(StudentTorget.no):

 


Martini er manges favoritt: "Happiness is a Dry Martini and a good woman... or a bad woman." Sitat fra komiker og skuespiller George Burns

«Shaken, not stirred.» Martinien ble for alvor kjent i James Bond-filmene, som spionens faste preferanse. Du kjenner den fra TV-serier som Mad Men, Boardwalk Empire, samt Sex og Singelliv. Det er favorittdrinken til den alkoholiserte hunden Brian Griffin i Family Guy, og Homer Simpson har proklamert følgende: «He knows just how I like my Martini - full of alcohol».
 
Men den klassiske og stilrene martinien har eksistert siden 1800-tallet, en tid hvor utvalget og kvaliteten på råvarer var dårligere og man måtte mikse det man hadde til rådighet. Det er mange historier om hvordan drinken ble til. En av dem er at den ble oppfunnet under gullrushet i Amerika i 1847. En heldig gullgraver i byen Martinez i California ville feire fangsten. Baren han oppsøkte var tom for champagne, så istedet skal han ha fått et glass med gin og tørr hvitvin pyntet med oliven. Mannens navn var Martinez, og han regnes som martiniens stamfar. 
 
 

Enkel å lære – vanskelig å lage

 
Martinien er en av de første drinkene en bartender lærer å lage. Ingredienslisten er kort: Gin og tørr vermut, som er sterk hvitvin. Selv om den er enkel, må ikke drinken undervurderes. Det er en kunst å lage god martini. 
 
- Det er en av de enkleste drinkene å lære seg, men også en av de vanskeligste å lage. Med så få ingredienser har man har ingenting å skjule seg bak. Hvis du ikke vet hvordan du skal lage den, vil den heller ikke bli god, sier daglig leder ved H. Butlers Bartenderskole og barsjef på Aqua Vitae i Oslo, Monica Berg, mens hun rører ut en Vesper Martini – også den kjent fra James Bond.
 
 

”Shaken, not stirred”

 
Vesper Lynd er navnet på den kvinnelige hovedrollen i Bond-filmen Casino Royale, og 007-agenten sørger for å få en drink oppkalt etter henne. Forskjellen fra den klassiske Dry Martini er at det tilsettes litt av den franske aperitiff-vinen Lillet. Bond ville ha sin Vesper servert i et coupeglass, som er litt lavere og videre enn cocktailglasset, og den skulle være ”shaken, not strirred.” Vesper dør imidlertid i filmen, og agenten sverger til Vodka Martini i etterkant.
 
Ian Flemming, mannen bak James Bond-bøkene, skal ha frekventert den ærverdige baren Dukes i London. Her skal han ha fått servert himmelsk god martini og fått ideen til det velkjente sitatet som først dukker opp i filmen Dr.No fra 1958. Flemming ville at Bond skulle være en antihelt. En måte å framheve dette på er at han går imot godt etablerte trender som å shake martinien isteden for å røre den. 
 
– Hele poenget med en martini er at du skal finne balansen mellom ginen og vermuten for å gjøre drinken behagelig. I en gin vil det være alt fra fire til 30 ingredienser, og kanskje så mange som 50 i en vermut. Hvis du ikke rører drinken på isen, vil du ikke få harmoni mellom ingrediensene, og drinken vil kjennes kantete og ubalansert. Når du rister, slår du brennevinet, og drinken ser grå ut. Selv om dette forsvinner, kan den også få en litt platt smak. For å få det beste utseendet og den saftigste smaken er det derfor bedre å røre, råder Monica Berg. 
 
 

Presidentfavoritt

 
Martinien har også fått en plass i verdenshistorien. USAs president Franklin D. Roosevelt skal ha vært svært glad i Dirty Martini. Dette er en variant hvor litt olivenlake tilsettes slik at den ser skitten ut, derav navnet. Under Teheran-konferansen i 1943 skal han ha servert Stalin så mange Dirty Martinis at han ble brisen. Dette skal ha ført til at Stalin gikk med på mer enn det som i utgangspunktet var planen hans. Richard Nixon var også en martinielsker, og var kjent for å drikke mange sterke martinis før han skulle ta viktige beslutninger. 
 
Siden 80-tallet har det kommet til mange fargesparkende drinker som også har fått martininavnet klistret på seg. Vi har Appletini, Cranberry Martini, Espressomartini, Chaimartini og vår egen norske variant Aquatini med akevitt. Disse må ikke forveksles med Dry Martini. 
 
- Nesten alle drinkene man fikk servert i et cocktailglass ble plutselig en martini. Det er en markedsføringsgreie. Martini er et ord som folk kanskje ikke er så redde for, og dermed blir det enklere å prøve det, mener bartender Berg.
 
Cocktailen er populær både blant kvinner og menn.
 
- Martinien er kjønnsnøytral, men jeg vil si at litt flere menn enn kvinner drikker den. Det er like ofte en 20 år gammel jente som en 50 år gammel mann som bestiller den. Folk ser på hva du drikker, og da får de et visst bilde av deg. Hvis du kommer med en Dry Martini, vil det aldri være feil uansett hvilket selskap du er i. Martinien har en sofistikert aura, er verdensvant og elegant. Den er alltid er trygt valg, poengterer Berg.
 
 

Oppskrifter: 

 
Dry martini
Det finnes mange varianter av oppskriften, men tradisjonelt har vi i Norge laget drinken som følger:
 
5,5 cl London dry gin
0,5 cl tørr Vermut
 
Røres på is, siles over i avkjølt cocktailglass. Garner med oliven og/ eller sitrontwist.
Sitrontwist får du hvis du skjærer en liten strimmel av et sitronskall som du kan putte i drinken eller ”knekke” over.
 
Vesper
3,5 cl London dry gin
1,5 cl Vodka
1 cl Lillet
 
Røres, siles over i avkjølt coupeglass. Garner med sitrontwist
 
 
Floral Martini (husets martini på Aqua Vitae)
4 cl G'Vine Floraison gin
1,5 cl tørr vermut
1,5 cl Esprit de June likør
 
Røres på is, siles over i avkjølt cocktailglass. Garner med sitrontwist.
 
 

Sagt om martini:

 
«I never should have switched from scotch to martinis.»
Dette skal ha vært skuespiller Humphrey Bogarts siste ord.
 
»He knows just how I like my martini - full of alcohol».
Homer Simpson
 
«Happiness is a dry martini and a good woman ... or a bad woman».
Komiker og skuespiller George Burns
 
«Why don't you slip out of those wet clothes and into a dry Martini?»
 Humorist og spaltist Robert Benchley