Mandag den 12. august 2019 er studiestart og velkomstseremonien ved Universitetet i Oslo (UiO). Mange nye studenter og faddere møter opp på Universitetsplassen i Oslo, for å ønskes velkommen.

StudentTorget tok mandag turen hit for å møte faddere og nye studenter.

 

Ønsker å hjelpe andre og informere om rettigheter

Medina Kastrati (19) skal begynne å studere rettsvitenskap ved Universitetet i Oslo høsten 2019.

Jeg har valgt å studere juss, fordi jeg har en interesse for samfunnet og ønsker å hjelpe andre. Jeg vil at alle skal kjenne til de rettighetene de har, sier Medina.


– Jeg vil også at menneskerettighetene bevares, og få muligheten til å informere andre om disse.

Medina gleder seg til å begynne å studere. Da vil hun kunne drive med det hun er interessert i.

Det blir en ny hverdag, hvor jeg kan legge opp dagen min slik jeg vil. Jeg kan velge hva jeg skal fokusere på og gjøre det jeg vil gjøre. Og så slipper jeg å ha gym! sier Medina.

Jeg gleder meg minst til Exphil og eksamen, men jeg vet jo egentlig ikke hvordan det blir, så det gjenstår å se, sier Medina.

 

 

Gleder seg til å bli student

Saba Ghafoor (19) begynner på tannlegestudiet ved UiO høsten 2019.

Jeg har alltid hatt interesse for ulike retninger innenfor medisin, kjemi og realfag, men så tenkte jeg at prosessen var for lang, så da endte jeg opp med å velge tannlege. Jeg har alltid hatt interesse for slikt, sier Saba.

Saba gleder seg til å bli student og begynne å studere.

Jeg gleder meg mest til å bli bedre kjent med stedet, møte nye folk og til å begynne på studiet, sier Saba.


 

Hva gleder du deg minst til?

– Eksamen!

LES OGSÅ: Edru studenter dropper oftere ut

 

Studerer elektronikk og datateknologi

Fredrik L. Winje (24) tar en master i elektronikk og datateknologi ved UiO.

Da han var yngre, ville han bli ingeniør, veterinær eller arkitekt.

Da jeg skjønte at å være arkitekt var vanskeligere enn jeg først trodde, og at å være veterinær innebar å avlive, ikke bare redde dyr, så ble det elektronikk, forteller Fredrik.

– Jeg har alltid vært interessert i datamaskiner, og det stod til slutt mellom å studere for å bli data- eller byggingeniør. Til slutt, ble det elektronikk.

Fredrik begynte på en årsenhet ved UiO i 2014, og søkte seg så videre på bachelor og master i elektronikk og datateknologi.

 

  

Hyggelig og sosialt å være fadder

I år, er Fredrik fadder for nye studenter som skal gå årsenhet, og forteller at det er både hyggelig og sosialt å være fadder.

De som går årsenhet vet ofte ikke hvem som går i klassen deres engang, og kjenner ikke de som går på bachelor, forteller Fredrik.

– Det tok et helt år før jeg fant ut hvem som gikk i klassen min, først da jeg var fadder året etter.

Sammen med fadderbarna, skal Fredrik delta på velkomstseremonien, grille på universitetet, dra til Hovedøya for å bade, og ellers lære hverandre å kjenne. Han anbefaler alle nye studenter å være med under fadderuka.

Det er dumt å Ikke kjenne noen i en klasse med 600 personer. Det er også lettere å få hjelp senere, hvis du blir kjent med andre studenter under fadderuka, sier han.

Han forteller at det er flere obligatoriske oppgaver i løpet av semesteret og at studentene må bestå et visst antall oppgaver for å få lov til å ta eksamen. Da kan det være fint å ha andre studenter å jobbe sammen med.


  

Anbefaler nye studenter å ta del i studielivet

Johanne Hoff (20) går utviklingsstudier ved UiO, og syns samfunnsvitenskap er spennende å studere.

Det er interessant og du får et tverrfaglig perspektiv på samfunnet, både internasjonalt og nasjonalt, forteller Johanne.

I år, er hun fadder for nye studenter som skal gå utviklingsstudier. Johanne syns det er både sosialt og gøy å være fadder.

Det er hyggelig å møte nye folk, sier Johanne.

Johanne anbefaler alle nye studenter å lese pensum jevnlig, så de slipper innspurten mot slutten av semesteret.

– Men den innspurten skjer vel uansett, for de aller fleste studenter.

Johanne oppfordrer også nye studenter til å ikke bare sitte på lesesalen, men å være studenter også.

Husk å være student og ta del i studentlivet. Da får du mye ut av studenttilværelsen, sier Johanne.

 

  

Viktig å bli kjent med de nye studentene

Ingeborg Sævik Heltne (19) går utviklingsstudier og er fadder sammen med Johanne. Interessen for samfunnsvitenskap var grunnen til at Ingeborg valgte å studere utviklingsstudier.

Utviklingsstudier har et internasjonalt fokus, og det er det jeg interesserer meg mest for. Jeg vet at jeg vil jobbe innenfor dette og så finner jeg ut resten etter hvert, men det blir fort organisasjonsarbeid innenfor utvikling og miljø, forteller Ingeborg.

Ingeborg syns det er gøy å være fadder, og mener at det er viktig å bli kjent med de nye studentene.

Jeg er spent på hvem som starter på studiet i år. Fadderuken gir forhåpentligvis en god start for nye studenter og en intro til studiet, som jeg også fikk når jeg startet på studiet, sier Ingeborg.

Sammen med fadderbarna og de andre fadderne, skal Ingeborg og Johanne følge et opplegg laget av Det samfunnsvitenskapelige fakultetet ved UiO.

Og så skal vi prøve å ha et sosialt opplegg, slik at nye studenter kan bli kjent med hverandre og fadderne, sier Ingeborg.