(StudentTorget.no):

Navn: Ingeborg Sivertstøl
Alder: 21 år
Utdanning: Utviklingsstudier
Studiested: Hoi An, Vietnam, via Kulturstudier

 

Hvordan kom du fram til at det var til Vietnam du ville dra?

Etter videregående var jeg veldig usikker på hva jeg skulle velge av fremtidig utdanning. Jeg har alltid hatt en drøm om å studere i utlandet, så valget for meg var enkelt da jeg oppdaget hva Kulturstudier hadde å tilby. Ved å velge utviklingsstudier i Vietnam, fikk jeg studere et spennende fag i et land jeg lenge har drømt om å få oppleve, og bli kjent med.
 
En annen viktig grunn til at valget falt på Vietnam, var at jeg året før tok Fred- og konfliktstudier i India. Jeg synes disse to fagene har vært en veldig god kombinasjon, i tillegg var det interessant å erfare to så vidt forskjellige land til tross for en nær geografisk beliggenhet. 
 
 

Hva er den største forskjellen på å studere der og i Norge? 

Ved å studere utvikling i et utviklingsland, vil man oppleve det man leser om i pensum på nært hold. Som en del av studiet fikk jeg være med på å gjennomføre et feltarbeid, hvor kunnskap ble satt ut i praksis. Det jeg lærte om på skolebenken ble så mye mer levende for meg, i og med at det kunne relateres til det jeg selv så og opplevde i Vietnam.  
 

Hvordan er en vanlig studiedag i Hoi An?  


FRIVILLIG ARBEID: Ingeborg fikk jobbe med å undervise barna i engelsk. (Foto: Privat).
 
En vanlig skoledag startet med felles frokost for studentene. Etterpå bar det avgårde på sykkelsetet gjennom gatene i Hoi An, til universitetet for dagens forelesning. Både frokosten og sykkelturen til universitetet var en kjekk og sosial start på dagen. De dagene vi hadde god tid på morgenen, stakk vi gjerne innom en lokal kafé på vei til universitetet for en forfriskende «Vietnamese ice coffee». En herlig start på varme dager, og en absolutt hit for kaffeelskere!
 
Forelesningene foregikk i et klasserom på det lokale universitetet, hvor studentene hovedsakelig kom fra Vietnam, i tillegg til gruppen på 29 studenter fra Kulturstudier. Etter endt skoledag var det duket for vietnamesisk lunsj på studiesenteret i landlige omgivelser rett ved en fantastisk hvit sandstrand. Etter et forfriskende bad kunne man sitte ved stranden og lese pensum med lyden av bølger i bakgrunnen.
 
Til studiesenteret tok det cirka en halv time på sykkelsetet. Denne turen gikk gjennom rismarker hvor vi kunne se vietnamesere arbeide iført sine tradisjonelle rishatter.
 
Ellers byr Hoi An på mange fritidsaktiviteter. Alt i fra treningssenter, fotokurs, kurs i vietnamesisk, vietnamesisk matlagingskurs og mer. Ellers var det veldig populært blant studentene å gå ut på en av de mange kaféene og restaurantene som var i Hoi An. I helgene gikk vi mye ut sammen. Hoi An byr på et yrende uteliv med besøkende fra hele verden. Dette var veldig sosialt og kjekt, da det var lett å komme i kontakt med backpackere og andre turister. 
 
 
Hvordan er studentmiljøet der?

PÅ VEI TIL SKOLEN:  Sykkelturen på vei til studiesenteret gikk gjennom de mange risåkrene i området. (Foto: Privat).
 
Når man reiser som student til andre siden av jorden for å studere, kommer man tett innpå hverandre og man tilbringer mye tid sammen. Vi som studenter er gjensidig avhengig av hverandres selskap. Jeg opplevde at det var lett å komme godt overens med mine medstudenter.  
 
Dette er absolutt en mulighet til å få venner og bekjente for livet! Studentmiljøet var veldig mangfoldig, da vi kom fra forskjellige land og hadde forskjellig erfaring fra tidligere utdanning og studier. Selv om det kunne være avstand i både alder og tidligere erfaring, følte jeg aldri på at dette ble noe hinder for det sosiale - Snarere tvert imot! 
 
 

Hvordan var søknadsprosessen? 

Søknadsprosessen er veldig enkel. Alt foregår elektronisk og informasjon finner man på Kulturstudier sin hjemmeside. Det eneste som ikke foregår elektronisk er søknad om visum. Her må man sende inn passet sitt til ambassaden. Det er lurt å beregne god til søknadsprosessen, slik at man for eksempel ikke blir for sent ute til visumsøknaden. Har man spørsmål, kan man alltids kontakte Kulturstudier per e-post eller telefon. 
 

LES OGSÅ: Victoria studerer reiselivsledelse

 
 
Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Vietnam?
 
Det er viktig å være forberedt på at man gjerne vil se og oppleve menneskeskjebner som er vanskelig å fordøye.  Det som gjør dette spesielt vanskelig for oss er vissheten om at disse menneskene ofte har begrensede midler til å takle sin vanskelige livssituasjon. En annen utfordring med å være student i Vietnam er å venne seg til varmen. 
 
 
Hvordan er prisnivået og leieprisene der? 
Som student fra Norge lever man godt i Vietnam. Sammenlignet med hjemme, er kostnadsnivået veldig lavt. 
 
 

LES OGSÅ: Vil ha flere norske studenter i utlandet

 

Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?  

Variasjonsbredden når det gjaldt forelesernes erfaringsbakgrunn var stor. Dette gjorde forelesningene mer interessante, da foreleserne kunne dele egen erfaring med studentene.

 Om Kulturstudier:

Kulturstudier tilbyr studier innen samfunnsvitenskap og humaniora ved sine studiesentre i ArgentinaGhanaIndiaNicaragua og Vietnam

Studiene tilbys i samarbeid med lokale universiteter og norske høgskoler.

Ler mer om Kulturstudier her.

 
Utviklingsstudier tar for seg utviklingsprosesser i forskjellige land, i vårt tilfelle med hovedvekt på Sørøst Asia. Viktige temaer innenfor dette studiet er globalisering, bekjempelse av fattigdom, hva fattigdom er og når man regnes som fattig, samt migrasjon og mye mer.
 
Vietnam gjennomførte økonomiske reformer i 1986 som blant annet innebar overgang til en markedsstyrt økonomi. Det er særdeles interessant å studere utvikling i et land som på 80-tallet ble med i den globale økonomien, og se hvilke konsekvenser dette har medført for Vietnam. Metodene vi brukte i studiet var mange. I tillegg til undervisningen hadde vi seminar hvor vi diskuterte pensum i grupper. Å studere utvikling i Vietnam muliggjør også å gjennomføre feltarbeid i nærmiljøet.   
 
 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, har du eventuelt noen tips til nye studenter?  

Selv er jeg meget fornøyd med avgjørelsen om å studere i Vietnam. Det er en berikende erfaring som utvider din horisont, og jeg kan absolutt anbefale andre å gjøre det samme. Ta ett (eller flere) semestre i utlandet og skaff deg erfaring du ikke får ved å studere hjemme.


Jeg tror det beste tipset jeg kan gi til fremtidige studenter er å stille med et åpent sinn. Det er tross alt mye nytt å forholde seg til, og med et åpent sinn, kommer man fort inn i den nye hverdagen. Spesielt i begynnelsen er det mye nytt og spennende å utforske. Prøv likevel så tidlig som mulig å lage gode studievaner.  

 

Klikk her for å se alle studier i utlandet