Ølbriller og dårlig dømmekraft er opphavet til manges fylleangst. Nå har fenomenet fått en egen låt, men har Erik og Kriss selv opplevd angsten?

Klokka nærmer seg midnatt, og ølglasset er tømt for sjette gang. Lettere beruset ser du deg rundt i rommet. Festen er allerede godt i gang og du har fått ølbriller. Det er et velkjent fenomen, og få beskriver effekten bedre enn rapperne Erik og Kriss i hit-låten Ølbriller:

”Trodde aldri jeg skulle røre det beistet, virka feit med den teiteste sveisen. Hun ble tightere, kanskje alright, men seinere ble hun heitere enn peisen. I sta var hun alt annet enn hot, nå var hun faen så flott, en slags askepott. Hun ble så søt som en smak av honning, hun var plutselig ballets dronning

Du skremte meg først, men jeg var tørst. Så drakk jeg deg pen som prinsesse Madeleine. Har mine ølbriller på, øh øh øh ølbriller på.”

Se musikkvideoen her:


 

En Askepott-historie

 

 

 Slik måles promillen:

✔Alkoholen blir først og fremst tatt opp i blodet ved at den blir absorbert fra tarmene, og inntaket kan måles etter få minutter.


✔Når alkoholen har kommet over i blodet kan mengden måles som promille. Promillen viserhvor mange tusendeler av vektenheten blod som utgjøres av alkohol. 1,0 promille vil dermed si at det er 1 gram alkohol i 1 kilo blod.

✔Noen begynner å forbrenne alkoholen allerede når den har kommet i magesekken. Dette gjør at man ikke blir like fort full. Denne prosessen varierer sterkt mellom individer og er mer utviklet hos menn enn hos kvinner.

Kilde: Helsedirektoratet.

Låten setter kanskje ølbrille-effekten litt på spissen, men det er lett å kjenne seg igjen i teksten, og den har definitivt satt ord på fenomenet for mange. Erik og Kriss har hatt stor suksess med sitt fjerde album ”Back To Business”, og låten har vært en massiv hit på norsk radio og YouTube.

- Hvordan kom dere på låten Ølbriller?

- Kort fortalt, så startet det som en Askepott-historie om dama som ikke fikk noe oppmerksomhet på byen. Hun er som den stygge andungen, men etter hvert som tiden går, og gutta slukker tørsten i baren, merker hun at hun får flere etterlengtede blikk. Til slutt er det hun som danser alene på gulvet, og glitrer i lyset fra diskokulen.

- Hva slags erfaringer har dere med å ha ølbriller?

- Det å ha ølbriller er noe man opplever allerede fra man begynner å drikke. Etter hvert lærer man seg å se gjennom dem. De kan løfte kvelden din, men også øke angsten din i like stor grad dagen derpå.


- Hvorfor tror dere det er slik at damene blir fine i fylla?

- Det er jo bevist at mangelen til å oppdage symmetri underpåvirkning av alkohol er større, og symmetri er oppfattet som pent.

LES OGSÅ: Oslos beste uteserveringer

 


- Hver enkelt person reagerer ulikt

 

Forskning gjort ved Roehampton Universitetet i London, bekrefter rappernes påstand; alkohol påvirker menneskers evne til kjenne igjen asymmetriske ansikter - hvor den høyre og den venstre side av ansiktet er forskjellige, dette skriver Discovery News.

Forskeren Lewis Halsey bekrefter i rapporten at vi mennesker har en tendens til å like ansikter som er symmetriske, men hvilken reaksjon er det som faktisk skjer når vi får de såkalte ølbrillene?

Overlege Vigdis Vindenes har  doktorgrad innen rusmiddelavhengighet. Hun vet godt hvordan alkoholen påvirker kroppen vår, og hva som skjer.

- Alkohol som øl eller vin påvirker reseptorene i hjernen, og fører til at sentralnervesystemet blir svekket. Alkoholkonsentrasjonen i blodet påvirker sentralnervesystemet og gir hevet stemmeleie, redusert feilkontroll, økt impulsivitet, kritikkløshet og økt risikovillighet, forteller Vindenes.


- I tillegg kommer svekket hukommelse, bevissthetsreduksjon og redusert bedømmelsesevne. Hver enkelt person reagerer ulikt, og det varierer veldig hvilke effekter som dominerer, og når de inntrer.

Ifølge Vindenes er dette den såkalte ølbrille-effekten, der redusert dømmekraft, kritikkløshet og økt risikovillighet påvirker våre valg, og vår evne til å oppfatte symmetri.

LES OGSÅ: Edru studenter dropper oftere ut

 


Grepet av angst

 

Ølbrillene kan dukke opp allerede ved en alkohol-promille på under 0,5, men den vil øke med alkoholinntaket, og alkoholens effekter.

- For mange personer vil en ”vanlig festpromille” gjerne være i området rundt 1 promille, og oppfattes som en ”positiv påvirkning”. Ved 1-2 promille blir ofte de uønskede virkningene mer tydelige, og man begynner å bli ustø, trøtt og sløv.

Vindenes er ikke i tvil om at effektene alkoholen gir er med på å øke sjansen for at man gjør ting man vil angre på, og ikke ville ha gjort i edru tilstand.

Erik og Kriss har selv opplevd å bli grepet av angsten når ølbrillene har forduftet, dagen derpå.


- Ja, har blitt grepet av angsten. Det er forferdelig! Ingenting er bedre enn når fyllenervene og angsten slipper taket, og man kan reise seg fra fosterstillingen i sofaen igjen.

 

 Slik påvirker alkoholen deg:


Opp mot og omkring 0,5 promille: Man føler seg lett påvirket.

Mellom 0,5 og 1 promille: Man blir mer kritikkløs og risikovillig.

Over 1 promille: Balansen blir dårligere, det oppstår snøvlete tale og kontroll med bevegelser forverres. Man blir trøtt og sløv og kan bli kvalm.

Over 1,5 promille: De fleste får problemer med hukommelsen. Hukommelsesproblemene øker med stigende promille.

Svært høy promille: Bevisstheten nedsettes og man kan bli bevisstløs. Pustesenteret i hjernen kan hemmes. Oppkast er vanlig. Promille over 3 kan være dødelig. Risiko for død øker sterkt hvis man samtidig har brukt beroligende midler, sovemidler, smertestillende midler, midler mot epilepsi eller andre medikamenter som har sløvende eller dempende virkning på hjernen.

Kilde: Folkehelseinstituttet