Fra deltidsjobbende til Lånekasse-sjeik

I motsetning til i Norge hvor Lånekassens utbetalinger
ikke akkurat står i forhold til behov og de fleste studenter må skaffe ekstrainntekt ved siden av studiene, kan man leve som en greve av den samme summen i Egypt.

– Det er veldig greit å være student i Egypt med penger fra Lånekassen, sier Annette. En middag på en restaurant kan koste fra 30 kr og oppover og en øl ute på byen letter lommebokenfor 10-20 kr. Du kan kjøre taxi i en time for 10-20 kr, noe nordmenn flest vil gjenkjenne som et hyggelig alternativ til nattbussen.

– Det er lett og billig å finne seg bolig med bra standard, og det fins byråer som hjelper deg slik at du slipper å lete selv. Det finnes studentboliger, men de fleste velger å leie sammen med andre studenter.

 

"Jo mer snakk om terror og Midtøsten i norsk media, jo mer øker interessen"

 


 Cairos skyline

 

Studine i konservativ kultur

Dagliglivet i en konservativ og religiøs kultur kan bli en utfordring når man tar likebehandling som en berettiget selvfølge.

– Til tider kan det være litt slitsomt, men det er noe man lærer seg å håndtere. Man må være bevisst på hvordan man kler seg og helst velge en litt mer konservativ stil, sier Annette.


– I tillegg bør man ikke svare på kommentarer på samme måte som du kanskje ville gjort i hjemme. Egyptiske menn forventer at kvinner er beskjedne og at de ikke henvender seg til fremmede menn, sier hun og minner om at holdningene blant egyptere også varierer med utdannelsesnivå og kontakt med omverden.

LES OGSÅ: Egypt - studievalg-link sak

 

Shopping og reise

Egypt har også mye å tilby på fritiden og et religiøst samfunn legger ikke noe demper på studentfestene.

– Utelivet er bra og vi var mye ute og spiste. Ellers var det mye kino, trening og shopping, både i gamle bazarer og store, moderne kjøpesentre.

Reisemulighetene landet tilbyr er også en populær studentaktivitet.

– Det er veldig enkelt og billig å reise. Du kan se historie, ta en badeferie, dra på ørkensafari eller reise til andre land i Midtøsten.

LES OGSÅ: Anders studerer menneskerettigheter i faraoenes rike

 

Sol verre enn terrortrusler

Vanligvis er det terror og ekstremisme som preger overskriftene om Midtøsten. Egypt har også opplevd flere terorangrep de siste årene. Men Annette hevder at hun ikke var redd.

– Jeg følte meg aldri utrygg, og kan ikke akkurat si at det var noe jeg gikk og tenkte på. Du kan bli mer stressa av folkemasser og sola som steker enn av terrortrusler, sier hun og forteller at temperaturene kan krype til godt over 40 grader om sommeren i Egypt.


– Det er enkelt å dra dit og Kairo har gode studiemuligheter, sier han og tror det er noe av grunnen til at folk velger Egypt som studiested fremfor øvrige Midtøstenland.

LES OGSÅ: Student i utlandet? Da vil vi komme i kontakt med deg!

 

Fremmed kultur

Anette Wolden (22) studerte arabisk og sosialøkonomi ved American University of Cairo i 2006-2007, og har akkurat returnert til Norge for å fullføre bachelorgraden sin ved Universitetet i Oslo. Hun nøler ikke med å anbefale Egypt som studieland.

– Folk burde se området. Det er mange misforståelser om kulturen, selv om mye riktignok er annerledes enn hjemme. Folk er for eksempel mer opptatt av familie og religon.

– Samtidig er Egypt bedre tilrettelagt for internasjonale studenter enn andre steder i regionen, hevder hun.


 Muslimer ber i en moske i Cairo, Egypt.

 

Flere nordmenn fatter interesse for studier i Midtøsten og legger studieløpet innom Egypt. Akademia trives og gror rundt Nilens bredder og Kairo er definitivt studenthovedstaden i Midtøsten.

– Det har vært en enorm økning i norske studenter i byen. Det kan virke som om fokuset på terror og Midtøsten i media, vekker folks nysgjerrighet for disse landene, sier Kai Kverme, tidligere leder av den norske studentforeningen i Kairo og hjelpelærer på arabisk ved Universitetet i Oslo.


I disse dager hvor Bush ser terrorisme bak hver busk har interessen for arabisk språk og kultur våknet. Hvis man vil frem her i verden er ikke arabisk som C-språk å forakte. I flere yrker har det blitt ettertraktet kompetanse. I 2001 møtte 13 studenter til eksamen i arabisk mot 38 denne våren.


 

 

 FAKTA OM STUDIER I EGYPT- Hvert år reiser et titalls norske studenter til Kairo fra språk- og Midtøstenprogrammene ved Universitetet i Bergen og Oslo

- Vil du lære arabisk kan International Language Institute (www.arabicegypt.com) eller Kalimat (www.kalimategypt.com) være en god start

- Fristen heller middelhavsbyen Alexandria kan du studere arabisk på Goethe-instituttet der.

- American University in Cairo (www.aucegypt.edu) er godkjent av lånekassen og tilbyr de fleste studieretninger

- Visum søkes om ved ankomst. I utgangspunktet varer dette én måned, men kan forlenges til et halvt eller ett år.

- Husk studentforsikring og sjekk at du er meldt inn i folketrygden for utenlandske statsborgere før avreise.