Men selv i likestillingens dager er toddy fortsatt et godt alternativ i kalde årstider.

 

Brennheite oppskrifter:


¾ dl whisky
¾ dl vann
1 ts sukker
revet skall av sitron
1 nellikspiker
1 knivspiss kanel
1 skive sitron

Kilde: Apertif

– Mange irer vil nok være uenige med meg, men toddy har sitt utspring i Skottland. Vi tror det oppstod i området Todd's Well, ikke så langt fra Glasgow, sier Thomas Veierød, barsjef på Internasjonalen. Han forteller at toddy opprinnelig ble oppfunnet for å lære kvinner å drikke whisky.

 

– Vi har referanser til drikken tilbake til 1500-tallet, men det var først på 1800-tallet den ble populær. Dette sammenfaller jo med tiden da skottene utvandret til USA, og drikken ble brakt dit. Der ble den populær blant mange nasjonaliteter. 

Miksingen i USA er grunnen til at vi i dag definerer toddy som en varm drikk bestående av brennevin, varmt vann, sukker og krydder, men uten kaffe.

– Nederlenderne begynte å drikke sin toddy med genever, og franskmenn med cognac.

 

 

Fremhever smaken

 

 

Cafè d`amour:

2 personer:

2 små kopper sterk kaffe
2 knivspisser med kakao
2 knivspisser med kanel
1 ts Cointreau
2 kanelstenger

Kilde: Apertif


– På sett og vis kan man altså se på toddy som det anglosaksiske svar på Glühwein og gløgg?

 

– Ja, men strengt tatt er jo også gløgg en form for toddy. Imidlertid er kryddersmaken der viktigere en smaken av brennevinet. Når det gjelder gløgg, er tross alt brennevinet ofte begrunnet av funksjon, ikke smak.

For det er smaken i brennevinet som er det sentrale i den klassiske toddyen. Veierød forteller at man ikke må finne på å lage gløgg med whisky. Da vil krydderet slå i hjel whiskyen.

– Skal du lage en klassisk toddy, tar du en grei blended whisky eller kanskje en bourbon. Jeg ville vært forsiktig med en single malt. Du tar fire cl. whisky, åtte cl. varmt vann, en teskje sukker og noe krydring. Legg litt appelsinskall eller sitronskall oppi til å flyte på toppen.

Det varme vannet vil fremheve smaken i whiskyen. Dette er en effekt av varme – smak varm vodka en dag for å se. Siden whisky generelt har en hard smak, tilsetter man sukkeret og litt krydring for å skape en mykere smak, forteller barsjefen.


 

 

Andre twister

 

 

Glühwein:

4 personer:

1 l rødvin
2 dl sukker
1 kanelstang
3 nellikspiker
skall av ½ sitron

Kilde: Apertif

Veierød understreker at det ikke finnes helt klare oppskrifter på toddy. Jevnt over har puber og herskapshus laget sine egne versjoner. Derfor er toddy en drink som er åpen for eksperimentering. Det gjelder bare å vite hva som passer sammen.

 

– Du kan bruke calvados med samme oppskrift som du bruker på whisky. Her vil eplesmaken være ganske pikant, og spriten inneholder mindre krydder. Derfor kan man godt sette til noen, gjerne to eller tre, nellikspiker eller litt kanel.

Men ved bruk av kanel bør man bruke kanelstang. Ikke krydderboks. For viderekomne anbefaler Veierød en gin-toddy.

– Her vil einebærsmaken forsterkes. Men legg til varmt vann, sukker og nellikspiker og press en sitron.

Hvis du vil bruke et annet søtningsstoff, så anbefaler Veierød honning.

– Honning krasjer med whisky, men fungerer godt til rom og cognac. Bruk en spiseskje honning, varmt vann og ingefær. Bruk eventuelt mild te istedenfor varmt vann.


Toddy drikker du jevnt over når det er kaldt. Og gjerne sent på kvelden.

– Det passer godt hvis du har hatt en lang skitur, er kald og skal slappe av på hytta.  Men husk at varmen og spriten gjør deg trett. Så etter en lang vinterdag med stor aktivitet er det deilig å ta en toddy for å runde av.

– Vær bare obs på faren for å sovne i sofaen med en god bok!

Denne artikkelen er også trykket i studentmagasinet Campus