(StudentTorget.no):

I forbindelse med Handelshøyskolen BIs «Næringslivsdagene 2012» var en rekke foredragsholdere invitert til skolen denne uken.

Tidligere langrennsløper Thomas Alsgaard har sanket med seg hele 11 gullmedaljer fra sin karriere som langrennsløper. Til BI-studentene fortalte om hvordan man lykkes, og om sin egen karriere. Store deler av den oppskriften han har fulgt, kan også overføres til hvordan man kan lykkes som student og når man skal ut i arbeidslivet. 

Alsgaard kjente et lite snev av ærefrykt da han entret talerstolen i BIs største auditorium onsdag ettermiddag foran et hundretalls tilhørere. 

- Jeg må innrømme at jeg blir litt nervøs av å være på et sted som dette, jeg som knapt har fullført artium, fortalte skipensjonisten.

Alsgaard begynte å gå på ski som treåring, han fortalte at moren hans måtte løfte han inn i huset med ski og staver på for å få den ivrige gutten til å ta en matpause. Han ville aller helst være med å konkurrere, men var to år for ung. Da ble det rabalder, noe som førte til at han til slutt fikk lov til å gå i femårsklassen. At han har vært dedikert til skigåingen er det ingen tvil om. Den unge skiløperen ble klubbmester for første gang som treåring. 

 


PUBLIKUM: BIs største auditorium, Finn Øien var nesten helt fullt da Thomas Alsgaard holdt foredrag onsdag. 

 

De fire årstidene

Alsgaard presenterte foredraget sitt i fire bolker, de fire årstidene. De skulle symbolisere hans vei mot toppen. Våren representerte barndommen, sommeren ungdomstiden, høsten viste veien fra junior til senior som langrennsløper og vinteren representerte de ni årene da det å gå fort på ski ble yrket og levebrødet hans. 


- Jeg velger de fire årstidene fordi natur og det å være ute har vært veldig viktig for meg, og mitt arbeid har i stor grad vært preget av årstidene, sa Alsgaard. 

Han startet med årstiden vi så vidt er kommet inn i. 

- Vi starter med våren, som er starten på noe nytt. Det spirer og gror, det kan representere starten på livet, en karriere, et nytt år eller et nytt prosjekt. Dere vet like godt som meg hvor utrolig viktig det er å komme godt i gang og få en god start. I tillegg til den motivasjonsmessige fordelen det er å være på forskudd kontra på etterskudd. 

 

Måtte ta tak i detaljene

Sommeren representerte selve grunnlaget og ungdomstiden. Skiløperen begynte å møte sterkere konkurranse. Alsgaard fortalte at han kom til en korsvei som 13-åring. Han møtte mennesker som hadde de samme målene som han selv. Tenåringen Alsgaard fant ut at han ikke var den beste, og innså at noe måtte gjøres hvis han skulle bli den beste. 

- På Romerike hvor jeg konkurrerte, begynte det å versere masse rykter om en gutt som heter Thomas Vedmann fra Vestfossen, som skulle være Norges beste 13-åring. Jeg syns dette hørtes veldig veldig rart ut I mitt hode var det jeg som var Norges beste 13-åring.  


Alsgaard prøvde å ignorere ryktene, men da de ikke tok slutt fant ut at det til slutt var bare en ting å gjøre. 

- Jeg måtte dra for å møte han i konkurranse slik at vi fikk avkreftet dette. Jeg og min far kjørte til et renn utenfor Drammen. Snakk om å gå på en kjempesmell, han var så god som ryktene hadde sagt. Det jeg husker aller best fra vårt første møte var veien hjem igjen. Da gikk det opp for meg at jeg hadde tullet meg inn i min egen lille verden. Jeg vant alle rennene på Romerike, og alle sa til meg at jeg var best. Men det jeg fant ut den dagen, var at det også fantes andre som også var flinke og hadde de samme målsetningene som meg. Jeg skjønte at jeg hvis jeg skulle lykkes måtte jeg ta tak i detaljene. 

 



SKIESS: Thomas Alsgaard var aktiv skiløper på landslaget fra 1994-2003. På BI fortalte han om vinneroppskriften. 

 

 

 

Fire grunnpilarer

Det første Alsgaard gjorde var å bytte trener. Fra moren til faren. 

- Min far lærte meg fire prinsipper. Det var ærlighet. Han lærte meg viktigheten av å være ærlig med meg selv, at jeg aldri måtte prøve å glatte over situasjonen eller lete etter dårlige unnskyldinger når alt ikke hadde gått som forventet. Det andre prinsippet var tålmodighet, og at det grunnlaget som ble lagt ikke var for at jeg skulle bli verdens beste der og da, men kanskje ti år fram i tid.


Prinsippene har fungert som grunnpilarer for Alsgaard siden han var 14 år. Han følger de forsatt.

- Det tredje prinsippet er viktigheten av evaluering, han lærte meg å evaluere alt jeg gjorde. Alt jeg har gjort av trening og konkurranser siden jeg var 14 år er skrevet ned i en treningdagbok. Det fjerde prinsippet han lærte meg var viktigheten av trivsel. Han lærte meg å bringe elementer inn i arbeidet som gjorde at det ble spennende og utfordrende. 

 

Opp- og nedturer

Høsten representerer et skille for Alsgaard. Det var da han måtte ta valget mellom idretten og skolegangen. Han forteller at det har vært mange opp- og nedturer gjennom karrieren.

