(StudentTorget.no):

Studietiden handler ikke bare om hva du studerer – den handler like mye om hvem du studerer med. Utover studieløpet vil dine medstudenter bli dine beste venner, motivere deg til å møte opp på forelesninger og fungere som uvurderlige støttespillere i eksamensperioden. 
 
På samme måte som ett bilde sier mer enn tusen ord, blir man bedre kjent med sine medstudenter gjennom én fest enn gjennom tusen forelesninger. Studietiden innebærer derfor en solid dose bli-kjent-fester. Men for oss som kjenner både ubehag og nerver i møte med nye mennesker, kan all festingen bli en utfordring. 
 
For å stille best mulig rustet med alt av essensielle sosiale verktøy, har vi satt sammen et kompetent festpanel bestående av fire meningsbærende og utadvendte personligheter. I løpet av studietiden har paneldeltakerne brukt utallige timer på forberedelser til alt fra kveldens antrekk, til spillelister og flytende proviant. 
 
 

Dette er festpanelet:


LES OGSÅ: Drinkmiksing for dummies

Daniel

Ingeniørstudenten og radioverten Daniel (26) elsker en god fest. Tromsø-gutten er ikke redd for å by på seg selv, tidligere han har nemlig gjestet TV3s Paradise Hotel. 

Stella

Hotell- og ledelse-studenten Stella (24) er på topp når hun får møte ukjente mennesker i nye omgivelser. Stavangerjentas sans for detaljer har gitt henne rykte på seg for å være den perfekte vert.

Snorre

Snorre (23) kjører til daglig en dresskledd stil, men la deg ikke lure av den tilsynelatende straighte juristen. I løpet av studietiden har han tatt del i- og arrangert utallige fester, til egen og andres store glede. 

Maiken

Maiken (24) skyr ikke unna for en fest. Nylig returnerte jusstudenten fra et to-semesters studieopphold på solkysten av Australia. En internasjonal partygirl, med andre ord. 

Det viktige førsteinntrykket

Endelig ankommer du festen som er full av mennesker du virkelig vil bli kjent med. Dere skal tross alt studere sammen i flere år fremover. Du er i ditt ess, har en bra hårdag og har høye forventinger til kvelden. Men hvordan går du frem for å gjøre et godt førsteinntrykk?
 
- I møte med nye mennesker, venner og venners venner, ønsker man bare at kvelden skal gå smooth. Derfor blir jeg så oppgitt over folk som ikke lar seg engasjere i en normal samtale og tilbyr et slapt håndtrykk når man skal hilse på, sier Maiken.  
 
Daniel bryr seg lite om hilseritualet på fest. Hvis folk ikke hilser på kan det skyldes at de er sjenert, mener han. Skal førsteinntrykket først bli dårlig handler det om at folk har for mye selvtillitt, ikke for lite. 
 
- En person som ikke hilser på meg, eller gir meg et slapt håndtrykk, er ikke noen big deal. Det er de som er høye i hatten og ser ned på andre som plager meg mest. Vi er jo alle på samme fest, så ro det ned et hakk, sier han.
 
Snorre nikker med forbehold fra siden. Han tenker i likhet med Daniel at ikke alle er like sterk i klypa. Snorre avskyr de som ser ned på andre, men oppfordrer til å være høy i hatten.
 
- Jeg er enig med Daniel, men ikke om at folk må roe seg ned. Du kan ikke komme og fortelle Petter Stordalen at han skal roe seg, sier Snorre.
 
- Jeg kunne ikke vært mer enig med Snorre. Like barn leker best. Jeg kjeder meg fort rundt de som er for reservert, og vil selv gjerne påvirke andre for å få opp stemningen. Jeg elsker å se folk komme ut av skallet sitt, legger Stella til.
 
Maiken vil gjerne få gjennom poenget. For henne handler det ikke om hvor sterk man er i klypa, det handler om hvilke signaler man sender med et slapt håndtrykk. Det skal ligge litt anstrengelse bak et godt førsteinntrykk, sier hun.
 
- Alle kan potensielt være sjenerte. Det er mange ganger jeg har kommet inn på en fest og følt meg lettere utilpass, men herregud. Det er jo derfor vi har alkohol! Gå på badet og ta deg et shot, så order det seg, ler hun. 
 

SE VIDEO: «Fylla»-programlederen om studenter og alkohol

 

Det riktige andreinntrykket

Da Maiken først startet på jusstudiet, tenkte hun at det var flere av hennes medstudenter hun ikke ville komme overens med. I ettertid har hun sett at hun tok skrekkelig feil. Det samme gjelder for Snorre, som ved flere anledninger har sett dårlige førsteinntrykk bli vendt til det positive. En slik utvikling liker han, og sier at det alltid føles godt å vite at man tok feil.
 
- Jeg arresterer meg selv gang på gang i å ha forhåndsdømt noen på førsteinntrykket. Som oftest gjør jeg meg selv til skamme fordi jeg åpenbart har tatt helt feil, forteller han.
 
