(StudentTorget.no):

Norges kommende Statsminister, Erna Solberg presenterte i dag hvilke 17 statsråder som blir med på laget som danner den nye Regjeringen. Her kom det frem at det er Høyres Torbjørn Røe Isaksen som blir den nye Kunnskapsministeren, og som dermed kommer til å bli den mektigste personen innen høyere utdanning de kommende årene.
 
Solberg sa følgende da hun presenterte Røe Isaksen som den nye Kunnskapsministeren:
 
- Det er jo sånn at denne regjeringen har store ambisjoner i kunnskapspolitikken. Realiseringen av kunnskapssamfunnet starter i barnehagen og i skolen, men ikke minst gjennom å utvikle gode universiteter og et flott forskningsmiljø i Norge. Torbjørn er ung, yngst i Regjeringen, men han har mye erfaring og kommer til å bli en god kunnskapsminister for Norge i årene som kommer, sa den kommende Statsministeren.

 

 


NYKRONET MINISTER: Kommende Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen snakket med pressen etter presentasjonen av den nye regjeringen ved Slottet. (Foto: Annette B. Søreide)

– Jeg har sommerfugler i magen

Røe Isaksen selv er verldig spent på å ta fatt på oppgaven. 
 
- Det ligger jo et ansvar på skuldrene mine, som jeg kjenner veldig godt. Jeg har sommerfuger i magen, og er veldig spent. Jeg gleder meg. Kunnskapsfeltet er så bredt, og jeg gleder meg til å lytte, til å få innspill fra lærere, foreldre og alle som er interessert i sektor. Også fra elevene, da, sier han til NRK.
 
Ovenfor StudentTorget forteller han at samarbeidet med studentorganisasjonene kommer til å bli viktig i tiden fremover.
 
- Jeg har allerede fått en hyggelig tekstmelding fra lederen i Norsk Studentorganisasjon, riktignok før jeg formelt ble Kunnskapsminister. Jeg gleder med veldig til å jobbe med dem. Det er ikke sikkert vi er enige om alt, men deres jobb er å stille krav og si hva de ønsker, så er det vår jobb å få helheten til å henge sammen, sier han.
 
 

Bakgrunn

Torbjørn Røe Isaksen er 35 år, og er oppvokst i Porsgrunn i Telemark. Han har vært innvalgt på Stortinget fra Telemark siden 2009.
 
Av utdanning har han studiekompetanse fra Porsgrunn videregående skole fra 1998. På videregående hadde han også et utvekslingsår ved Carl Junction High School i Missouri i USA i skoleåret 95/96. Av høyere utdanning har han en mastergrad i statsvitenskap fra Universitetet i Oslo (2008). Masteroppgaven handlet om den østerriksk-britiske sosialøkonomen Friedrich Hayek. Han er også cand.mag. med idéhistorie, medievitenskap og statsvitenskap.
 
Røe Isaksen tidligere jobbet som journalist og som lærervikar i Oslo kommune. Han har deltatt som debattant i blant annet mediene Morgenbladet, Samtiden, Klassekampen, Dagbladet og på E24.no. Han har også forfattet syv bøker og vært redaktør for tidsskriftet Minerva.
 
Den politiske karrieren startet på 90-tallet, da han ble aktiv i Unge Høyre. Han har flere verv i Unge høyre og Høyre, og i april 2007 ble han kåret til Norges største unge politiske talent av VG, som følge av en rundspørring i de forskjellige politiske partiene. 
 
Røe Isaksen er medlem av Stortingets arbeids- og sosialkomité, og han har vært Høyres talsmann for fleksibelt arbeidsliv, pensjon, sosialstøtte og trygd. Han har vært landsmøtevalgt medlem av Høyres sentralstyre siden 2007 og medlem av Høyres arbeidsutvalg siden 2009.
 

