V ietnam er et land i Sørøst-Asia, som grenser til Kina, Laos og Kambodsja. Landet har en lang og rik historie, og har blitt påvirket av både kinesisk og fransk kultur og kolonialisme.

Nasjonen har opplevd betydelig økonomisk vekst de siste årene, og er nå en av verdens største produsenter av klær og elektronikk.

Turisme er også en viktig sektor, med mange millioner som besøker landet hvert år.

Her vil man oppleve vakker natur, inkludert Ha Long-bukta, som er et UNESCO-verdensarvsted.

Videre, er Vietnam kjent for sin kaffe, blant annet en søt-smakende eggekaffe kalt cà phê trứng, som er populær blant lokal befolkning. De har også mange forskjellige matretter, som inkluderer pho, en deilig nudel suppe med kjøtt og risnudler, og bánh mì, en bagett stappet med kjøtt og grønnsaker.

Men det finnes noen utfordringer her til lands, inkludert korrupsjon og begrensninger på ytringsfriheten.

Trafikk kaos, særskilt i storbyene, kan også være ett problem, hvor trafikkregler ser ut til å ikke eksistere.

 

Vietnam

Hovedstad: Hanoi

Totalt innbyggertall: Ca. 98 millioner

Areal: Ca. 331 000 kvadratkilometer

Offisielt språk: Vietnamesisk

Statsform: Sosialistisk republikk

Valuta: Vietnamesisk dong (VND)

 

 

Utdanning og universiteter

Vietnam er et spennende og interessant studieland, for den som ønsker å oppleve en annerledes kultur og samtidig få en kvalitativ utdanning.

Som et av de mest dynamiske økonomiene i Sørøst-Asia, er det også gode muligheter her for studenter som er interessert i økonomi, forretningsdrift, eller teknologi.

Landet har flere anerkjente utdanningsinstitusjoner, som tilbyr et bredt utvalg av fagområder på både lavere og høyere nivå.

Her er en oversikt over noen av dem:


 

Vietnam National University, Hanoi (VNU)

Grunnlagt i 1906. Universitet består av flere skoler og fakulteter spredt over landet. Her kan du studere naturvitenskap, samfunnsvitenskap, humaniora og teknologi.

 

Vietnam National University, Ho Chi Minh City (VNU-HCMC)

En avdeling av Vietnam National University, basert i Ho Chi Minh. Tilbyr studier innenfor teknologi, økonomi, samfunnsvitenskap og humaniora.

 

FPT University

Et privat universitet, med hovedkvarter i Hanoi. Et av de ledende teknologifokuserte universitetene i Vietnam, som tilbyr programmer innen IT, økonomi og business.

 

Ho Chi Minh City University of Technology (HCMUT)

Et teknologifokusert universitet, som tilbyr studier innen ingeniørfag og teknologi. De samarbeider med flere internasjonale universiteter og bedrifter.

 

Hanoi University of Science and Technology (HUST)

Et annet teknologifokusert universitet, tilbyr programmer innen ingeniørfag, teknologi og naturvitenskap. HUST har et sterkt fokus på forskning og innovasjon.

 

University of Da Nang

Har et sterkt fokus på internasjonalisering, og tilbyr programmer innen økonomi, teknologi og samfunnsvitenskap.

Som med enhver studieopplevelse i utlandet, kan det være noen utfordringer og tilpasninger som må gjøres. Men med riktig forberedelse og rådgivning, kan Vietnam være et flott valg for utvekslingsstudenter som ønsker å utforske og lære i en ny og spennende kultur.

 

 

Søkeprosess

Du må undersøke om skolen din har en utvekslingsavtale med Vietnam, eller om du må søke om studieplass direkte til universitetet. Søknadsskjema finner du vanligvis på nettsidene deres, men i noen tilfeller må du kontakte dem og få det tilsendt.

Når du søker studieplass kan du bli bedt om å ta en språktest, samt levere et motivasjonsbrev, et anbefalingsbrev, et essay og selvfølgelig vitnemål.

Om du skal studere på engelsk kan du ta en IELTS- eller TOELF-test.

Noen studiesteder vil også be om en økonomisk garanti. Får du støtte fra Lånekassen, kan du få dette av dem.

 

Nyttige linker

Finne studier i Vietnam:

Studievalg.no

 

Påmelding til språktester:

TOELF-test

IELTS-test

 

Andre nyttige linker:

Numbeo

NOKUT

Lånekassen

 

 

Prisnivå og boligforhold

Samlet sett er livskostnadene i Vietnam mye lavere enn i Norge, og du kan forvente å få mye for pengene.

Mat og drikke er mye billigere, men varierer avhengig om du spise ved en simpel matbod eller en fin restaurant. Likevel, kan du forvente å betale maksimum halvparten, eller kanskje kun en tredjedel, av det du gjør i Norge.

Prisen på kollektivtransport avhenger av destinasjon og reiseavstand. En kort busstur koster omtrent ingenting, mens en langdistansereise med tog kan koste noe mer.

Bilutleie er et billig alternativ, men utlendinger leier sjeldent bil på grunn av landets kaotiske trafikk og vanskelige kjøreforhold.

Boligleie i Vietnam er generelt sett også mye billigere. En enkel leilighet i byen kan koste mellom en kvart og tredjedel av norske priser.

Husk imidlertid at standarden på boliger er generelt lavere. Utfordringer med fuktighet, støv, og varme er vanlig. Videre er det ikke uvanlig å dele bad med flere personer, og noen steder kan det være mangel på toalettpapir og renholds fasiliteter.

 

 

Praktisk informasjon

Vietnam har et tropisk klima, og temperaturene varierer lite gjennom året. Det kan imidlertid være store forskjeller i været mellom nord og sør.

Sommermånedene fra mai til oktober kan være varme og fuktige med mye regn, mens vintermånedene fra november til april kan være tørrere og kjøligere, spesielt i nord.

Ved siden av å ha reisevaksiner i orden før avreise, kan det være lurt å ha tilstrekkelig med reseptbelagte medisiner dersom du behøver dette. Unngå også å drikke vann rett fra springen. Og vask frukt og grønnsaker grundig før du spiser dem.

Det kan også være lurt å ha kontanter med seg. Mange mindre butikker og restauranter tar ikke kort.

 

 

Kultur

Familien spiller en viktig rolle i vietnamesisk kultur, og respekten for eldre og familiebånd er dypt forankret i samfunnet. Det er vanlig å bo sammen med flere generasjoner, og eldste familiemedlemmer blir vanligvis tatt vare på av yngre familiemedlemmer.

Det er også vanlig å vise respekt og høflighet i sosiale situasjoner.

For eksempel, er det vanlig å hilse eldre og høyere rangerte personer først, og vær forsiktig med å uttrykke negative følelser eller konflikter i offentligheten.