(StudentTorget.no):

Navn: Madeleine Mowinckel
 
Alder: 23 år
 
Utdanning: Fullført bachelor i materialfysikk, tidligere trainee i Bekk Consulting og studerer nå Phd i Engineering and Public Policy
 
Studiested: Toulouse, Frankrike og Pittsburgh, USA
 
Aktuell med: Valgt til president i ANSA
 
Litt over en uke er gått siden ANSA valgte Madeleine Mowinckel til å representere de 24 000 studentene som reiser utenlands for å studere.
 
- Det er fantastisk gøy. Man føler virkelig at man har fått tillit fra organisasjonen rundt seg når man blir valgt, så jeg gleder meg veldig til alt det jeg har foran meg. Det blir veldig mye nytt.
 
 

Jobber videre med førsteårsstøtten

Det var en gledelig nyhet i fjor høst da ANSA endelig fikk innfridd ønsket om førsteårsstøtte til studenter som tar en fireårig bachelor i USA. Tidligere har praksisen vært at studenter må finansiere første året av studiet sitt på egenhånd. Mowinckel forteller derimot at selv om de har fått gjennomslag for førsteårsstøtte, er saken langt fra over.

- Vi er ikke helt ferdig med den saken, fordi det er blitt lagt inn i et byråkratisk system som vi mener er unødvendig og hvor vi ønsker en forenkling. Man bør kunne få støtte på det første året av bachelorgraden på alle skolene hvor man kan få støtte til andre-, tredje- og fjerdeåret.

 

LES OGSÅ: Her kan du få førsteårsstøtte til studiene i USA

 

Ønsker bedre økonomi for utenlandsstudenter

Madeleines viktigste sak for det neste året blir å bedre lånebetingelsene for utenlandsstudentene. Det er en kjent sak at de som tar utenlandsstudier ofte sitter igjen med et høyere studielån grunnet dyre semesteravgifter, sammenlignet med de som blir værende Norge i løpet av studietiden.

- Min hjertesak blir å redusere studiegjelden til utenlandsstudentene. Jeg vet at den er høy i Norge også, men i utlandet så vokser den enda raskere. Det er veldig viktig å kunne gi den tryggheten og økonomiske forutsigbarheten som gjør at alle kan tørre å reise ut.


 

LES OGSÅ: Få tilleggsstipend til språkkurs i utlandet

 

Ambassadører og karakteroversetting

 
Under ANSA-seminaret i mai, poengterte tidligere president Vibeke Munthe-Kaas, viktigheten av å profilere utenlandsstudentene når de kommer hjem. Mowinckel er enig, og synes det er positivt at Statoil ønsker å rekruttere de med utenlandserfaring. Den beste ambassadøren derimot, er studentene selv.
 
- Vi mener jo at våre medlemmer er de beste ambassadørene for det. Vi er levende eksempler på hvorfor det er så flott å studere i utlandet. Ellers jobber ANSA for å representere utenlandsstudentene i Norge og å fremme den verdien vi har.
 
Det er riktignok noe arbeid som gjenstår, mener den ferske presidenten.
 
- ANSA har selvfølgelig noen konkrete saker som vil forenkle veien hjem og inn i arbeidslivet, som for eksempel karakteroversettelser, og bedre rutiner for godkjenning av utdanning innen helsefag. Men det aller, aller viktigste, er å rett og slett snakke om det og vise hvor viktige vi er.
 

 

God fartstid i organisasjonen

Madeleine har en bachelor i materialfysikk fra det anerkjente universitetet INSA i Frankrike, og er nå ferdig med sitt første år på en Phd i ingeniørpolitikk ved Carnegie Mellon University i Pittsburgh, USA. Hun startet tidlig å engasjere seg i ANSA, og har jobbet både som landsleder for ANSA Frankrike og sittet i hovedstyret til organisasjonen før hun nå ble valgt til president.

- Jeg ble egentlig bare sugd inn i det fordi det var så gøy. Vi hadde en del sosiale arrangementer i den byen hvor jeg bodde, i Toulouse, Frankrike, og jeg ble med der. Syntes det var ufattelig artig og jeg har alltid likt å organisere ting og ha en finger med i spillet. Så da stilte jeg til valg, og etter det har bare engasjementet vokst. Og plutselig er man president.
 
Hun mener at det å engasjere seg i ANSA er fornuftig hvis du ønsker å få mest mulig ut av utenlandssoppholdet, og det er lett å bli med.
 
- Først må du finne ut av hva og hvor du vil studere, og så reise dit. Meld deg inn i ANSA som medlem og finn ut om de har noe artig som skjer rundt der du bor. Hvis ja, ta kontakt med dem – og hvis ikke, ta kontakt med meg, så kan vi se om vi kan etablere noe nytt der du studerer.
 
 
 

Fremtidig minister?

Madeleine har tatt seg permisjon fra studiene for å fokusere på vervet sitt i ANSA, og tror at arbeidserfaringen med å lede organisasjonen vil komme godt med den dagen hun blir ferdig med studiene og skal ut i arbeidslivet.
 
- Når jeg kommer tilbake til studiene, så tror jeg at dette kommer til å ha en veldig positiv innvirkning med det å ha litt mer erfaring fra det virkelige arbeidslivet. Og siden jeg også har begynt å peile meg inn på de litt mer politiske retningene innenfor teknologi, så er dette veldig relevant. Det er jo politikk jeg jobber med i det daglige.
 
Hvilken nytte tror du vervet vil ha for deg i fremtiden?
 
- På mange ulike måter, fordi det er mye man lærer. Allerede etter fire-fem dager i ANSA så har jeg vært med på radiointervju og ellers mye i media. Det var litt skummelt i starten, men man lærer seg det etter hvert. Man blir flinkere til å svare på spørsmål, og hvordan det er å jobbe med politikk og hvordan ting fungerer. Hvilke tråder man skal trekke i og slikt er kjempespennende å lære, og ikke minst, så får man veldig god ledererfaring. 
 
Hva jobber du med om fem år fra nå?
 
- Olje- og energiminister kanskje? Vi får se, det er mange muligheter, men jeg synes politikken er veldig spennende.
 

LES OGSÅ: Jens er landsleder for ANSA-Spania

 
 

Anbefaler å dra utenlands

Hvorfor bør nordmenn studere i utlandet?

- Fordi det er så mye å oppleve. Verden er diger og vi blir bare enda tettere knyttet sammen. Ikke bare kan du få utrolig nyttig kunnskap i klasserommet, som er forskjellig fra den du får i Norge, men du kan også lære så mye utenfor. Du kan få deg venner fra hele verden, oppleve kultur, lære språk og få et nytt blikk på Norge fra utsiden av.

 
Har du noen tips til studenter som skal flytte til utlandet for første gang?
 
- Ikke vent, reis ut nå! Tør å velge utradisjonelt, eller utfordre deg selv med et nytt språk. Og selvsagt, bli medlem i ANSA, da har du noen i ryggen hvis du skulle få problemer.