Hva gjør en Røykdykker

En røykdykker er brannkonstabel (brannmann) som har kurs i røykdykking. Røykdykkere går inn i røykfylte og varme områder for å søke etter og redde mennesker og slokke branner.

Røykdykkere bruker klær som tåler varme og har et såkalt airlocksystem. På ryggen har røykdykkeren en pusteluftflaske. Som røykdykker bruker du også ansiktsmaske som holder varme og giftige branngasser unna.

Røykdykkere jobber i par og skal alltid ha kontroll på hvor partneren er, og i hvilken tilstand hun eller han befinner seg i.

Personlige egenskaper - Røykdykker

Arbeidet som røykdykker stiller høye krav til fysisk og psykisk helse. Du må ha god styrke og utholdenhet, og du må kunne svømme. Du kan ikke lide av klaustrofobi eller høydeskrekk. Arbeidet er gruppebasert, og røykdykkere må både kunne samarbeide og la seg lede. En annen avgjørende evne er å holde hodet kaldt i stressende og farlige situasjoner.

Utdanning / kompetansekrav - Røykdykker

 

Studievalg.no - Relaterte studier til Røykdykker

Jobbmuligheter - Røykdykker

Røykdykkere jobber i kommunale brannvesen. 

KarriereStart.no - Temaside Røykdykker

KarriereStart.no - Stillingsannonser Røykdykker

KarriereStart.no - Arbeidsgivere Røykdykker

Lønnsnivå - Røykdykker

Lønn varierer fra brannvesen til brannvesen. I tillegg til grunnlønn kommer vakttillegg og tillegg for ubekvem arbeidstid (natt, helg og helligdag).

 

Takk til / Kilder

Studievalg.no - Norges komplette studiesøk og skolesøk KarriereStart.no - ledige stillinger og bedriftspresentasjoner