(StudentTorget.no):

Navn: Kathrine Ihle Arnesen
Alder: 20 år
Studie: Utviklingsstudier, Kulturstudier
Studiested: Hoi An, Vietnam

 

Om skolen / studiestedet

Hvordan fant du ut at det var hit du ville dra?

Jeg vurderte flere steder da jeg satt og vurderte hvor jeg skulle dra, men av flere grunner var Vietnam det stedet som ropte mest på meg. Billig mat, deilig vær, åpne asiatere, og en helt ny kultur – Vietnam virket som stedet. I tillegg visste jeg ikke helt hva jeg skulle studere, bare at jeg ville noe innen samfunnsfag, og da virket utviklingsstudier som en god måte å få testet ut flere fag på en gang.

 

Fortell litt om skolen og studentmiljøet?
 
Vi går på det lokale universitetet som ligger kun noen minutters gange fra hotellet vi bor på. Jeg synes det er herlig å gå på universitetet de lokale går på, og i tillegg har vi vietnamesere i klassen, noe som gjør det litt mer autentisk enn om vi bare skulle vært for oss selv.
En vanlig dag starter med frokost på hotellet, forelesning på universitetet fra halv 9 til halv 11, før vi sykler ut til Studiesenteret som er 20 minutters sykling blant rismarker, bøfler og lokalbefolkning ut til den herlige stranden. Her er det lunsj hver dag, før vi har enten seminar, en forelesning til eller fri/lesetid. Vi går ut og spiser hver kveld, og det er nesten alltid like herlig – vietnamesisk mat er noe av det beste som finnes.

Studentmiljøet er supert! Vi er 50 studenter i Hoi An, som alle er her gjennom Kulturstudier. I og med at undervisningen foregår på engelsk, er det studenter fra Norge, Sverige, Danmark og Tyskland her - noe som også er en god miks! Siden alle bor fordelt på to hoteller som ligger vegg i vegg, og alle deler rom med noen, blir det veldig godt miljø. Det kan kanskje minne litt om sånn man ser for seg at det er å gå på folkehøgskole: Vi bor i samme gang, og tusler mellom rommene med åpen dør – enten det er for å låne noe, se film eller bare hilse på. I tillegg er det rimelig å reise i Vietnam, og så utrolig mye å oppleve, så vi har fått til en del reiser utenom det som er lagt opp! Helgeturer til backpacker-paradiser, Backstreet Boys-konsert i hovedstaden Hanoi, tunnelvandring i krigstunnelene i Ho Chi Minh city, eller en svipptur til Singapore eller Kambodsja – ingenting er umulig. Dette binder selvfølgelig alle enda mer sammen, og gjør at miljøet blir enda bedre!

 

Fortell litt om studiet og undervisningen

Jeg er veldig fornøyd med studievalget mitt! Utviklingsstudier er utrolig aktuelt, og alle har godt av å vite litt mer om hvilken retning verden er på vei, og hvordan man egentlig stiller seg til alt som skjer. Jeg vil vel egentlig si at utviklingsstudiet passer for de som er interesserte i hvordan samfunnet fungerer, i politikk, og i internasjonale organisasjoner og relasjoner.

Undervisningen er lagt opp sånn at vi har minst én forelesning om dagen, og minst ett seminar i uken. Vi er rundt 30 stykker i klassen, noe i hvert fall jeg trives veldig godt med. Man får et mye mer personlig forhold til foreleseren, og jeg vil tippe at terskelen er noe lavere for det fleste til å spørre om det er noe de lurer på. I tillegg har vi mye diskusjoner, og det er jo kjempeaktuelt for faget! Både foreleser og seminarledere er tilgjengelige når vi trenger dem, noe jeg setter stor pris på.

Før man drar ned til Vietnam, skal man skrive en innleveringsoppgave, og vi skal også skrive en gruppeoppgave mens vi er her nede. Til slutt er det en innleveringseksamen, noe som er veldig greit, ettersom det er mange som velger å reise litt etter at undervisningen er avsluttet.

 

Søknadsprosessen

Hvordan var søknadsprosessen?

Søknadsprosessen var veldig enkel, og Kulturstudier er der og hjelper deg dersom det skulle være noe.

 

Livet som student i Vietnam

Hvordan er prisnivået der?

Fantastisk! Som nordmann i Vietnam kan man leve godt, selv som student. Det kommer selvfølgelig an på hvordan du prioriterer – man kan spise en enkel middag til 10 kroner, eller du kan spise en middag, dessert, kaffe og drikke for 40 kroner. Vestlig mat er selvfølgelig dyrt – men hvem drar vel til Hoi An for å spise fiskekaker?

 

Hvor mye betaler du for å leie bolig?

Bolig er inkludert i studieavgiften.

 

Hva gjør man i fritiden?

Her er det mange muligheter! Sykkelturer, mye spising, strandliv, uteliv på kvelden (ikke så mange steder å dra, men i og med at det er mye backpackere som reiser her, er det alltid nye mennesker å møte likevel), klær som skal sys (Hoi An er en gammel skredderby), små reiser og masse herlige mennesker å bli kjent med. Ellers er det litt opp til en selv hva en gjør – det er muligheter for dykking og båtturer og lignende også!

 

Hva synes du er det beste med å studere der?

Vanskelig spørsmål, med veldig mange svaralternativer. Det beste er nok billige priser, mange skredderturer, god mat, aktivitetsmuligheter, hyggelige mennesker, og at ingen dag er like den forrige.

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Vietnam?

Hoi An er en herlig, liten by – men legg vekt på liten. Det er 100 000 innbyggere, og når man går rundt i gaten kan det virke som om 50 prosent er turister. Det kan være sjarmerende, men det er Vietnam light, og det er det veldig mange som har oppdaget. Byen i seg selv har sjarm, men personlig synes jeg kulturen er druknet litt. Veldig mange turist-shopper, og de fleste antar at du helst vil ha det som hjemme, og ikke som i Vietnam.

 

Har du noen tips til andre som ønsker å studere i Vietnam?

Pakk med deg tålmodighet, solkrem, et kjempesmil og ikke si nei til muligheter som dukker opp. Bedre å angre på noe du gjorde, enn å angre på en sjanse du aldri grep!