(StudentTorget.no):

Navn: Elin Lande.
Alder: 22 år.
Fra: Kongsberg.
Studerer: Sykepleie.
Studiested: HiOA (Høgskolen i Oslo og Akershus). På utveksling i Tanzania gjennom Tanga TICC.

Hvordan kom du frem til at det var til Tanzania du ville dra?

Jeg er veldig glad i å reise og bestemte meg derfor for å reise på utveksling. Utveksling har alltid virket interessant. Hvor herlig er det ikke å kunne få muligheten til å gjøre deler av utdanningen sin i et annet land? Valget kom på Tanzania fordi jeg ville oppleve Afrika på en annen måte en kun ferie. Jeg ville se hvordan sykepleiere jobber her og i hvilken grad kultur og religion påvirker samfunnet. Studietilbudet var i tillegg spennende, da vi er 20 studenter som bor sammen i en «campus» og er i praksis sammen, innenfor organisasjonene TICC/HAMA.

Hva er den største forskjellen på å studere i Tanzania og i Norge?

Den største forskjellen er vel tilgangen på ressurser. I tillegg er det stor forskjell på organiseringen innen sykepleie i Norge og Tanzania. I Norge har vi mer kunnskap om blant annet sykdommer, smitte og forbyggende arbeid. Det merkes selvsagt.

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Vi er 20 sykepleierstudenter som har blitt delt inn i 4 grupper på fem og fem. Hver gruppe skal innom seks forskjellige programområder på ulik tid. Disse programområdene er elderly home, children under five, campaign, school health, mental health og education program eller family support. Det er to av gruppene som er i education-programmet og to som er i family support.

Elin er på utveksling sammen med flere norske sykepleiestudenter.

FOTO: Privat.


Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

En vanlig studiedag for meg er å reise fra campus 08.30 og være i praksis frem til 12.00 eller 14.00/14.30. Hvis vi er i praksis til 12.00, spiser vi lunsj på campus og har refleksjon og loggskriving fra 14.00 – 16.00. Nå er jeg i programmet school health, da har vi med oss lunsj og spiser på skolen. Vi intervjuer barn, tester synet, sjekker ører og tenner/munn og renser sår. Så sender vi dem for eksempel til tannlegen om de trenger det. Vi har vært med til tannlegen to ganger, så det har vært veldig spennende. Vi er tilbake på campus igjen 15.00 og skriver logg for dagen frem til 16.00. I loggen skriver vi om hva vi har gjort og fører inn i skjemaer hvilke barn som trenger oppfølging.


Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Tanzania?

Det er utfordrende å ikke kunne språket flytende, selvsagt. Det blir mye latter fra både meg og de jeg snakker med når jeg prøver meg på swahili. Det er også mye jeg ønsker å gjøre, men det er ikke så enkelt som det. Som for eksempel å få alle barn til å gå til tannlegen en gang i året. Etter å ha vært her i snart 3 måneder har jeg lært at det lille vi får gjort ikke betyr så mye for hele samfunnet, men mye for enkeltpersoner og det varmer veldig. Gruppa mi hadde en kampanje om mobbing. Da var vi på en skole og fremførte og vi regne med og håper det har nådd frem til en større gruppe.

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Prisnivået i Tanzania generelt lavere enn hjemme. På TICC som er sted jeg bor koster det 35$ per natt. Det inkluderer et sted å sove, rengjøring og tre måltider. På butikken koster 0,5 l vann 2 kr og en øl koster 13 kr. Så det er ganske mye billigere enn Norge. Siden vi spiser alle måltider inne på campus er jeg litt usikker på prisene generelt rundt i Tanga/Tanzania på mat, men vi betaler 30 000 shilling for en bil til byen tur/retur. Det er ca. 112 kr, delt på antallet som er i bilen.

LES OGSÅ: Student i utlandet? Da vil vi komme i kontakt med deg!

– Etter å ha vært her i snart tre måneder har jeg lært at det lille vi får gjort ikke betyr så mye for hele samfunnet, men mye for enkeltpersoner, forteller Elin.

FOTO: Privat.


Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Jeg sover som regel.. haha neida, ikke alltid hvert fall! Jeg soler meg, sitter og snakker med andre studenter, spiller spill, ser film, bader, trener og spiller volleyball. I helgene pleier vi ofte å dra bort. Vi hadde påskeferie på Zanzibar og ei langhelg i Kenya hvor noen av oss var på safari og hoppet i fallskjerm. Så drar vi på andre utflukter som hoteller og båtturer.


Hvordan er studentmiljøet der?

Veldig bra! Vi er en kjempefin gjeng fra HIOA. Vi er kun jenter, så en skulle trodd det var mye «jentestyr», men det er det heldigvis ikke. Vi kommer godt overens alle sammen. Når vi kom hit var det andre studenter fra andre skoler her, men nå er det kun oss, fire studenter som går barnevern og to som går ernæring.

LES OGSÅ: Sykepleierstudenten Nora har praksis i Tanzania

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Ja, absolutt. Tanga er en koselig by å studere i og det er veldig hyggelig å være sammen med 19 andre på campusen/TICC. Mitt tips er å oppleve så mye du kan når du er på utvekslingen, bli kjent med de ansatte og bli med på alt du kan. Så vil jeg anbefale alle i å ikke ha med så mye klær. Jeg har ikke brukt alt og angrer på at jeg gadd å drasse med meg så mye. Sist men ikke minst: BARE DRA!!! Du lærer sååå mye om deg selv og et annet samfunn.