(StudentTorget.no): 

Skal du invitere til fest i helgen? Det finnes mer spennende ting å servere gjestene enn en medioker hvitvinsskvett. Alkohol kan nytes i mange former, og hvis man tenker litt på utsiden av den velkjente boksen vil man se at det ikke skal så mye til for å imponere med noen alkoholholdige nyskapninger.
   
Det er ikke uvanlig å bruke alkohol som en ingrediens i enkelte desserter, men hva hvis selve desserten stort sett bestod av alkohol? Det er på tide at vi tar det beste fra barndom og voksen alder og kombinerer det i en herlig smeltedigel av munngodt og sterkere lut. Ta geleen tilbake fra barneselskapene, kjøp saftis-former med stolthet og bruk frukt slik Moder Jord aldri hadde tenkt! Det er helg, og det er fest! 
 
 

LES OGSÅ: Erik og Kriss om ølbriller

 
 

Geleshot-båter

 
De fleste har vel hørt om å bruke vodka for å lage geléshots. Men erfaringsmessig kan det være vrient å få i seg den klisne massen uten å bruke skje eller knuse det lille plastglasset i ren desperasjon. Ved å servere geléshotene i appelsinbåter sparer du gjestene for mye bry, og ikke minst ser det veldig mye bedre ut! 

 

  
Du trenger: 
 
1 pk gelépulver (eller flere, og gjerne i forskjellige farger)
2 dl vann pr. pakke gelé
2 dl vodka pr. pakke gelé 
2-3 appelsiner pr. pakke gelé
 
Slik gjør du
 
Kok opp vannet i en liten kasserolle. Når vannet begynner å boble skrur du av platen, og venter et par minutter. Sprit fordamper ved 78 grader, så pass på at det ikke er for varmt. Hell oppi spriten, så gelépulveret. Rør godt rundt med en visp i et par minutter til det ikke er noen klumper.  Jo lengre du visper, jo kortere tid vil det ta før geléen stivner. Del appelsinene i to deler og grav ut fruktkjøttet så delene blir som skåler. Hell i blandingen og sett dem i kjøleskap for avkjøling. Siden denne oppskriften inneholder mindre væske enn vanlige geléoppskrifter vil den også stivne fortere enn vanlig. Ta geleen ut etter to-tre timer.  Del hver av appelsinskålene inn i fire båter. For at båtene skal bli jevne og fine bør kniven være så skarp som mulig. Server! 
 
 
 

Smoothie med vodka

(2 porsjoner)
 
Det finnes mange gode oppskrifter på fruktsmoothies å finne med noen enkle søk. Man trenger bare å tilsette litt vodka, så har du plutselig en forfriskende drink i samme sjanger som en daiquiri! Denne oppskriften er kun ett eksempel på en smoothie, du kan enkelt finne andre oppskrifter eller

 

eksperimentere med smaker selv.
 
Du trenger:
 
8 cl Vodka
2 modne mangoer 
2 dl melk
3 dl vaniljeyoghurt
½ banan
1 lime
10 isbiter
 
Slik gjør du:
 
Del mangoene, fjern steinen og skjær kjøttet i biter. Hell yoghurt og melk i en blender (eller i en bolle for å bruke stavmikser). Tilsett vodka, mango, banan, ferskpresset limesaft og isbiter. Kjør blandingen i ca. 40 sekunder, eller til alt har blitt en "smooth" drikk. Server straks i store glass med en mangoskive som pynt. 
 
 

LES OGSÅ: Finn din egen lykkepromille

 
 

Cider saftis

 

 

 

Det er egentlig så enkelt som navnet tilsier. En saftis av cider! 
 
Du trenger:
 
Cider (kan fås i flere forskjellige smaker på de fleste dagligvarebutikker.)
Lime eller bær
Saftis-former
 
Slik gjør du:
 
Kjøp ferdige former som er beregnet til å lage saftis hjemme. Legg bær eller skiver av lime i formene og hell i cideren. La formene ligge i fryseren over natten. Server gjestene en iskald forfriskning i stedet for velkomstdrinken, eller som en dessert etter middagen.
 
 
 

Selvlysende GT-gelé 

(6 glass)
 
Er du glad i gele, Gin Tonic og ting som lyser i mørket? Da bør du prøve deg på denne party-favoritten. 

 

Dette er faktisk ikke et triks eller en optisk illusjon, og det innebærer heller ikke bruk av noen skumle kjemikalier. Den selvlysende effekten kommer faktisk fra kininene i den bitre smakstilsetningen i tonicen.
 
Du trenger:
 
2,5 dl gin (4 cl til hvert glass)
1,5 l tonic 
4 sitroner (3 til saft og 1 til skiver)
 
For å få den selvlysende effekten må geleen serveres i mørket under UV-lys. Du finner UV-lyspærer på jernvarehandelen, eller du kan bestille en på nettet. For eksempel her.
 
Slik gjør du:
 
Klipp gelatinplatene i biter og legg dem i en glass- eller stålbolle (må lede varme). Hell over ca. halvparten av ginen, og la den stå i 10 minutter til gelatinen er myk. Senk bollen i en gryte med oppkokt varmt vann og rør til gelatinen er helt oppløst. IKKE la blandingen koke, da vil alkoholen fordampe. Rør inn resten av ginen og sitronsaften, og hell i tonic så forsiktig som mulig. Poenget er å ikke miste boblene fra kullsyren. Hell så blandingen over i drinkglassene og pynt med en sitronskive. La stå i kjøleskapet i minst 6 timer. Før du skal servere setter du en skje i glassene, skrur av alle lyskilder og setter på UV-lampen. Server med UV-lyset så nærme glassene som mulig. 
 
 
 

Vannmelon med vodka

 

Denne varianten har blitt sett i amerikanske collegefilmer helt siden starten av åttitallet. Men den har overlevd for en grunn. Vannmelon er godt og vodka er godt, så hvorfor ikke? Hvis det ikke har streifet deg å prøve dette før, er det virkelig på tide.

 
Du trenger:
 
1 hel vannmelon
1 helflaske vodka raspberry
(kan også bruke vanlig vodka eller vodka med andre smaker)
 
Slik gjør du:
 
Finn punktet på melonen som er flatest, og plasser den stødig på en jevn flate. Skjær et hull på toppen av melonen som er akkurat stort nok til halsen på vodkaflasken. Skru korken av flaska, velt melonen over på siden og sett flasken inn uten å grise for mye. Rett melonen opp igjen og sett den i kjøleskapet. Hvor lang tid det vil ta før all vodkaen har sunket inn vil komme an på blant annet hvor moden melonen er, men beregn minst ett døgn for å være sikker. Rett før servering deler du melonen i passende biter og plasserer dem på et fat. 
 
 
 
PS! Alle disse oppskriftene er overraskende gode, så husk at de inneholder alkohol og vil ha effekt der etter. Selv om de har mange søte farger og ser uskyldige ut, kan alkoholen være like utilgivende som du er vant med fra tidligere.

 

LES OGSÅ: Sommerens beste drinker