I motebransjen går det mest i champagne, men her smaker Paradise-Victoria på sprudlevannets billige lillesøstre.

Det finnes et utall forskjellige musserende viner. Den mest kjente er champagnen. For at en vin skal kunne kalle seg nettopp det, må den komme fra Champagne-distriktet i Frankrike, og det har gjort drikken forholdsvis eksklusiv (les: dyr).

Det er mye grums der ute, men også mye god musserende vin som er langt billigere enn champagne. For å sortere ut det beste har vi smakt på noen av dem og fått Victoria Nordmann (21), modell og deltaker i årets runde av Paradise Hotel, til å kåre en vinner.

 

 Musserende vin:

✔Musserende vin: Er en vin – hvit eller rosé – med et høyt innhold av karbondioksid. Noen typer lages ved å tilsette kullsyre. Den klassiske produksjonsmåten er den såkalte «champagnemetoden», hvor vinen gjæres i to omganger, først på fat og så i flaske.
✔Cava: Er navnet på musserende vin fra et utvalg områder i Spania. Omtrent 95 prosent av all cava kommer fra Catalonia i Nord-Spania. Cava fås i både tørre og søte varianter.
✔Cremant: Er musserende vin fra syv ulike disktrikter i Frankrike, produsert på samme måte som champagne. Cremant fra Alsace er den mest populære.
✔Prosecco: Er en tørr musserende vin som for det meste produseres i Veneto-regionen i Italia. Ble lansert på det amerikanske markedet for første gang i 2000, og har siden hatt en enorm økning i popularitet. Årlig produseres det omlag 150 millioner flasker prosecco i Italia.


 

 

Tung cava

 

På Champagneria i Oslo serverer de oss Berenguer Ramon. Denne importerer de selv fra Barcelona.

Victoria er imidlertid ikke helt fornøyd.

– Jeg synes den er litt tung i ettersmaken. Vet ikke om jeg liker den så godt.

Victoria har blant annet jobbet som modell i Milano. I motebransjen går det gjerne i champagne, men også cava.

– Jeg forbinder cava med VIP-fester, og det ble også en del cava på Paradise Hotel, forteller hun.

Selv er hun ikke så nøye på om hun drikker champagne eller andre type musserende viner. Men må hun velge, blir det champagne.

LES OGSÅ: Studentfylla - Fadderuka gir alkoholkultur

 

 

Fruktig cremant

 

Victoria prøver seg på en cremant; Gustave Lorentz, en musserende fra Alsace-distriktet i Nord-Frankrike.

– Denne er litt syrlig. Lett og fruktig, og mindre besk enn cavaen.

Cremant er navnet på flere typer musserende viner som ikke er produsert i Champagne. For at en vin skal kunne kalle seg cremant, må den blant annet være laget på håndplukkede druer og være lagret i ett år.

Melonyoughurt. Vi går videre til prosecco. Salget av denne italienske vinen, som ofte drikkes som apertiff, har vokst voldsomt de siste ti årene. Victoria lukter på den før hun drikker.

– Den lukter litt melonyoughurt, konkluderer hun.


Og proseccoen faller i smak.

– Denne smaker mer som champagne enn de andre. Den er veldig frisk, sier hun, og utroper den til sin favoritt av de tre musserende vinene hun har smakt.

Proseccoen skiller seg fra cremant og cava ved at den er produsert på en litt annen måte. Det gjør blant annet at prosecco ikke kan lagres. Den skal drikkes så ung som mulig, og ikke stå lenger enn to år.

Cava selger mest. Champagne har fortsatt høyest stjerne blant de musserende vinene, men de andre typene kommer mer og mer inn i varmen.

På Champagneria selger de aller mest av cavaen. På verdensbasis selges det langt mer cava enn champagne.

– Vi selger helt sykt mye cava. På fire år har vi solgt rundt 80 000 flasker, forteller bartender Lars Larsen på Champagneria.

– Det er ikke lenger sånn at cava blir sett på som så mye dårligere enn champagne. Folk drikker dem om hverandre, sier han.

En typisk cavadrikker er gjerne yngre enn de som kjøper champagne, forteller bartenderen.

– Cremant passer bedre til mat enn de to andre. Den er ofte mer fyldig enn for eksempel prosecco.


Larsens favoritt er som Victorias – prosecco.

– For meg er prosecco er sommerdrikk. Den er gjerne frisk og lett å drikke. Denne vi har her, har et hint av eple i smaken.

– Ja, eple er det, ikke melonyoughurt, ler Victoria.

Denne artikkelen er også publisert i Studentmagasinet Campus