R epublikken Tyrkia ble grunnlagt i 1923 av Mustafa Kemal Atatürk, som iverksatte en rekke reformer for å modernisere landet og skape en sekulær stat.

Tyrkia ligger mellom svartehavet og middelhavet, og grenser ellers til Georgia, Iran, Aserbajdsjan, Armenia, Syria, Irak og Hellas.

Med en interessant historie, nydelige strender, det som skal være et av verdens beste kjøkken, og magiske, varierte Istanbul, trekker landet haugevis av turister hvert år.

Noe du kanskje ikke visste, er at Tyrkia har et unikt økosystem og en mangfoldig fauna, som er et resultat av landets beliggenhet mellom Europa og Asia. 

Landets flora består av over 9 000 plantearter, og rundt en tredjedel av disse er endemiske, noe som betyr at de bare finnes i Tyrkia. De huser også et mangfold av dyreliv, inkludert den truede europeiske brunbjørnen og den eurasiske gaupen. Videre, har fossilfunn og geologiske studier gjort her bidratt til å kaste lys over menneskets tidlige utvikling og utbredelse av forskjellige arter.

Dette er av interesse, ettersom Charles Darwins evolusjonsteori har en spesiell forbindelse til Tyrkia, da han nevnte landet som et nøkkeleksempel i sitt banebrytende verk "Om artenes opprinnelse".

 

Tyrkia

Hovedstad: Ankara

Totale Innbyggertall: Ca. 84 millioner

Areal: 783 356 km²

Tidssone: TRT (UTC+3)

Offisielle språk: Tyrkisk

Statsform: Parlamentarisk republikk

Valuta: Tyrkisk lire (TRY)

 

 

Utdanning

Tyrkia tilbyr en unik mulighet for utvekslingsstudenter til å oppleve et krysningspunkt mellom Europa og Asia.

Landet har over 200 offentlige og private universiteter, og mange av dem har internasjonale avtaler og samarbeid med universiteter i EU- og EØS-land.

Tyrkias akademiske år er delt inn i to semestre: høstsemesteret, som begynner i slutten av september og varer til januar, og vårsemesteret, som begynner i februar og varer til juni.

Deres karaktersystem kan variere noe mellom universiteter, men det vanligste systemet er en skala fra 0 til 100, der en høyere poengsum indikerer bedre ytelse. For å bestå et kurs kreves det vanligvis en minimumsscore på 50 eller 60.

Noen universiteter benytter også en tilsvarende bokstavkarakter på skalaen A til F.

Selv om det offisielle undervisningsspråket er tyrkisk, tilbyr en rekke universiteter engelskspråklige programmer, spesielt på masternivå og innen tekniske og vitenskapelige fag.

Men vær oppmerksom på at du må betale skolepenger om du skal studere i Tyrkia. Det er greit å vite at studier på engelsk er generelt dyrere enn de som foregår på tyrkisk.

For utvekslingsstudenter fra EØS-land, er det normalt ikke nødvendig med et visum for opphold på opptil 90 dager.

Derimot, hvis din studieperiode vil overskride 90 dager, må du søke om et studentvisum ved den tyrkiske ambassaden før avreise.

I tillegg, når du ankommer Tyrkia, må du også søke om en oppholdstillatelse innen 30 dager etter ankomst.

Vet du ikke hvor eller hva du vil studere ennå, kan du bruke Studievalg.no.

 

 

Godkjenning av studiet

Når du skal bevege deg ut av landet for å studere, er det er viktig å huske at godkjenning på søknaden din om støtte fra Lånekassen ikke nødvendigvis betyr annet enn nettopp at du får studiestøtte.

Derfor er det viktig også å passe på at du vil få utdanningen godkjent i Norge etter å ha studert i utlandet.

Heldigvis går dette stort sett bra, men spesielt innen helsefag har det vist seg å kunne bli vanskelig å få autorisasjon i Norge etter endt studie i utlandet.

Ta derfor kontakt med NOKUT og få bekreftet at utdanningen du har tenkt til å ta er godkjent, enten det er helse eller et annet fagområde du skal studere innenfor.

Skal du studere helsefag bør du også ta kontakt med Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, som er de som bestemmer om du får jobbe innen yrket du har valgt når du er ferdig utdannet og tilbake i Norge.

 

 

Søkeprosess

Du søker direkte til universitetet og betaler en liten avgift når du sender inn søknaden din.

