(StudentTorget.no):
 
 
Tyrkia ligger mellom svartehavet og middelhavet og grenser ellers til Georgia, Iran, Aserbajdsjan, Armenia, Syria, Irak og Hellas.
 
Med en interessant historie, nydelige strender, det som skal være et av verdens beste kjøkken, og magiske, varierte Istanbul, trekker landet haugevis av turister hvert år. 
 
Vil du studere i Tyrkia, men er usikker på hvor og hva du vil studere, kan du bruke Studievalg.no.
 
Det tar som regel fire år å fullføre en bachelorgrad i Tyrkia.
 
 
Søknadsprossesen 
 
 Fakta
 
Offisielt navn: Türkiye Cumhuriyeti
Statsform: Republikk i Asia og Europa
Areal: (783 560 km²)
Religion: Islam
Innbyggertall: 74 933 000 (2013)
Hovedstad: Ankara
Statsoverhode: Recep Tayyip Erdoğan
Statsminister: Ahmet Davutoğlu
Mynt: Lira à 100 kuruş
Valutakode: TRY
 
(Kilde: Snl.no)
Du søker direkte til universitetet og betaler en liten avgift når du sender inn søknaden din.
 
Når du søker studieplass i Tyrkia kan du bli bedt om å ta en språktest, samt gjøre en opptaksprøve. Du må også få oversatt vitnemålet ditt til enten engelsk eller tyrkisk. En autorisert oversetter finner du her.
 
Om du skal søke deg til en master er det vanligere å også be om motivasjonsbrev, anbefalingsbrev, og også et intervju.
 
Du vil også kunne bli bedt om en økonomisk garanti. Får du støtte fra Lånekassen, kan du få dette av dem. 
 
Om du skal studere på engelsk kan du ta en IELTS- eller TOELF-test. TOELF-testen kan tas i Moss og koster 1500 kroner. IELTS-testen koster 2395 kroner og kan tas i Oslo, Bergen, Stavanger eller Trondheim. Begge testene kan tas opptil to år før du starter studiene. Påmelding til TOELF-testen skjer her, og til IELTS-testen, her.
 
 
Finansiering
 
Du må betale skolepenger om du skal studere i Tyrkia. Studier på engelsk er er generelt dyrere enn de som foregår på tyrkisk. Prisene varierer mellom 2000 norske kroner og 12 500 norske kroner i året. 
 
Ved noen private universiteter kan prisene ligge på mellom 40 000 og 165 000 norske kroner. 
 
Du kan få opptil 120 433 kroner i året til skolepengestøtte av Lånekassen om du studerer ved et godkjent lærested i Tyrkia. Basisstøtten på 97 850 kroner kommer i tillegg. Sjekk om lærestedet ditt er godkjent her
 
Om skolepengene ikke overstiger 61 590 kroner, som er grensa for når Lånekassen slutter å gi deler av skolepengelånet som stipend på bachelornivå, vil du kunne få 50 prosent av skolepengelånet i stipend. Etter denne grensen gis resten av støtten kun som lån. Til utdanning på masternivå og delstudier gis 70 prosent av skolepengestøtten opp til 61 590 som stipend.
 
Du kan også få reisestøtte til to hjemreiser i året. 
 
Om du skal studere på tyrkisk kan du i tillegg få støtte til et forberedende språkkurs over fire uker, eller et tilretteleggingssemester. Et tilretteleggingssemester vil si at du bor i Tyrkia i ett semester før studiestart og lærer deg språk, kultur og samfunn ved et offentlig godkjent lærested. 
 
 
Bolig og prisnivå
 
Ved de fleste tyrkiske universiteter kan du bo på campus, eller du kan finne studentboliger i nærheten. Om du vil bo i kollektiv, finner du gjerne informasjon om ledige rom på oppslagstavler rundt på universitetet. 
 
Prisnivået i Tyrkia ligger langt under det norske. Mens en ettroms i Oslo sentrum i gjennomsnitt koster 11 000 kroner i måneden, må du ikke ut med mer enn 2 300 norske kroner for en ettroms i sentrum av Ankara. Som student i studenthybel, på campus eller i kollektiv, vil du selvsagt kunne betale mindre. 
 
Eller ligger prisene på vanlige dagligvarer som brød og melk på omtrent 40 prosent av de norske dagligvareprisene. Du kan også unne deg å spise ute langt oftere enn du ville gjort i Norge. Du får et måltid på restaurant for rundt 40 kroner, og betaler rundt 25 for en halvliter. En kinotur koster deg rundt 42 kroner og bussbilletten koster 6. Bor du på campus er også prisene i kantinene der svært studentvennlige. 
 
 
(Kilder: Snl.no, Lanekassen.no, Studyinturkey.gov.tr)