Hva gjør en Institusjonskokk

En institusjonskokk er en kokk som arbeider på store institusjoner hvor det er lagt opp til effektiv og hygienisk produksjon av store mengder mat. Slike institusjoner kan være sykehus, Forsvaret, eldresentre, fengsler og lignende.

Som institusjonskokk vil du ha hånd om det daglige arbeidet på kjøkkenet. Du må innfri krav til utseende, lukt, smak og konsistens. Maten skal også produseres innenfor definerte økonomiske rammer.

Vanlige arbeidsoppgaver for institusjonskokken:

  • tilberede mat i store kvanta
  • sørge for en høy hygienisk standard i arbeidet
  • bruke maskiner og annet utstyr, og gjøre enkelt vedlikehold på det
  • følge budsjetter og annen bedriftsøkonomisk praksis i forbindelse med produksjon
  • følge næringsmiddelsmessig korrekt variasjon av retter og menyer

Institusjonskokken skal kunne lage mat som gir positive opplevelser, til både friske og syke. I helse- og omsorgssektoren er institusjonskokken en viktig ressurs for å gi gode og næringsrike måltider. Yrket har utviklet seg i samsvar med at ernæring og helse har fått mer oppmerksomhet. Du kan ofte arbeide tett sammen med kostøkonomer i planleggingen av ukemenyer.

Yrket kalles også storkjøkkenkokk.

Som institusjonskokk bør du være glad i å lage mat, være godt organisert, samt jobbe effektivt og planmessig med oppgavene du er satt til å fullføre. Kokkearbeid er fysisk krevende, kroppen blir utsatt for belastninger i knær, skuldre, rygg og nakke. Det er derfor viktig å være i god fysisk form. Som kokk må du regne med å jobbe turnus, noe som for mange innebærer arbeid på kveldstid, i helgene og på helligdager. På mange kjøkken jobber du i team, og ofte under stort tidspress. Dette gjør at det er viktig å ha gode samarbeidsevner.


Utdanning / kompetansekrav - Institusjonskokk

Utdanningsløpet i videregående opplæring er fireårig, hvorav to år består av opplæring i bedrift

Studievalg.no - Relaterte studier til Institusjonskokk

Jobbmuligheter - Institusjonskokk

Institusjonskokken jobber på større arbeidsplasser innenfor det private og offentlige. Eksempler på arbeidsplasser kan være sykehus, fengsler, Forsvaret, eldresentre og lignende.

KarriereStart.no - Temaside Institusjonskokk

KarriereStart.no - Stillingsannonser Institusjonskokk

KarriereStart.no - Arbeidsgivere Institusjonskokk

Takk til / Kilder

Studievalg.no - Norges komplette studiesøk og skolesøk KarriereStart.no - ledige stillinger og bedriftspresentasjoner