(StudentTorget.no):

Forrige uke ble det kjent at terrordømte Anders Behring Breivik får studere fra fengselet i Skien. 
Fengselsleder Karl Gustav Knutsen i Telemark fengsel forklarte ovenfor NRK at dette er uproblematisk siden alle deres innsatte skal ha rett til å gå på skole, eller til sysselsetting i form av arbeid. Den eneste forskjellen er at Breivik må studere alene på cellen sin.
 
Massedrapsmannen har fått innvilget tre enkeltemner i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo (UiO). 
 
Instituttleder Dag Harald Claes ved UiO hevder at de ansatte ikke har noe anstrengt forhold til situasjonen. Studentavisen Universitas har derimot snakket med flere professorer som ikke våger å kritisere Breiviks studierett ved UiO, i frykt for at de kan bli et terrormål for Breivik og hans sympatisører.
 
– At ansatte kvier seg for å respondere er ikke så rart, siden vi har å gjøre med en massemorder. Vi kan ikke utelukke at han eller noen av hans meningsfeller vil kunne utsette folk for trusler i forlengelsen av uttalelser om saken, sier Claes til Universitas.
 
Professorkildene til Universitas er urolige over at UiO ikke har iverksatt sikkerhetstiltak etter at vedtaket ble kunngjort. De er kritiske til at universitetet ikke tar ansvar for å sikre sine ansatte, siden Breivik har sympatisører rundt i verden og muligens også i Norge. De frykter derfor at de kan gjøre seg til terrormål hvis de uttaler seg kritisk om Breiviks studierett ved UiO.
 
– Vi er opptatt av de ansattes sikkerhet, og jeg tror vi har gode nok rutiner til å ha kontroll over situasjonen. Men det er likevel naturlig at man kan føle ubehag ved eventuelt å bli hengt ut i Breiviks kretser, sier instituttleder Dag Harald Claes.
 
UiO-rektor Ole Petter Ottersen har tidligere forklart at Breivik ikke under noen omstendigheter vil bli sluppet inn på campus. Instituttledelsen skriver også i en epost til studentene at ingen av professorene vil ha direkte kontakt med Breivik, og at de kun «kommuniserer med fengslet om forhold som berører Behring Breiviks studier». Professorene opplever det likevel belastende at de må ha noe å gjøre med Breivik.
 
Trond Nordby, professor emeritus ved UiO har spesialisert seg i Politisk teori og Offentlig politikk og administrasjon, som er to av fagområdene Breivik skal studere. Han mener situasjonen har blitt på en god måte av fakultetet, siden Breivik bare er tatt opp som enkeltemnestudent. Dersom han hadde blitt tatt opp på bachelorstudiet, kunne han hatt rett på obligatorisk undervisning, skriver Universitas.
 

LES OGSÅ: UiB mottok trusler etter Breivik-kronikk

LES OGSÅ: PST frykter iranske studenter vil lekke farlig kunnskap