 

Den beste festen

Selv om fester som regel er fantastisk gøy, har de fleste opplevd en mindre vellykket fest. Spørsmålet er; hva skal til for en vellykket fest? 
 
Stella som er over gjennomsnittlig trygg på seg selv, elsker nye impulser. Derfor er den beste festene for stavangerjenta, en fest hvor hun kan møte nye mennesker.  
 
- Det beste er å ankomme en fest hvor du nesten ikke kjenner noen. Man har kanskje med seg en buffer, men jeg er en trygg person – så når jeg er i ukjente omgivelser skjer det noe magisk. Nettverket blomster i løpet av bare én kveld, sier Stella.
 
I likhet med Stella er Snorre lite avhengig av å kjenne menneskene han fester med. Det betyr ikke at de er mindre viktig av den grunn. For han er det to ting som skal til for å skape en legendarisk fest.
 
- For å få til en skikkelig bra fest er det to viktige kriterier som må oppfylles. Den ene er trivelige mennesker, og den andre er god drikke, sier han med et smil.
 
Festpanelet er unisont. Det viktigste av alt er hvem du fester med. Maiken er selvsagt ingen unntak, hun ønsker bare å tilføye hvor viktig musikken er for stemningen. 
 
- Blir det er lite dansegulv på festen så vet du at det er en bra en, skyter hun inn. 
 

LES OGSÅ: Slik påvirker alkohol studietiden

 

Irritasjonsmomenter på fest

I det festpanelet gjør seg klare for å snakke hva som irriterer dem på fest, inntar Daniel en fremoverlent posisjon. Han har helt klart mye på hjertet. Han lar seg mildt irritere over de som glorifiserer militærtiden sin. Mer irritert blir han av snylterne som aldri har med seg nok drikke. Skal likevel toppen av irritasjonsskalaen nås, kreves det at gitaren dras frem.  
 
- De som tar frem gitaren. Det er hyggelig med en sang eller to, men ikke start en firetimers intimkonsert bestående av «Wonderwall» og «Nothing Else Matters»!
 
Maiken ler og stiller seg støttende bak Daniels frustrasjon. Alle i festpanelet lar seg forøvrig irritere over de som bruker kvelden på å tigge etter drikke. For Maiken sin del er musikken helt avgjørende for en god fest. 
 
- Musikken er superviktig. Er det DDE og allsang hele kvelden blir jeg rett og slett drittforbanna. Jeg setter meg ned, krysser armene og furter over hvor dårlig musikken er, sier hun.
 
Et lurt smil brer seg over leppene på Snorre, som ser på Maiken med et oppgitt blikk. 
 
- Der sa du det Maiken. En av de tingene som irriterer meg mest er når sangen som spilles har større betydning enn hvem som faktisk er på festen. Det er jo helt håpløst, sier Snorre.
 
At musikken kan sette demper for festopplevelsen er ikke Stella fremmed for. Men hun mener det er én avgjørende faktor de andre virker til å glemme betydningen av, nemlig lokalet. 
 
- Det må være tilrettelagt for fest. Gjerne med balkong og flere rom slik at festen sprer seg. Jeg mener at en dårlig location kan ta livet av enhver fest, og hvis det er skittent er det game over for min del, sier Stella. 
 

LES OGSÅ: Barsjefens drinktips til deg som vil imponere

 

Deg kan jeg like

 Festpanelet oppsummerer:
 
 
Et godt førsteinntrykk krever litt anstrengelse. Gi et fast håndtrykk og hold god blikkontakt.
 
Festpanelet elsker mennesker som er trygge på seg selv. Senk skuldrene og nyt festen. 
 
La gitaren ligge, og overlat musikkstyringen til de som bryr seg mest om den. Festen handler om å bli kjent med andre – ikke om å skryte av seg selv.
 
La negativiteten bli igjen hjemme. Festpanelet ønsker å bli møtt med et smil når de er på fest. 
 
For guds skyld, ikke ta andres drikke!   
 
Det er «jeget» som skal selges i møtet med ande. Som Stella sier, «vi er vår egen reklame». Om vi selger godt avhenger av om vi gir en troverdig presentasjon av oss selv på genuine premisser. 
 
- Optimister. Jeg tiltrekkes av mennesker som er fornøyde og glade. Selvironi er sexy hos både gutter og jenter, sier Daniel. 
 
Snorre er enig, han bare rett og slett elsker de som har en positiv utstråling. For Maiken sin del gjelder det å kunne formidle. Klarer du å imponere den bereiste jenta med en morsom historie, vil hun bli forelsket – nærmest uavhengig av kjønn. 
 
- De som har en sjuk historie er velkomne til å fortelle mer. Misforstå meg rett, du må ikke føle et behov for å fortelle lange historier. Noen er bare morsomme og har glimt i øyet, sier Maiken.  
 
Apropos glimt i øyet. Stella merker et kraftig ubehag hvis hun skal føre en samtale med en som flakker med blikket. 
 
- Blikkontakt og tilstedeværelse er viktig. Det skader heller ikke om du er kjekk, sier hun og ler.
 

Klikk her for å se studentrabatter i Norge