(StudentTorget.no):

Det er mange der ute i vårt vidstrakte land som drømmer om å brygget sitt eget øl. Det har man gjort siden tidenes morgen. Når foreldregenerasjonen hører ordet ølbrygging, kommer det kanskje skrekkhistorier om en onkel som satte øl i badekaret, og at det smakte surt, «men gikk ned til slutt». Det er på tide å bevise at det kan gjøres, og for å si det sånn; det er nok mye enklere enn du tror. Denne guiden tar for seg ølbrygging av den aller enkleste sorten, nemlig ekstraktbrygging. Det er ikke så dyrt, det tar ikke så mye tid, og jommen blir det godt.

 
Mange hjemmebryggere vil kanskje riste litt på hodet av noen av de tipsene og forklaringene som blir gitt i denne guiden, og det er meningen. For denne guiden er tilpasset deg som aldri har prøvd å brygge før, deg som kanskje ikke har lyst til å bruke alt for mye tid eller penger på å brygge dine første kasser med øl. Og for å banne litt i ølbryggekjerka; Kanskje du ikke bryr deg altfor mye om å vinne priser, men heller om følelsen av å kunne jekke en god øl på vors og si «Jeg har brygga’n sjæl»?
 

Malt, humle, gjær og vann = øl

Ordforklaringer

Ølsett – Maltekstrakt med tilsatt humle.

Star San – Desinfiseringsmiddel. Dette middelet er ikke giftig i utblandet form og setter heller ingen smak. Det kan derfor fint ligge igjen skumrester av dette i gjæringskar eller flasker, uten at det påvirker lukt eller smak.

Vørter – Navnet på væsken du får når malten er blandet med vann.

Hevert – Slange med klemme (se bilde) som man bruker for å forflytte ølet fra gjæringsbøtte til flaske.

Gjæringskar – Stor plastbøtte med hull i lokket til gjærlås.

Malt er i all hovedsak maltet bygg. Gjennom malting startes spireprosessen i kornet ved å bløtlegge kornet i noen dager. Dette fører til at spireprosessen starter, og i løpet av noen dager dannes det enzymer i kornet som gjør om stivelse til sukker som man trenger i ølet. Man stanser da spireprosessen ved å tørke kornet, og så har man malt. Malten ristes deretter ved ulike temperaturer for å sette farge på malten. Jo høyere temperatur, desto mørkere farge.
 
I denne guiden brukes det maltekstrakt i stede for malt. Maltekstrakt er enkelt forklart malt i sirupform.
 
Humle er en slyngplante, og blomstene er ølets krydder og bidrar med bitterhet og aroma.
 
Gjæren er faktisk ølets viktigste ingrediens. Gjær er en levende sopporganisme som blant annet spiser sukker og produserer avfallsstoffene CO2 og alkohol. Gjær man bruker i ølbrygging er gjærsorter som har tilpasset seg malten gjennom hundrevis av år med ølbrygging. Man får både fersk og tørr gjær, men det enkleste og billigste er tørrgjær. Man skiller også mellom to typer gjær, ale-gjær og lager-gjær. Det anbefales å bruke ale-gjær, siden denne liker temperaturer på mellom 15 og 24 grader, mens lager-gjær trenger mye lavere temperaturer.
 
 
Prosessen
Utstyrsliste

– Kjele

– Gjæringsbøtte med gjæringslås

– (Termometer)

– Star San (desinfiseringsmiddel)

– Boksåpner

– Sleiv

 – (Hevert eller en slange)

– (Kaustisk soda/ Krystallsoda)

– (Korker)

– (Korkpåsetter)

– Tomflasker

– (Kjøkkenvekt)

Utstyr i parentes er ikke påkrevd, men kan være lurt å ha for å gjøre prosessen enklere og utført med bedre kvalitet.

1. Varm opp ølsettet i en kjele med vann i ca. 30 minutter. I romtemperatur er maltekstrakten seig og sirup-aktig, men ved å varme den opp vil den bli mer flytende og blir lettere å få ut av boksen. Det vil da også blande seg enklere med vannet senere.

2. Etter dette rengjør og desinfiserer man alt utstyr. Det er ekstremt viktig at alt som er i kontakt med vørteren er rent og desinfisert. Hvis ikke kan det lett komme bakterier i ølet og dette vil ødelegge smaken helt. Hell 3 cl Star San og 5 liter vann i gjæringskaret og rist til det skummer. Legg deretter alt som skal desinfiseres i karet.
 
