(StudentTorget.no):

Skum dannes ved at spesielle proteiner i ølet fester seg til kullsyreboblene som stiger oppover i glasset. Proteinene når overflaten og danner skum sammen med stoffer fra humlen. Et godt skum på ølet forhindrer at ølet blir fort tamt, eller dødt, fordi skumlokket hjelper å holde på kullsyren og dermed friskheten til ølet.

Les også: Guide til Oslos beste uteserveringer

Men hvorfor har noe øl mye og tykt skum, mens annet øl har lite eller tynt skum?

Det er veldig mange ting som kan påvirke ølets skum, noen av dem er spesifikt for ølet i forhold til hvordan det er brygget og hvilke øl det er, men det kan også påvirkes av for eksempel fettete glass.

Skummet kan blant annet variere med:

• Ølets temperatur og hvordan man skjenker opp ølet
• Ølets pH, som kan variere med ulike øltyper
• Mengden «skum-proteiner» i ølet.
• Mengden humle som er brukt. Mer humle = mer skum.
• Mengden gass i ølet. Det kan være kullsyre og/eller nitrogengass. Nitrogengass gir mindre bobler og dermed tettere skum.
• Hvor mye gass som frigjøres i glasset. Det kan variere med for eksempel type glass. Noen glass har også risset inn et mønster i bunnen som er med på å frigjøre gassbobler og kan påvirke størrelsen på gassboblene.
• Ølets alkoholprosent. For lite eller for mye alkohol «dreper» skummet. Derfor har f.eks. alkoholfritt øl som regel mindre skum enn en øl med 4,7 % alkoholvolum.
• Hvor rent ølglasset er. Fett ødelegger skummet. Det er derfor lurt å unngå å ha kombinert melkeglass og ølglass. Fettet som henger igjen på glasset, selv etter vask, vil «drepe» skummet.

Hva så med fargen på ølskummet?  Fargen på skummet varierer med fargen på ølet fordi fargestoffene i ølet «smitter over» på skummet Ølets skum er altså helt essensielt for å få en god ølopplevelse!

(Kilde: Carl Erik Sæther, Bryggerimester ved Hansa Bryggeri).

Klikk her for å se studentrabatter i Norge


Annonse:

 
Studer i Oslo, Bergen eller på nett. Les mer om våre bachelor-, master og årsstudier innen:


Annonse:

Start din amerikanske bachelorgrad i Norge

Du fortsatt søke! American College i Moss rett utenfor Oslo er det perfekte stedet å starte for deg som vil studere i USA! Vi gir deg en smidig overgang til det amerikanske utdanningssystemet.

Som student hos oss tar du ett år med fag i Norge, før du fullfører bachelorgraden din ved et universitet i USA. Etter å ha bestått studiet ved American College, er du garantert plass ved et av våre åtte samarbeidsuniversiteter! Du kan også søke fritt på ALLE andre skoler i USA. Les mer, fyll inn kontaktskjema eller søk her. Se film under for å se hvordan det fungerer hos oss: