(StudentTorget.no):

Da Øyvind Blindheim Langsund (19) nærmet seg slutten av videregående var han usikker på hva han ville videre. Selv om han visste hva han ville studere, var det avgjørelsen om å begynne rett på studier eller å ta seg et friår som var vanskelig.  Siden han alltid har vært glad i å reise hadde han mest lyst til å oppleve et annet land.  
 
Det var først da en venninne viste ham Kulturstudier at han innså at han hadde muligheten til å kombinere alt han ville – reise, studere og ha et «annerledes-år».
 
- Akkurat at valget falt på Vietnam var litt tilfeldig. Utviklingsstudier var et studie som virket veldig interessant, og Vietnam og Asia generelt, er et enormt område i en enorm forandring som jeg nesten ikke visste noe om. Derfor endte det med at jeg dro ned hit, noe jeg absolutt ikke angrer på! 
 
 

Godt studentmiljø

 

TRIVES I ØSTEN: Øyvind Blindheim Langsund angrer overhodet ikke på at han tok valget om å dra til Vietnam.

 

STOR NASJON: Vietnam er med sin befolkning på over 90 millioner det 13. mest folkerike landet i verden. 

 

Mye av grunnen til at han reiste var å lære om kulturen, møte nye mennesker og oppleve et annet land. Men midt oppe i alle disse inntrykkene er han også bevisst på at han har et pensum å forholde seg til, noe som kan være ganske utfordrende. 
 
- Hvis du får tilbud om å bli med på stranda kan det være vanskelig å si nei selv om du vet at du har to artikler du må lese før morgendagen. Likevel tror jeg absolutt at det er mulig å finne en balanse mellom de to, eventuelt blir det skippertak når eksamen nærmer seg, forklarer han.
 
I en vanlig uke har de forelesninger fra klokken 08.30 til om lag 11:00. Etter det reiser han sammen med de andre studentene til «studiesenteret» på stranden for å spise lunsj. En gang i uken går de også sammen i mindre grupper og har et seminar eller diskusjonsgruppe. 
 
- Enten om man har seminar den dagen eller ikke, er det garantert noe sosialt å finne på etterpå. Noen blir igjen på stranden, andre drar tilbake til byen for å gå på café, og mange sykler rolig inn til byen og nyter utsikten over de grønne rismarkene. På grunn av at man er så sosiale her er naturligvis studentmiljøet veldig bra, noe man kan se på hvor godt kjent man blir med hverandre, selv om man bare er i Vietnam i 10 uker.
 
Gruppen fra Kulturstudier består av nesten 50 studenter, og Øyvind forteller at det alltid er noe å gjøre og noen å være med. 
 
- Man spiser sammen, drar på stranda (15 min på sykkel fra der vi bor), arrangerer filmkvelder, stikker på bar om kveldene og i helgene, trener og generelt gjør akkurat hva man vil. Ja, også leser man jo pensum også da, sier han.
 
Mye dreier seg om mat i Vietnam, og Øyvind mener det er noe av det beste med landet. Måltidene blir også et samlingspunkt der studentene blir kjent med hverandre og andre personer de måtte støte på.
 

LES OGSÅ: Yrla studerer psykologi i Vietnam

 

«Gjør det!»

 

FREDELIGE OMGIVELSER: Utviklingsstudier tilbys i byen Hoi An, som på norsk betyr "fredelig samlingssted".

 

Øyvind forteller at det er veldig lett å leve billig i Vietnam – hvis man vil. Går man til de enkleste lokale restaurantene kan man få en middag til 20.000 dong, noe som tilsvarer ca. 5,50 i norske kroner. Men det finnes også mer «fancy» restauranter i sentrum med vestlig orientert mat til 200.000 dong, eller ca. 55 kroner. Etter norsk standard er det tross alt fortsatt billig.
 
- Bolig, frokost og lunsj er inkludert i beløpet man betaler til Kulturstudier. Man kan eventuelt finne bolig selv og da betale 5.000 kroner mindre til Kulturstudier, forteller han.
 
- Har du noen tips til andre som ønsker å studere i Vietnam?
 
- Det eneste tipset jeg har må vel være, «gjør det!». Jeg angrer overhodet ikke på at jeg tok valget om å dra hit, og jeg er overbevist om at jeg tar med meg utrolig mye positivt videre fra Vietnam.
 

LES OGSÅ: Fem norske studenter om å studere i Asia