3. Neste steg på listen er å re-hydrere gjæren. Desinfiser et glass og fyll det med ca. 1 dl vann per 10 gram med tørrgjær. Pass på at vannet holder en temperatur på mellom 20 til 26 grader. Hell gjæren i glasset og rør den inn. Dekk til med aluminiumsfolie og la det stå i ca. 20-30 minutter. Rør om av og til. Du vil etterhvert se at det begynner å skumme på toppen. Dette er et tegn på at gjæren er i live. Denne prosessen er viktig for at gjæren skal få en best mulig start på gjæringsprosessen når den helles oppi vørteren.
 
4. Videre koker man opp 4 liter vann. Hell først den oppvarmede maltekstrakten i gjæringsbøtta og bland deretter inn det kokende vannet. Når det er blandet godt sammen, etterfyller man med kaldt vann til man når anbefalt volum. Hvor mange liter som er anbefalt står oppgitt på ølsettet.
 
5. Før man heller i gjæren er det viktig å røre eller riste vørteren godt for å tilføre vørteren oksygen. Her er det ingen vits å spare på kreftene!
 
6. Til slutt tilsetter man gjæren i vørteren og rister den lett inn, før man setter på lokket med gjærlås. Pass på at du har vann i gjærlåsen og sett gjæringsbøtta et sted hvor temperaturen er jevn og mellom 15 og 24 grader.
 

 

 

Flasking

Deretter kommer dagen da ølet har gjæret ferdig og skal flaskes. Man står nå ovenfor to oppgaver: Vaske/desinfisere flasker og fylle de desinfiserte falskene med herlig, hjemmebrygget øl. 


Nyttige ressurser

Butikker:

bryggselv.no

bryggeland.no

vinklubben.no

olbrygging.no

petit-agentur.no

Anbefalte bøker:

Moderne hjemmebrygging – Kunsten å brygge ditt eget øl

How to brew – Everything you need to know to brew beer right the first time

Designing great beers – The ultimate guide to brewing classic beer styles

New brewing lager beer – The most comprehensive book for home- and microbrewers

Brewing better beer – Master lessons for advanced homebrewers

Den viktigste prosessen er å rengjøre og desinfisere flaskene. Jeg anbefaler å vaske flaskene i to prosesser. Først vaskes flaskene i blanding med kaustisk- eller krystallsoda og skylles godt. Dette vil fjerne eventuelle rester eller flekker som kan sitte i flaskene. Deretter vaskes flaskene i en Star San-blanding slik at de blir desinfisert. Vaskeprosessen gjennomføres enkelt med å fylle en bøtte med vann og blande ut med vaskemiddelet. La flaskene ligge til bløt i noen minutter før man rister dem godt og tømmer ut innholdet. Det er viktig at du skyller falskene etter å ha vasket flaskene med kaustisk soda, eller krystallsoda. Om du er av den heldige typen og har oppvaskmaskin, kan du også kjøre flaskene i oppvaskmaskinen og fylle såpekammeret med kaustisk soda. Av erfaring fungerer dette fint så lenge du bare bruker «bjørnunger» (de vanlige, brune 0,33 ølflaskene).

Om du har flasker som er rene og skylt godt fra før av, kan man fint la være å vaske dem i en kaustisk soda-blanding og kun desinfisere flaskene i en Star San-blanding. Man trenger ikke å skylle flaskene etter man har brukt Star San. Dette middelet er ikke giftig i utblandet form og setter heller ikke smak eller lukt.
 
For å få kullsyre i ølet trenger du å tilsette litt sukker i flaskene. Dette sukkeret vil gjærrestene i ølet spise og danne kullsyre. Man trenger ca. 5-6 gram sukker per liter øl. Om man ikke har en kjøkkenvekt for å måle opp rett mengde sukker kan man ta utgangspunkt i at 1 dl sukker tilsvarer ca. 85 gram. Et shotteglass på 4 cl tilsvarer dermed nok sukker til 6 liter øl.
 
