(StudentTorget.no):

Da er julesesongen i full gang, og rundt det vide land er det stor diskusjon om hva som er det beste ølet. Som Norges største studentportal, må vi selvfølgelig kaste oss på trenden vi også, og kåre hva som er det beste juleølet.
 
Vi har testet et knippe av juleølet man får på butikk, og bedømt dette etter lukt, utseende, smak, munnfølelse og ettersmak.
 
Vårt testpanel bestod av Silje Sandgrind, Bo Slettjord, Olav Ertsås, Helene Eggen, Annette B. Søreide, Trine Solberg, Erika Rubi og Marie Nowak.
 
- Denne smakte litt blod, mente Olav. Dette fikk Silje til å helle ut resten av sin, selv om hun i utgangspunktet mente den smakte godt til å begynne med.
 
Vi fant fort ut av smaksløkene til testpanelet varierte til det helt ekstreme, da noen syntes at noe av ølet duftet tåfis, mens andre likte lukten. En av juleølene fikk gjennomgå av Olav, mens det samtidig var en storsuksess blant resten av panelet, og endte opp med en av de bedre scorene.
 
- Mest misvisende ølen hittil i dag, mente Helene om en annen juleøl. 
 
Denne minnet nemlig mer om en god pale ale enn juleøl, noe som skapte en ivrig debatt i panelet om hvorvidt denne skulle få toppkarakter for godt øl, eller lavest score for å ikke følge oppskriften. Hvilken øl dette gjaldt kan du se nederst, men vi kan røpe at hvis dette hadde vært en generell øltest, hadde bryggeriet fått en soleklar femmer av testpanelet.
 
 

Dette er årets juleøl:

Lervig Juleøl

Lervig Aktiebryggeri, 4,7 prosent

Dette er et topp øl, som passer like fint til julematen som senere på kvelden. Godt med skum, slik ordentlig juleøl skal ha. Har en god balanse mellom bitterhet og sødme, noe som gjorde at redaksjonen var enstemmig på å kåre dette til årets juleøl.


 

Ringnes JuleSpecial

Ringnes, 4,6 prosent

Her har Ringnes laget et godt juleøl med fine toner av krydder og karamell. Litt bitter, men vil nok være en vinner hos de fleste da den ikke er overbærende søt.


 

Dahls Juleøl

E. C. Dahls, 4,6 prosent

Dufter av mye karamell og krydder. Denne gir en bra munnfølelse og en god ettersmak som ikke dabber av for fort. De fleste i panelet var enige om at det lett kan drikkes mye av denne i løpet av julemiddagen. 


 

Flying Culinary Circus Juleøl

Balder Brygg - 4,7 prosent

Dette var testens mørkeste øl og skuffet ikke testpanelet. Smaken av appelsin var litt fraværende, men det var god smak av lakris, karamell og hint av kaffe. En god og fyldig smak som henger igjen på tungen. Får terningkast fire da panelet mente den kanskje ble litt for bitter.


 

Mack God Jul

Macks Ølbryggeri - 4,5 prosent

Mack har i flere år laget godt juleøl, og årets juleøl er intet unntak. God Jul lukter jul og har både utseende og smaken av riktige ingredienser. Her er det god smak av honning og karamell, men kunne godt vært litt mer krydret, mener panelet. 

 

Berentsen Juleøl

Berentsens Brygghus - 4,7 prosent

Denne ølen dufter og smaker kaffe og karamell. Den er ifølge panelet det ølet som minner mest om mikrobrygg, og Berentsen har i år laget et kraftig og godt julebrygg. Kanskje litt for kraftig mente noen, som trekker ned karakteren til fire.


 

Hansa Julebrygg

Hansa Borg Bryggerier - 4,5 prosent

Har en fin duft av karamellmalt, men lever ikke helt opp til forventningene. Balansert, søt smak, men lite fylde i ølet og en smak som forsvinner fort. Helt ok juleøl.


 

Aass Juleøl (flaske)

Aass Bryggeri - 4,7 prosent

Deilig aroma og fint skum. Smaken havner dessverre midt på treet, da flerparten mener den er litt for salt. Kan fungere fint til ribbe og juledessert, men kanskje ikke så bra sammen med det salte pinnekjøttet.


 

Frydenlund Juleøl

Frydenlund Bryggerier - 4,5 prosent

Årets juleøl fra Frydenlund har bra skum og gir en god munnfølelse. Smaken er derimot tam og en lukt som forsvinner for fort. Dette er kanskje et helt ok øl til vors, men lever ikke helt opp til å kunne bli en vinner ved julemiddagen.


 

Hansa Juleøl

Hansa Borg Bryggerier - 4,5 prosent

Flere i redaksjonen var enige om at denne smakte mer som Hansa Fatøl enn et juleøl. Skummet trekker opp, men smaken er generisk og minner mer om sommerpils.


 

Jacobsen Red Christmas Ale

Jacobsen - 4,6 prosent

Kanskje kveldens mest omdiskuterte øl? Dette minner mer om en pale ale enn en juleøl. Selv om den var veldig god, er det lite som minner om jul med denne. Duft og smak av mye humle, fravær av god karamellmalt og krydder. 


 

Aass Juleøl

Aass Bryggeri - 4,7 prosent

Denne overrasket testpanelet, da smaken var såpass forskjellig fra glassvarianten at vi trodde at dette var to forskjellige øl fra Aass. Boksvarianten smakte derimot lik en tam bayer og lite av jul, som var med på å gjøre denne til testens taper.

LES OGSÅ: Drinkmiksing for dummies

Klikk her for å se studentrabatter i Norge