(StudentTorget.no):

Mange tror kanskje at de virkelig gode drinkene kun kan lages av skikkelige bartendere med profft utstyr, årevis av erfaring og et alkohollager selv Vinmonopolet misunner. Så feil kan man ta. Det skal ikke mer til enn et basic shakesett, noen nøye utvalgte ingredienser og et knippe tips fra en dreven fagperson for å avansere milevis utover den trauste vodka/battery-drinken du vanligvis serverer gjestene dine på vorspill.  
 
Cafe Sør i Oslo er ikke bare kjent for god kaffe og den lune stemningen – på kveldstid er dette også en av hovedstadens desidert beste cocktailbarer. Cafe Sørs egen barsjef, Isac Selmer, gir deg tipsene du trenger for å komme skikkelig i gang.  
 

LES OGSÅ: Her er studentrabattene på Cafe Sør

 

Først og fremst - kjøp et shakesett

 
Med et helt grunnleggende shakesett har du alt du trenger til hjemmebruk. Dette kan kjøpes på flere nettsteder og i butikker for rundt 300 kroner.
 
 

Bruk mye is

 
Det er mange som klager over at bartendere bruker for mye is, men sannheten er at en god drink aldri kan ha for mye av dette. Bruk så mye is som mulig! 
 
 

Lag knust is selv

 
En skikkelig god drink er enda bedre med knust is. Dette kan man lett lage hjemme ved å legge isbiter i en duk og slå løs med en hammer. Hokuspokus – og du har masse knust is.
 

LES OGSÅ: Slik brygger du ditt eget øl

 

Sil isen

 
Ha den knuste isen over i en sil og rist godt. Da får man bort fiberen fra isen som kommer når du shaker den. Drinken blir da en ren og fin væske.
 
 

Kjøl ned drink-glassene

 
Drinkene blir eksepsjonelt gode hvis glasset er nedkjølt på forhånd. Om du har tid, sett glasset i fryseren så blir det perfekt temperatur for en kald drink.
 
 

Bruk ferskpresset juice

 
Dropp de konsentratbaserte juicene du kjøper på kartong i butikkene. På Cafe Sør benytter de seg av så mye ferskpresset juice som mulig, og dette anbefales absolutt når man skal mikse drinker. Men husk: om sitrusen ligger for lenge mister den syrligheten og drinken blir dårligere.  
 

LES OGSÅ: Nordens beste vinkelner anbefaler billige viner

 

Sukkerlake

 
Sukkerlake er en veldig effektiv måte å tilføre sødme i drinker. Dette kan enkelt lages hjemme på få minutter. Hell en liter kokende vann over en kilo sukker i en gryte og rør til det blir en jevn, flytende væske. Vips, så har du sukkerlake!
 
 

Rom er ofte det enkleste

 
Når man lager cocktails til folk som ikke drikker så ofte, fungerer alltid rom utmerket. Denne spriten er ikke så tung, i tillegg til å være mer spennende enn vanlig vodka.
 
 

Bruk av mynteblader

 
Mynteblader er en veldig vanlig ingrediens i drinker. Mynten man bruker skal helst være plukket samme dag. Slå på bladene for å slå i stykker klorofyllet og få ut alle oljene. Dette for å «vekke» mynten. Man kan også slå bladene mot det glasset som skal drikkes av. Når gjesten tar i glasset, får de mynteoljen i hånden. Dette vekker sansene og de vil ha en til. Sett også gjerne sugerøret midt i mynten i drinken, da kommer nemlig lukten av mynten frem når den drikkes og opplevelsen av drinken blir enda rikere. På Cafe Sør pleier de i tillegg å bløtlegge mynten slik at den ser enda freshere ut.  
 

LES OGSÅ: Ølet med verdens særeste ingredienser

 

Bruk club soda

 
Hvis drinken ser litt beskjeden ut, ha gjerne i litt club soda eller Farris på toppen. Dette kan sjelden bli feil!
 
 

Presentasjon av drinken

 
Presentasjonen av cocktailen har like mye å si som cocktailen i seg selv. Spesielt for bartendere er dette meget viktig. Hvis en bartender er uhøflig og cocktailen som serverer ikke ser visuelt bra ut, spiller det ingen rolle hvor godt den smaker. Gjesten vil ikke komme tilbake. I dagens verden er presentasjonen halvparten av hvordan en drink oppleves. Med andre ord: Vil du ha vorspillgjestene tilbake ved en senere anledning – gjør deg flid med presentasjonen! 
 
 

Ha i spriten til slutt

 
Dette er en regel de har ovenfor alle nye bartendere på Cafe Sør, i følge barsjef Isac Selmer. Om man skulle gå på en smell og gjøre noe feil i prosessen med å mikse drinken, så har du i hvert fall ikke kastet bort dyrebar sprit om den må helles ut!
 

LES OGSÅ: Den ultimate bakrushjelpen