- 11 gullmedaljer fra VM og OL er i seg selv en fantastisk historie. Jeg kan love dere at det har vært minst like mange nedturer. Jeg har hatt mange skader og operasjoner. Fryktelig mange av nedturene har kommet på grunn av feil fokus, feil trening eller mangel på motivasjon. Det som gjør min historie spesiell er at jeg har klart å snu disse nedturene. Man må finne inspirasjon og trivsel i den situasjonen man er. 


Da Alsgaard skulle gå fra å bli junior til senior måtte han ta et viktig valg. Skulle han satse på idretten eller skulle han velge skole og karriere. 

- Jeg visste at en kombinasjon ikke ville fungere. Veldig mange har prøvd det før meg, og veldig mange har prøvd det etter meg. Jeg har ennå til gode å møte noen som har blitt best i to ting. Og det er det det handler om, jeg skulle bli best uansett. Jeg var nødt til å ta et valg. Hvis jeg skulle få til å nå mine mål, handlet det om fokus og prioriteringer og at jeg virkelig måtte legge sjelen min i det jeg gjorde. Det var ikke noe enkelt valg, jeg kom fram til at muligheten til å gå på skole alltid ville være der, mens det toget det er her nå og det går nå. 

THOMAS ALSGAARD:

Født: 10. januar 1972

Yrke: La opp som skiløper i 2003, gjorde comeback i 2007. Satser nå på langdistanseløp og er med på laget team United Bakeries. Jobber også som konsulent og investor, samt ekspertkommentator i NRK.

Meritter: 11 gullmedaljer i tidsrommet 1994- 2003.
 

 

LES OGSÅ: Arne Hjeltnes: - Dra ut i verden

 

- Man må trives 

Vinteren symboliserer avslutningen, målene og de ti siste årene av skiløperens karriere. Langrenn var i ferd med å bli et yrke. 

- Det er et yrke som består av cirka 250 reisedager i året, 700 - 800 treningstimer, 35 konkurranser. I tillegg reiste vi på treningssamlinger som varte en til tre uker i måneden. 


Alsgaard la ikke skjul på at det å være langrennsløper ikke alltid har vært noen dans på roser. Men for å lykkes, må man like det man holder på med. Det gjelder uansett om du er toppidrettsutøver eller student.

- Man må trives med det, og synes det er det mest fantastiske i hele verden, i tillegg til å ha et veldig sterkt ønske om å få det til. Det handler om reiser, samlinger og forpliktelser. Langrenn er ingen individuell gren som mange tror. Det er teamarbeid, det handler om å lære av hverandre og dele erfaring og tørre å samarbeide med sine verste konkurrurent.

 

Veien mot målet

Mål er viktig, uansett om de er langsiktige eller kortsiktige, det er de som sier noe om hvor du ønsker å være. Alsgaard har delt sine mål inn i tre grupper. 

- Den første gruppen er drømmer. Det er viktig for motivasjonen og drivkraften. Neste gruppe er hovedmål, det kan vært langsiktige eller kortsiktige mål. For meg handlet det om neste mesterskap eller gullmedalje. Det skal også være et snev av realisme i hovedmålet. Gruppe tre er delmål. Det tror jeg skiller idrett, skole og næringsliv i størst grad. At man klarer å bryte hovedmålet opp i enkle og banale ting delmål inn i det daglige arbeidet som kan være med å skape inspirasjon, motivasjon eller vise at jeg er der jeg ønsker å være. 


Alle støter på oppturer og nedturer gjennom livet. Vi lurte på om Alsgaard kunne trekke noen paralleller mellom det å være toppidrettsutøver og student når man har hatt en skikkelig nedtur og sliter med motivasjonen, hvordan kommer man seg opp fra kneika? 

- Det er ikke alltid lett, men det handler om finne glede og motivasjon, trekke inn elementer som gjør at du får de utfordringene og inspirasjonen du trenger. Det er på en måte mitt ansvar at jeg har den gløden som man må ha for å kunne lykkes.  Det er ikke noen dans på roser å være idrettsutøver det er mange tunge dager som man bare må igjennom, men alt i alt har 96-97 prosent av alle dager jeg har hatt som langrennsløper vært gode dager hvor jeg har gledet meg til å dra ut, men de tunge dagene kommer også. Da må man snu på det  prøve å tenke om du kan gjøre det litt annerledes, kan man vri litt på det, treffe andre mennesker, gjøre et miljøskifte og skape ny inspirasjon, sier Alsgaard. 

 

 ALSGAARDS TIPS TIL Å LYKKES: 
  • Få en god start. Forstå viktigheten av å være på forskudd kontra på etterskudd. 
  • Man må være ærlig med seg selv. Ikke glatt over eller kom med dårlige unnskyldninger. Dette er kun kortsiktige løsninger og fungerer ikke på lang sikt.
  • Ha noe å se fram til. Gjør noe helt annet, koble av. 
  • Å vanke i ett miljø kan være litt skummelt. Det er lett å gå tom for utfordringer, man kan lett bli blind. Det er viktig å tørre å møte nye mennesker og miljøer. 
  • Evaluer det du gjør. 
  • Tør å være dårlig og drite deg ut.
  •  Det finnes ingen trener eller leder som kan få deg dit du vil, det er du som velger hvor du skal være og hvor langt du skal.