(StudentTorget.no):

Studentforeningen Studentparken er et resultat av en gruppeoppgave Øyvind Rundgren og Jonas Strømme Osehaug skrev i sosialt entrepenørskap ved Handelshøyskolen BI i Oslo i 2010. Nå satser de på å fylle konsertscenen Parkteateret i Oslo 1. juni. De har nemlig sikret seg Bergensbandet Datarock, som da skal holde sin eneste konsert i hovedstaden i år. 

Rundgren hadde lest en reportasje i Dagbladet om at mennesker med minoritetsbakgrunn ble nektet inngang på utesteder i Oslo. Dette ville han gjøre noe med, og etter at oppgaven var levert ble Studentparken etablert, med målsetting om å skape et bedre studentmiljø i Oslo og at ingen skulle føle at de sto utenfor. 

- Vi ønsket å samle studentene fra BI, UiO, HiOA, samt andre skoler i Oslo og etablere et samlet studentmiljø. I Oslo har du mange utvekslingsstudenter, studenter som kommer fra andre land og de som flytter fra distriktene. Jeg har inntrykk av at det er et lite inkluderende samhold i byen. Studentene som er fra Oslo har ofte sine egne klikker, og man får følelsen av å stå utenfor. Det hadde vi lyst å endre på ved å skape en ny arena, forteller Rundgren.

 

 


SPILLER I OSLO: Bergensbandet Datarock har bestemt seg for å ta det rolig i 2012, eneste sjanse til å se dem i Oslo er derfor når Studentparken arrangerer konsert på Parkteateret 1. juni. 
 

Tok opp lån

Rundgren fikk tak i penger og kjørte igang med arrangementer. 


- Dette er noe jeg brenner for. Jeg tenkte at nå låner jeg masse penger og leier et utested, sier han videre.

Dermed ble det arrangert to musikkfestivaler: Brazilian Carnival, samt en electronica & dubstep-festival på utestedet Cosmopolite i Oslo. 40 artister var til sammen innom scenen og om lag 500 publikummere fant veien til arrangementene.

- Vi var veldig fornøyde, men økonomisk var det en katastrofe. Vi hadde ikke noe økonomisk innsikt, og jeg satt igjen med et stort forbrukslån, sier han videre. 

Men å gi seg, det var slett ikke et alternativ. I fjor reiste de seg igjen. Med konsertscenen og utestedet Parkteateret på laget fikk de arrangert to konserter med kjempesuksess.

I fjor fikk vi leid Parkteateret på krita og hadde konserter med Katzenjammer og Jokkes gamle band, Valentourettes i løpet av vårsemesteret. Da snudde det. Vi solgte ut alle billettene før konsertene og endte i null.

 

Ble invitert i rådhuset

Etter konsertene begynte også pengene å finne veien til studentforeningen. 


- Vi ble invitert til Oslo rådhus for å presentere erfaringene våre for byrådet. Deretter fikk vi  også innbydelse fra barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, som ville høre om Studentparken. Nå har Oslo kommune gått inn og støttet Studentparken for videre drift, så jeg tror vi ga et godt inntrykk, forteller Rundgren. 

I tillegg til Oslo kommune får de også støtte fra foreningen Enhet for mangfold og Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus' kulturstyre.  

 


ARRANGERER KONSERT: Øyvind Rundgren (t.v) og Jonas Strømme Osehaug arrangerer Datarock-konsert sammen med resten av Studentparken-styret 1. juni. 

Nå jobber de ut i fra et treårsperspektiv, og nye arrangementer er stadig på planleggingsblokka. De satser på ti arrangementer i løpet av 2012. Det første er Datarock-konserten på Parkteateret 1. juni, de ni resterende i høstsemesteret. Guttene drømmer samtidig til å få til et stort arrangement som ligner UKA i Trondheim.

 

Frivillig arbeid

Alt arbeid som legges ned i Studentparken blir gjort på frivillig basis. Per dags dato sitter det sju personer i styret, hvor Rundgren sitter som styreleder og «potet»: «Jeg kan brukes til alt», som han sier selv.  Strømme Osehaug har ansvar for regnskapet, i tillegg kommer markedssjef og fire styremedlemmer fra ulike skoler i Oslo. I tillegg har de nå rundt 20 frivillige i stallen, men vil ta inn flere og håper på mellom 50 og 100 frivillige framover. 


- Hvem passer til å være frivillig i Studentparken?

- Du må være sosial, ha godt humør, like musikk, fest og moro. Vi arrangerer fester for de frivillige i tillegg til at de får gratisbilletter på konsertene, forteller han. 

 

Her kan du vinne billetter til Datarock-konserten 1. juni

 

Eksotiske Datarock 

Guttene er selv store Datarock-fans og har store forventninger til den kommende konserten. 

- Datarock har en veldig bra studentappeal og de er kjente i Norge. Bandet har et kult image som er lett å like, i tillegg til at de er eksotiske. Det blir en kjempeopplevelse, vi vet at Datarock leverer, sier Rundgren og Strømme Osehaug.

Gruppa har eksistert siden 2000, de begynte å turnere i 2003. I løpet av ni år har de hatt om lag 800 konserter i 36 forskjellige land. Etter mye farting bestemte de seg for at 2012 skulle bli et rolig år og eneste opptreden i Oslo i år er Studentparkens konsert.

Rundgren forteller at han måtte bruke sine overtalelsesevner for å få Datarock på plass.

- Jeg maste kanskje en ukes tid, men det var ikke slik at jeg ringte dem klokken tre om natten.


 

LES OGSÅ: Trondheimsstudentene på frivillighetstoppen

 

Den harde skolen

Fra ikke å  vite stort om å arrangere konserter har han fått mye erfaring i løpet av de siste årene. 

- Jeg har fått litt hjelp av folk i bransjen, men jeg har gjort det meste selv og har lært det på den harde måten. Det er en veldig hard bransje og det er tøft å stå med lua i hånden og føle at man ikke kan noen ting. Jeg har fått mange positive erfaringer og vil anbefale andre studenter til å delta i studentmiljøet.

Det har vært perioder av Studentparkens eksistens hvor det ikke har sett så lyst ut, men det å gi seg har ikke vært et alternativ. Etter at Studentparkens to første arrangementer var over og underskuddet var et faktum, nektet Rundgren å gi seg. Han gikk heller ut i Oslos gater klokka tre på natta for å henge opp plakater til neste arrangement. 

- Det hadde snødd 30 cm og jeg tenkte at det var bedre å henge opp plakater på natta, med gata fri for mennesker.  Akkurat da var livet litt kjipt. Men jeg fikk mange tilbakemeldinger etterpå om at byen var full av plakater om ikke annet.


- Hva er deres beste tips til studenter som ønsker å gjøre noe for studentmiljøet?

-  Sett av tid, tør å satse og stå for det du brenner for. Ikke bry deg om hva andre mener eller om de kritiserer deg. Hvis du har troen selv, så skjer det.