternivå og delstudier gis 70 prosent av skolepengestøtten opp til 61 590 som stipend.

Du kan også få reisestøtte til to hjemreiser i året.

I tillegg til dette kan du få støtte til et tilretteleggingssemester eller et språkkurs på opptil fire uker om du skal studere på et annet språk enn engelsk. Du kan da få opptil 17 675 kroner i stipend til et språkkurs eller et delt lån og stipend til et tilretteleggingssemester. 

 

 

 
Språk 
 Nyttige linker: 

Finne studier i Slovenia:

Studievalg.no

Språktester:

TOELF-test
IELTS-test

Andre nyttige linker: 

ANSA
Lånekassen
NOKUT

 
Når du søker studier i Slovenia kan du bli bedt om å ta en språktest for å dokumentere at du kan språket godt nok til å følge undervisningen. 
 
Skal du studere på engelsk er det vanlig å ta en TOELF- eller IELTS-test. TOELF-testen kan tas i Moss og koster 1500 kroner. IELTS-testen koster 2395 kroner og kan tas i Oslo, Bergen, Stavanger eller Trondheim. Begge testene kan tas opptil to år før du starter studiene.
 
Skal du studere på et annet språk enn engelsk, kan du få støtte av lånekassen til å ta enten et minimum fire ukers språkkurs, eller til et tilretteleggingssemester. 
 
Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i Litauen og tar et språkkurs ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.