Du må undersøke om skolen din har en utvekslingsavtale med Tyrkia, eller om du må søke om studieplass direkte til universitetet. Søknadsskjema finner du vanligvis på nettsidene deres, men i noen tilfeller må du kontakte dem og få det tilsendt.

ANSA, eller andre representanter her hjemme, kan også være ganske behjelpelig på denne fronten.

Når du søker studieplass kan du bli bedt om å ta en språktest, samt levere et motivasjonsbrev, et anbefalingsbrev, et essay eller ditt vitnemål. Du kan også bli bedt om å gjøre et intervju, over Skype, eller muligens under et arrangert fysisk møte.

Noen studiesteder vil også be om en økonomisk garanti. Får du støtte fra Lånekassen, kan du få dette av dem.

Om du skal studere på engelsk, kan det hende at du må gjennomføre en IELTS- eller TOELF-test på forhånd, men sjekk med studiestedet om du trenger å ta den først. Noen steder holder det om du har en firer i engelsk på vitnemålet. Uansett, kan begge testene tas opptil to år før du starter studiene.

På samme måte, hvis undervisningsspråket på studieprogrammet er på tyrkisk, kan det hende at du må ta en test for å bevise at du har tilstrekkelige språkkunnskaper.

Skal du studere på et annet språk enn engelsk, kan du få støtte av lånekassen til å ta enten et minimum fire ukers språkkurs, eller til et tilretteleggingssemester. Som hovedregel må du ta kurset i det landet du skal studere, som må være et land utenfor Skandinavia.

Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i utlandet og lærer språk, samfunn, og kultur ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.

 

Nyttige linker:

Finne studier i Tyrkia:

Studievalg.no

 

Påmelding til språktester:

TOELF-test (engelsk) 

IELTS-test (engelsk) 

 

Andre nyttige linker:

ANSAs landside 

Motivasjonsbrev – hvordan å skrive et godt brev? 

Anbefalingsbrev – hva skal med? 

Autorisert oversettelse 

NOKUT 

Statens autorisasjonskontor for helsepersonell 

Numbeo 

Lånekassen 

 

 

Prisnivå

Ved de fleste tyrkiske universiteter kan du bo på campus, eller du kan finne studentboliger i nærheten. Om du vil bo i kollektiv, finner du gjerne informasjon om ledige rom på oppslagstavler rundt på universitetet.

Prisnivået i Tyrkia ligger langt under det norske. Mens en ettroms i Oslo sentrum kan koste skjorta, må du ikke ut med mer enn rundt ett kvart av norske priser for en ettroms i sentrum av Ankara. Som student i studenthybel, på campus eller i kollektiv, vil du selvsagt kunne betale enda mindre.

Ellers ligger prisene på vanlige dagligvarer, som brød og melk, på omtrent 40 prosent av de norske dagligvareprisene.

Du kan også unne deg å spise ute langt oftere enn du ville gjort i Norge. Du får et måltid på restaurant til en billigere pris enn McDonalds, og betaler omtrent det samme for en halvliter som en kroneis i Norge. Bor du på campus, er også prisene i kantinene der svært studentvennlige.

 

 

Kultur

Tyrkias kultur er en fascinerende blanding av ulike tradisjoner og påvirkninger fra både Østen og Vesten, takket være landets geografiske beliggenhet som strekker seg over to kontinenter.

Familieverdier og sosial samhørighet er sterke blant tyrkerne, og det er vanlig for utvidede familier å bo sammen eller i nærheten av hverandre. Tyrkere er også kjent for sin gjestfrihet og vennlighet, og det er en viktig del av kulturen å ønske besøkende velkommen og vise omsorg for dem.

Te er en av deres nasjonale drikker, og tyrkerne er kjent for å drikke mer te per innbygger enn noe annet land i verden. Videre, har de også en sterk kaffe-tradisjon, deres tyrkiske kaffe er kjent for sin fyldige smak og unike tilberedningsmetode.

Det tyrkiske kjøkkenet er heller ikke til å unnvære for enhver «foodie». Friske råvarer og en heftig mengde krydder trylles om til lekre retter som kebab, pide, meze og baklava.

Musikk og dans er også en integrert del av tyrkisk kultur, med ulike regionale stiler og sjangere, som speiler mangfoldet i landets geografi og etniske sammensetning.