S udan er et land i Nordøst-Afrika delt i 18 delstater. Et forhenværende kolonirike tilhørende Stor Britannia som oppnådde selvstendighet i 1956.

Dessverre har Sudan vært preget av langvarige konflikter og borgerkriger, spesielt i sørlige deler av landet. I 2011 ble Sudan delt i to, med Sør-Sudan ansett som en selvstendig stat.

På grunn av konflikter, kan det være utfordringer knyttet til sikkerhet og stabilitet i landet. Det anbefales å undersøke situasjonen nøye før man reiser til Sudan og å følge med på lokale sikkerhetsmyndigheters anbefalinger.

 

Fakta om Sudan

Hovedstad: Khartoum

Totalt innbyggertall: omtrent 42 millioner mennesker

Størrelse: 1,861,484 km²

Offisielt språk: Arabisk

Statsform: Presidentrepublikk

Myntenhet: Sudanese pound (SDG)

 

 

Utdanningssystem og universiteter

Sudan kan være et interessant studieland for norske studenter på grunn av landets rike kulturarv og historie, samt muligheten for å lære om utfordringene i en utviklingslandkontekst.

MEN! Det er viktig å være klar over at det kan være vanskligheter knyttet til sikkerhet og stabilitet. Det anbefales å undersøke situasjonen nøye før man bestemmer seg for å studere her. Du kan oppleve begrensninger på mulighetene for å reise og kommunisere med omverdenen mens du er i landet.

Det finnes flere universiteter i Sudan, her er noen av de mest kjente:


 

University of Khartoum

Det eldste og største universitetet i Sudan, og tilbyr studier innen flere fagområder, inkludert humaniora, naturvitenskap, teknologi, økonomi og medisin.

 

Sudan University of Science and Technology

Dette universitetet har hovedfokus på teknologi og naturvitenskap, og tilbyr studier innen fagområder som ingeniørvitenskap, matematikk, fysikk, kjemi og informatikk.

 

Ahfad University for Women

Et privat universitet for kvinner. Tilbyr studier innen humaniora, sosialvitenskap, økonomi og utdanningsfag.

 

University of Juba

Ligger i Sør-Sudan, og tilbyr studier innen et utplukk av fagområder, inkludert humaniora, naturvitenskap, teknologi, økonomi og medisin.

 

University of Kordofan

Beliggende i delstaten Kordofan, universitetet tilbyr studier innen mange fagområder, inkludert humaniora, naturvitenskap, teknologi, økonomi og medisin.

 

University of Bahri

Plassert i Khartoum og tilbyr studier innen et variert fagområde, inkludert humaniora, naturvitenskap, teknologi, økonomi og medisin.

 

University of Gadarif

Hører til delstaten Gadarif og tilbyr studier innen en håndfull av fagområder, inkludert humaniora, naturvitenskap, teknologi, økonomi og medisin.

 

University of Kassala

Ligger i delstaten Kassala og tilbyr studier innen flere fagområder, inkludert humaniora, naturvitenskap, teknologi, økonomi og medisin.

Ved siden av å sjekke om studiene Sudan er godkjente internasjonalt, og selvsagt av Norge, så kan det også være begrensninger på tilgjengeligheten av programmene på engelsk eller andre fremmedspråk. Derfor er det ekstremt viktig å undersøke dette nøye før man bestemmer seg for å studere ved et av disse universitetene.


 

Prisnivå

Sudan er et utviklingsland og har et lavere prisnivå enn Norge. Leie av bolig, mat, transport og varer generelt er betydelig billigere.

For eksempel kan man leie en enkel leilighet i sentrum av Khartoum for rundt 2000-3000 sudanske pound (SDG) per måned. Mat og dagligvarer er også billigere i Sudan, og man kan kjøpe en middag på en restaurant for rundt 100-200 SDG.

For å putte dette i perspektiv, er det greit å vite at 100 SDG tilsvarte omtrent 0,66 norske kroner i 2021, og 1000 SDG tilsvarte omtrent 6,60 norske kroner.

Likt fleste land i Afrika, kan mange varer og tjenester være svært dyrere i Sudan, for eksempel elektronikk og billetter for reiser, på grunn av høye importkostnader.

Det kan også være viktig å ha tilstrekkelig med lokal valuta tilgjengelig, da det kan være begrensninger på tilgjengeligheten av internasjonale valutaer og muligheten for å gjøre internasjonale transaksjoner i Sudan.

 

 

Boforhold

Noe å være oppmerksom på er begrensninger på tilgjengeligheten av strøm og vann, og utfordringer med å finne boliger med tilstrekkelig standard og sikkerhet. Du burde undersøke boforholdene nøye før du bestemmer deg for å studere her, gjerne be om hjelp fra lokale kontakter eller universitetet for å finne et passende sted å bo.

Selve boforholdene for studenter kan variere avhengig av hvor man studerer og ens personlige ønsker og behov. Universitetene tilbyr ofte internat eller studentboliger for sine studenter, men det kan være begrenset antall plasser og kvaliteten kan variere.

Det er også mulig å leie en egen leilighet eller delt leilighet i nærheten av universitetet, men det kan være utfordrende å finne egnede boliger. 


 

Praktisk info

Selv om det offisielle språket i Sudan er arabisk, er det mange mennesker som også snakker engelsk eller andre lokale språk.

Landet har et varmt og tørt klima med to hovedsesonger: regntiden som varer fra juni til oktober, og tørken som varer fra november til mai. Temperaturene kan være svært høye, spesielt i den nordlige delen.

Før avreise er det viktig å være vaksinert mot vanlige sykdommer som meslinger, kusma, polio og difteri, samt å ha god beskyttelse mot malaria. Det er også anbefalt sette deg inn i regionale helserisikoer og å følge de lokale helsemyndighetenes anbefalinger.

I tillegg finnes det et begrenset antall flyforbindelser til Sudan. Det kan være utfordrende å komme seg rundt i landet på grunn av dårlig infrastruktur og mangel på offentlig transport.