Mikrobryggeritradisjonen oppsto i USA på slutten av 1970-årene, da hjemmebrygging ble tillatt.

Mikrobryggeriene skal, som navnet tilsier, være små. Det har imidlertid forandret seg med tiden, og mange vi nå kaller mikrobryggier, er nok per amerikansk definisjon egentlig små bryggerier. Fellesnevneren er likevel klar; bryggingen er basert på håndverkstradisjoner og et stort fokus på kvalitet.

Mer enn noen gang før, tar vi øl på alvor også her i Norge. Interessen for lokalt Oslo-øl øker, og i takt med det antallet mikrobryggerier i byen.

Senest for tre år siden, kunne endelig Sagene Bryggeri erklære seg åpnet, med ambisjoner om å utkonkurrere utflyttede Ringnes og lage byens nye Oslo-øl.

2013 var også et merkeår for mikrobrygg i hovedstaden, da vi fikk Crowbar & Bryggeri i Torggata, Nydalen Bryggeri & Spiseri i Nydalen, og den kunstnerdrevne Dronebrygg på Kunstnernes Hus.

Her følger en oversikt over mikrobryggeriene i Tigerstaden:

 

Schouskjelleren

Trondheimsveien 2.

Schouskjelleren ligner mest på en gammel tysk ølhall. En mørk kjellertrapp i gamle Schous Bryggeri fører deg til store tremøbler og en kjempepeis. Bryggeriet er dog ikke gammelt, men toppmoderne.

Over 60 forskjellige typer øl er tappet fra disse ølkranene, som for første gang ble tatt i bruk i 2010. 


 

Grünerløkka Brygghus

Thorvald Meyers gate 30.

Grünerløkka Brygghus har vært vannhull for tørste osloborgere siden 2010. Det var likevel først i 2013 at de satte sitt første øl i eget bryggeri.

Her brygges rundt 2000 liter øl i uka, både sesongøl, såvel som faste «løkkaøl» som Løkka Porter og Løkka Pale Ale.

Brygghuset byr også på tradisjonell pubmat i avslappede engelskinspirerte lokaler. I tillegg, har de selvfølgelig også et stort utvalg av skummende godt øl fra alle verdenshjørner. 

 

 

Oslo Mikrobryggeri

Bogstadveien 6.

Oslo Mikrobryggeri åpnet dørene for første gang i september 1989. Det var det første bryggeriet som etablerte seg i Norge på nesten 100 år, og de første i Skandinavia som etablerte et mikrobryggeri etter de relativt nye amerikanske tradisjonene.

Dermed kunne de med sin tidlige ankomst, introdusere osloborgerne for eksotiske tørsteslukkere som hveteøl, pale ale, porter, stout og IPA. 

 

Amundsen Bryggeri & Spiseri

Stortingsgata 20.

Amundsen Bryggeri & Spiseri ligger i Stortingsgata.

Midt i restauranten ligger mikrobryggeriet, som sørger for at det alltid finnes to til tre husbrygg på menyen, tilpasset sesonger og trender.

I ølkjelleren lagres årgangsøl og mer eller mindre sære øl fra både inn- og utland.