 
 
Det finnes ulike måter å tilsette sukkeret i ølet:
  • Den anbefalte måten er å koke opp 1-2 dl med vann og røre inn sukkeret. På den måten er du helt sikker på at alt er sterilt og ikke vil infisere ølet. Når sukkerblandingen har kjølt seg ned blander du den inn i ølet i gjæringskaret. 
  • Man kan kjøpe karboneringsdrops på en ølbutikk. Dette er drops som inneholder rett mengde sukker per flaske med øl og man putter ett drops oppi hver ølflaske man flasker.
  • Man kan også helle rett mengde sukker rett i flaska før man fyller den med øl. Pass da på og riste litt på flaska etter at du har fylt den med øl, slik at sukkeret blander seg med ølet.

    Publikumsvinner Per Stokke Hall

    Per Stokke Hall har vært en aktiv hjemmebrygger i flere år og har, sammen med «Dr. Klems Laboratorium», vunnet publikumsfavoritten i NM i hjemmebrygging og Oslo-mesterskap i 2012, samt tredjeplass i begge mesterskap i 2013. Han har også brygget sammen med Schouskjelleren. Per startet bedriften «Hall-gjort er velgjort» og holder hjemmekurs i all-grain- og ekstraktbrygging. Gjennom disse kursene lærer du alt fra det grunnleggende i bryggeprosessen til mer dyptgående innsikt i hver enkelte prosess innen ølbrygging.

    facebook.com/bryggekurs

 

For å fylle ølet på flaskene kan man benytte to metoder, hvor den første er sterkt anbefalt fremfor den andre. Men om du er av typen som vil gjøre det raskest og billigst er den andre metoden også anvendelig.

Med denne metoden bruker man hevert og tyngdekraften for å forflytte ølet. Sett gjæringskaret høyere enn flaskene, sett heverten oppi gjæringskaret, hold den andre enden lavere enn gjæringskaret og sug på tuten. Ølet vil da begynne å renne og du kan fylle flaskene med øl. Bruk klemma på slangen til å stoppe flommen av øl mens du bytter flasker.
 
Med metode nummer to kan man bruke en trakt som man setter oppi flaska og så helle ølet rett fra gjæringskaret og oppi flaska. Denne metoden er mindre kurant fordi det er større mulighet for at ølet blir infisert, samtidig som du kommer til å «plaske» ølet veldig i overføringen, som går utover holdbarheten. Det kan fort bli mye søl, også. Dette er ikke ideelt, men for all det. Det blir fortsatt øl, men man risikerer at det påvirker både smaken og holdbarheten.
           

LES OGSÅ: Den ultimate bakrushjelpen

 
 

Flasketips

Øl bør utsettes for minst mulig lys og bør ideelt sett lagres på brune/mørke glassflasker. Dette er for å bevare smaken best mulig. Siden de aller fleste utesteder har oppgradert ølsortementet sitt de siste årene, er ikke slike flasker så vanskelig å få tak. Gå bare til ditt nærmeste vannhull og spør om du kan få noe av tomgodset.
 
Man kan også bruke vanlige ølflasker, såkalte «bjørnunger». Er du en øldrikker, kan det jo hende man har noen av disse på lager. Ellers kan man også kjøpe disse på matbutikken. Reaksjonen til de ansatte på matbutikken når du spør om å få kjøpe pant kan være interessant.
 
I siste utvei kan ølet også lagres på plastflasker. Selv om dette ikke er å anbefale for smakens del, har jeg hatt venner som startet med å lagre ølet sitt på 1,5 l Farris-flasker. Dette er det desidert billigste alternativet siden man slipper å kjøpe inn korker og korkpåsetter.
Morofakta om øl

– Verdens eldste nedskrevne øl-oppskrift ble funnet på over 5 000 år gamle steintavler.

– Øltypen IPA (India Pale Ale) oppsto da britene okkuperte India og begynte å frakte øl til India. For at ølet skulle være holdbart gjennom hele reisen fra Storbritannia til India, fylte britene øltankene med humle. Resultatet ble det overhumlede ølet vi i dag kjenner som IPA. Humle fungerer nemlig som et naturlig konserveringsmiddel.

– Verdens dyreste øl er lagret i minst 10 år og koster 300 kr halvliteren. Man får bare kjøpt det på 12-litersflasker, da.

– Oktoberfest i München er verdens største folkefest med rundt seks og en halv million besøkende årlig.


 

LES OGSÅ: Barsjefens drinktips til deg som vil imponere

Klikk her for å se studentrabatter i Norge