LES OGSÅ: Den nye regjeringen vil øke karakterkravene

 


ØNSKER BEKREFTELSE: NSO-Leder Ola Magnusen Rydje ønsker at Røe Isaksen vil bekrefte satsingen på studentene i det nye Statsbudsjettet. (Foto: Annette B. Søreide)

 

Gratulasjoner og forventninger fra studentene

StudentTorget møter lederen av Norsk studentorganisasjon (NSO), Ola Magnusen Rydje, etter pressekonferansen på Slottet. Han både håper og tror at Røe Isaksen vil innfri bevilgningene til studenter og utdanning i forslaget til statsbudsjett for 2014.  
 
- Det er ikke noe i verden jeg har mer lyst til nå enn å omfavne en ny kunnskapsminister som kommer til å innføre 11 måneders studiestøtte, sier Rydje.
 
At bevilgningene til sammen vil koste flere milliarder kroner, bekymrer ikke studentlederen nevneverdig.
 
- Det er nødvendige utgifter. Det er også etterlyste milliardutgifter fra den nye regjeringen i både valgkamp og partiprogram, så mye av dette er Høyre- og Frp-politikk som vi håper blir innført. De kommer til å få vanvittig mye skryt fra oss hvis de gjennomfører dette, sier han til StudentTorget.
 
I en pressemelding gratulerer NSO Røe Isaksen med stillingen, og muligheten til å satse på kunnskap for fremtiden. 
 
- Røe Isaksen er en person vi har stor respekt for. Han er ung, reflektert, ideologisk og har en sterk og markant politisk stemme. Et av politikernorges store talenter, og han innehar egenskaper som passer en studentminister godt, uttaler Rydje.
 
Videre skriver de at regjeringserklæringen legger opp til en ambisiøs satsning på studenter, høyere utdanning og forskning. Norsk studentorganisasjon ser fram til å jobbe sammen med regjeringen og Torbjørn Røe Isaksen med å realisere dette.
 
- Det første vi ønsker å se fra Røe Isaksen er en bekreftelse på at statsbudsjettiltakene for bedret studentøkonomi blir en viktig del av satsning for den nye regjeringen. 11 måneder studiestøtte og flere studentboliger er byggesteiner for kunnskapssamfunnet, sier Rydje.
 

LES OGSÅ: Den nye regjeringens kunnskapsløft

 


HØYE FORVENTNINGER: Forskersforbundets leder Petter Aalestad har konkrete forslag om en opptrappingsplan til den nye Kunnskapsministeren. (Foto: Erik Norrud)

 

Forskerforbundets råd til Røe Isaksen

Også Forskerforbundet seg i rekken over gratulanter til den nye Kunnskapsministeren. I en pressemelding sier forbundets leder Petter Aaslestad at kunnskap og økt forskningsinnsats er avgjørende for framtidig verdiskaping og velferd i Norge. 
 
- Norge er det eneste landet i Norden som ikke har nådd EUs mål om at minst 3 prosent av bruttonasjonalprodukt skal gå til forskning og utvikling. Det første han må gjøre er å lage en forpliktende opptrappingsplan for forskning og høyere utdanning som løfter innsatsen opp på nivå med våre naboland, sier Aaslestad.
 
Han har også høye forventinger til hva Røe Isaksen skal få gjennomført i stillingen.
 
- Både Høyre og Frp gikk til valg på en kraftfull satsing på kunnskap og forskning og de gjentar løftene i regjeringsplattformen. Nå skal vi være en god alliert slik at Røe Isaksen innfrir de forventningene de selv har skapt, sier Aaslestad.
 
Forskerforbundet vil ha følgende punkter med i forpliktende opptrappingsplan for forskning og høyere utdanning: 
 
  • Langtidsplan for forskning og høyere utdanning
  • Tydeligere koordinering av den offentlige forskningsinnsatsen
  • Styrk langsiktig grunnleggende forskning 
  • Fullfinansier studieplassene i høyere utdanning 
  • Reduser bruken av midlertidig tilsetting i akademia 
  • Mindre administrasjon. La forskerne forske! 
  • Sikre akademisk frihet for forskere utenfor UH-sektoren

 

LES OGSÅ: Forskningsmeldingen får blandet mottakelse