Hva gjør en bioteknolog

En bioteknolog bruker kunnskap om levende organismer til å fremstille produkter innenfor ulike felt, særlig innenfor medisin-, landbruks- og miljøindustrien. Bioteknologien er underlagt strenge regler og lover fra Helsedirektoratet.

Bioteknologen jobber systematisk i et laboratorium med ulike analyse- og forskningsoppgaver og med fremstilling av nye produkter ved hjelp av mikroorganismer og ulike kjemiske prosesser. Mikroorganismer brukes blant annet til vannrensing, oljeutvinning og til å fremstille medisiner som for eksempel antibiotika.

Genteknologi er også et stort felt innenfor den moderne bioteknologien. Genteknologer bruker teknologi basert på å isolere, studere og endre genetisk informasjon og DNA.

 

Personlige egenskaper - Bioteknolog

Bioteknologer må være interessert i realfag og forskning. Det er også viktig å være strukturert og nøyaktig da bioteknologen jobber under strenge krav og regler.

 

Utdanning / kompetansekrav - Bioteknolog

Man kan studere bioteknologi på både bachelor- og masternivå ved flere universiteter i Norge. En bioteknolog er en ingeniør med fagkompetanse i kjemi- og bioteknologi. Opptakskrav til studier i bioteknologi er generell studiekompetanse med fordypning i realfag fra videregående opplæring. 


Studievalg.no - Relaterte studier til Bioteknolog

 

Jobbmuligheter - Bioteknolog

Siden bioteknologi bruker ulike mikroorganismer til å fremstille produkter til forskjellige industrier er det vanlig å spesialisere seg innenfor ett område. Et område er for eksempel produktutvikling og fabrikasjon hvor bioteknologer blant annet bruker mikroorganismer til å produsere ulike mat- og husholdningsprodukter.

Mange bioteknologer jobber også innen forskning og undervisning. 

LES OGSÅ: Lyst til å studere bioteknologi- og kjemiingeniør? Da bør du lese dette!

KarriereStart.no - Temaside Bioteknolog

KarriereStart.no - Stillingsannonser Bioteknolog

KarriereStart.no - Arbeidsgivere Bioteknolog

 

Lønnsnivå - Bioteknolog

Lønnsnivået til bioteknologer varierer avhengig av kompetanse, utdanningsnivå, ansiennitet, arbeidsplass og ansvarsoppgaver.

 

Mer informasjon / linker

Norges Ingeniør og teknologorganisasjon (NITO) er Norges største organisasjon for ingeniører og
teknologer med høgskole eller universitetsutdanning. (www.nito.no)

For mer informasjon om bioteknologi :
• Forskning.no www.forskning.no
• Bioteknologinemda http://www.bion.no/.

Takk til / Kilder

Studievalg.no - Norges komplette studiesøk og skolesøk KarriereStart.no - ledige stillinger og bedriftspresentasjoner  

www.wikipedia.org

www.ntnu.no/bioteknologi

www.wisegeek.com

www.ug.dk

www.utdanning.no