En fuktig kveld på byen straffes ofte med en påfølgende bakrus. Les tipsene som redder dagen derpå her.
Enten den manifesterer seg som dundrende hodepine, magevrengende kvalme eller svimmel trøtthet er fyllesyken en selsom tilstand som har fått mange til å sverge på at de aldri skal røre flaska igjen. Følgelig har det blitt utviklet en rekke strategier for å knekken på bakrusen, og Internett bugner over av tips for hvordan en kan forebygge eller lindre smertene dagen derpå. Men hva er det som egentlig hjelper?
Drikk vann
Det viser seg at det beste middelet mot fyllesyke er noe du garantert har på kjøkkenet ditt, og som er helt gratis: Vann. Dehydrering er en av de viktigste årsakene til fyllesyke, og kilden til lite hyggelige symptomer som svimmelhet, konsentrasjonsvansker og den velkjente hodepinen. Det er en god idé å drikke et par glass vann før man legger seg, og ha et vannglass stående til man våkner morgenen etter. I følge ernæringsfysiolog Vibeke Thorp kan det også være lurt å putte en halv teskje havsalt i glasset.
- Når man drikker alkohol hemmes det antidiuretiske hormonet. Dette fører til at man tisser ut mer enn man drikker, noe de fleste sikkert er kjent med. Kroppen blir dehydrert, og man mister mye salter og mineraler. Det er viktig å få i seg disse igjen hvis man vil unngå skallebanken. Saltvann er kanskje ikke det som frister mest dagen derpå, men ett glass burde de fleste klare å få i seg.
LES OGSÅ: HVA ER EGENTLIG BAKRUS?
Lettvint med junkfood
|
- Når jeg er fyllesjuk føler jeg at jeg kan unne meg litt usunn mat, så det blir ofte junkfood eller frozzenpizza. Jeg blir fort veldig sliten dagen derpå, og gidder sjelden å bruke mye tid på kjøkkenet, forteller Bjørnsson.
For mange studenter er kaffe et brygg som hjelper på mye og mangt, men akkurat dagen derpå kan det være lurt å være litt forsiktig med å helle i seg store mengder av vidundermiddelet. Selv om små mengder kan virke oppkvikkende, vil større mengder sette i gang enda en dehydreringsprosess og potensielt forlenge hodepinen. Også Bjørnsson har dårlige erfaringer med kaffe, og foretrekker andre drikkevarer dagen derpå:
- Jeg pleier å drikke cola, juice og melk når jeg er fyllesyk. For meg virker det som om maten smaker bedre når jeg er bakfull, og elsker å spise mye forskjellig mat med forskjellige smaker. Noe av det beste jeg vet er å gå i butikker som deler ut gratis smaksprøver og teste de forskjellige rettene.
LES OGSÅ: STUDENTFYLLA - BYRJINGA PÅ EIT ALKOHOLPROBLEM?
Ligg unna søtsaker
Ernæringsfysiolog Thorp råder til å unngå søtsaker. I stedet anbefaler hun å få i seg grønne grønnsaker som spinat og brokkoli, da disse tilfører kroppen vitaminer og mineraler som forsvant under gårsdagens fest.
- Et godt og billig tips er å lage seg en salat med urtesalt og oljer, drikke en varmende urtebuljong med litt grønt i, eller steke seg en omelett med grønnsaker. Dette er en mye bedre start på dagen enn sukkerholdige frokostblandinger. Etter en hard kveld med mye alkohol blir man veldig sur i kroppen, og grønnsaker og salt hjelper med på å gjenopprette væskebalansen.
Spørsmålet om hva som kurerer fyllesyke har opptatt mennesket i lang tid, og det finnes en rekke forskjellige løsninger. Klikk.no referer til Discovery’s internetttilbud howstuffworks og mener at løsningen finnes i egg, banan, vann og juice, mens VG skriver at sør-koreanske forskere har kommet frem til at asparges er det beste tipset. Av de mer kreative tipsene finner man bløtkake, kakao med krem og morrapils, men ifølge Thorp har ikke disse noen særlig effekt.
Det aller beste tipset mot fyllesyke er nok fortsatt det kjedeligste: Ro ned alkoholinntaket.