(StudentTorget.no):

Ifølge den danske lykkeforskeren Christian Bjørnskov fra Aarhus universitet, er personlig frihet og mange sosiale relasjoner oppskriften på en lykkelig studietid. 

På spørsmål fra politiken.dk om hvor studentene bør dra for å finne lykken i studietiden, svarer Bjørnskov fredagsbaren. Det er det ifølge forskeren to grunner til:

 

Anti-hverdag

For det første gir fredagspilsen et friskt pust av anti-hverdag, forklarer Bjørnskov til politiken.dk. Fredagsbaren, eller fredagspilsen som den gjerne kalles i Norge, står for noe festlig og fornøyelig, og sånne øyeblikk lever vi lenge på i hverdagen, forklarer forskeren.  

Den andre grunnen til at fredagsbaren er et symbol på noe som bryter med hverdagen, er at det sosialt. 

- Det sosiale slår virkelig ut på lykkebarometeret. De kontaktene man får som student, og som man for eksempel kan møte på en fredagsbar, øker ens lykkefølelse i studietiden og gjør det artigere å være student, forklarer Bjørnskov og legger til at de samme kontaktene også kan være nyttige når man skal ut og søke jobb.


 

Gjør ufornuftige ting!

Christian Bjørnskov har forsket på danskenes lykkefølelse de siste ni årene, og anbefaler studentene å gjøre ting som fra et foreldreperspektiv vil oppfattes som lite fornuftig. Som eksempel trekker han frem å arbeide hardt en hel sommer, for så å bruke alt på en ukes ferie i oktober. Tapte penger og studietid kan likevel slå positivt ut for lykkefølelsen, selv om det kan virke ufornuftig, forklarer han. 

Forskeren råder også studentene til å glemme hva andre sier, og heller gå etter egne interesser og styrker, men samtidig med et øye på hva som gir jobb i tiden fremover. 

Bjørnskovs forskning viser også at vi, eller i alle fall danskene, er mest lykkelige når de er unge og gamle. 

- Det er midt i livet at vi er mest bundet og opplever den laveste graden av personlig frihet. De unge har alle muligheter, mye energi og en forestilling om at de kan bli alt mulig, sier Bjørnskov til politiken.dk. 

LES OGSÅ: Slik lager du sommerens friskeste drinker

LES OGSÅ: Er det greit med sex på første date?