(StudentTorget.no):

1100 personer er kommet til Norge gjennom kvoteordningen for studenter fra utviklingsland. Ordningen er skapt for å bidra til kompetansebygging i hjemlandene deres, ved at de drar tilbake etter å ha fullført utdanningen. Gjør de dette, slipper de å betale tilbake noe av studielånet de opparbeidet i Norge. Dette vil dermed si at de får utdanningen gratis. Likevel velger mange å bli, skriver Dagens Næringsliv (DN). 
 
1100 kvoteplasser er fordelt utover flere læresteder i Norge. Dette året er 37 nasjonaliteter del av ordningen, og de fleste er rekruttert gjennom universitetenes samarbeidsgrupper i deres hjemland. 
 
Universitet i Oslo har 190 plasser holdt av til kvotestudenter, som er det høyeste antallet i Norge. 
 
Jeanette da Silva, som koordinerer kvoteprogrammet ved UiO, kommenterer til DN at rekrutteringen av studenter fra samarbeidsinstitusjoner i utlandet er en vinn-vinn situasjon. Ordningen har som formål å skape kapasitetsbygging i utviklingslandene, i tillegg til internasjonalisering av norsk høyere utdanning gjennom samarbeid med universiteter i utlandet. 
 
Uluk Osmonov (25) fra Kirgisistan studerer juss ved UiO, og er en del av kvoteordningen. Hans plan er å jobbe videre i Norge etter ferdiggjort mastergrad, selv om han da må nedbetale hele studielånet på samme måte som norske studenter. Han begrunner dette med at han ønsker internasjonal erfaring.  
 
-Jeg kan lett få en jobb hjemme, men da blir det på et lokalt advokatkontor. Jeg studerer internasjonal jus og har lyst på internasjonal erfaring. Dette er viktigere for meg enn å slippe å betale studielån, sier han til DN. 

LES OGSÅ: Kunnskapsministeren måtte svare for seg i "løvens hule"