(StudentTorget.no):

Har du noen gang våknet opp med en dundrende hodepine etter en kveld på byen, og forbannet ølgudene for at akkurat du skal få de verste bakfulldagene? Hvis dette er et kjent scenario, kan vi berolige deg med at det sannsynligvis ikke er de høyere makter som står bak den svekkede allmenntilstanden du opplever dagen derpå. 

Hvor bakfull man blir kommer selvsagt an på mengden man drikker, hva du drikker og  overraskende nok  hvilken farge det er på alkoholen du drikker. 

Vodka heller enn whisky

En studie utført av forskere ved Brown University i USA fant ut at bakfylla man får av å drikke whisky er verre enn den man får av å drikke vodka, selv om begge brennevinene har en alkoholprosent på cirka 40 prosent. Årsaken er like enkel som den er avslørende. Mørke eller brune alkoholholdige drikker inneholder nemlig naturlig forekommende, aromagivende kjemikalier som irriterer blodårene og vevet i hjernen, noe som gjør rekonvalesensen etter gårsdagens festligheter tyngre. 

Bourbon-whisky er et godt eksempel på et mørkt brennevin som inneholder aromagivende kjemikalier. Bourbon har faktisk hele 37 kjemikalier flere enn sin lyse motpart vodka, deriblant løsemiddelet aceton og garvestoffer. Disse skadelige biproduktene er blant syndebukkene når du føler deg ødelagt etter en fuktig kveld på byen. 


Vil du unngå den mest forferdelige bakfylla bør du med andre ord styre unna mørkt øl, brennevin som whisky eller piratfavoritten rom. Er målet ditt å unngå tunge hangovers er imidlertid det beste tipset av alle å rett og slett drikke mindre.