Hva gjør en Vinkelner

En vinkelner kalles også for en sommelier. Dette er servitører med omfattende kunnskaper om vin og brennevin. Vinkelnere er faglært i hotell- og restaurantnæringen med en spesialisering innen vin. Man skal ha inngående kunnskap om hvilke viner og brenneviner som passer til forskjellige matretter. Noen vinkelnere har også god kompetanse på andre drikker,  som kaffe, te, øl og whiskey. 

Vanlige arbeidsoppgaver vil være å anbefale vin for gjestene i forhold til deres budsjett og smak,  ansvaret for vinkjeller, innkjøp av vin, utarbeide vinkart, samt å kurse andre ansatte i vinsmaking, og om vinfaget generelt. 

Personlige egenskaper - Vinkelner

For å trives som vinkelner bør man være glad i å jobbe på kveldstid, man må være serviceinnstilt, utadvent og sosial ovenfor alle typer mennesker. Man må også selvfølgelig være svært opptatt av vin og gjerne mat generelt.

Utdanning / kompetansekrav - Vinkelner

Det finnes flere utdanningsmuligheter for å bli vinkelner, blant annet offentlig godkjente studier på fagskolenivå, som Norsk Vinfagskole. Det kan være en fordel å først ha utdanning og/eller arbeidserfaring som servitør.

Studievalg.no - Relaterte studier til Vinkelner


Jobbmuligheter - Vinkelner

Vinkelnere arbeider ved restauranter, hoteller, barer kaféer, selskapslokaler og på nattklubber. Det er også mulig å jobbe hos vinimportører og aviser/magasiner som vinanmelder.  


KarriereStart.no - Temaside Vinkelner

KarriereStart.no - Stillingsannonser Vinkelner

KarriereStart.no - Arbeidsgivere Vinkelner

Lønnsnivå - Vinkelner

Lønnsnivået vil variere ut fra arbeidssted, kompetanse, ansiennitet og arbeidstid. Driks er ofte en betydelig ekstrainntekt for vinkelnere og annet serveringspersonell, og utgjør vanligvis mellom 10 og 15 % av det gjestene betaler.

Takk til / Kilder

Norsk Vinkelner Forening: www.vinkelner.no

Norsk Vinfagskole: www.vinfagskolen.no
 
Studievalg.no - Norges komplette studiesøk og skolesøk KarriereStart.no - ledige stillinger og bedriftspresentasjoner