(StudentTorget.no):

 
Mandag var Den internasjonale studentdagen og studenter landet over benyttet muligheten til å vise hva de mener om budsjettforslaget om innføring av skolepenger for utenlandske studenter. 
 
Forslaget går ut på at det trekkes i finansieringen til utdanningsinstitusjonene. Disse pengene skal kunne tjenes inn igjen ved at institusjonene innfører skolepenger for studenter fra land utenfor EØS. 
 
Viserektor ved Universitetet i Bergen, Oddrun Samdal, kunne under feiringen på Kvarteret i Bergen i går fortelle at de ikke kommer til å innføre skolepenger til neste år, skriver studentavisa Studvest.no.
 
– Universitetet i Bergen kommer ikke til å innføre skolepenger neste semester, uavhengig av hva regjeringen bestemmer seg for, sa hun fra talerstolen på Kvarteret. 
 

LES OGSÅ: Norske studenter betaler mer enn andre i Storbritannia

 
Det er ikke bare Universitetet i Bergen som går i mot regjeringens ønsker. Fire av Norges åtte universiteter kunne forrige uke fortelle Aftenposten.no at de helt eller delvis vil droppe skolepengene om forslaget blir vedtatt.  
 
– Jeg håper dette blir fjernet fra statsbudsjettet. Vi har ikke diskutert dette i styret, men jeg vil klart innstille på at styret finner løsninger som gjør at studenter utenfor EU kan komme til Universitetet i Tromsø uten ekstra økonomiske forpliktelser. UiT er og skal være et internasjonalt universitet. Vi i nord blir rammet ganske hardt, vi har mange russiske studenter. Studenter har kjempehøye leveomkostninger i Norge, og jeg mener de skal slippe å betale studieavgift. Vi må unne oss å være internasjonale, sier rektor ved Universitetet i Tromsø, Anne Husebekk til avisen. 
 
Budsjettforslaget har heller ikke gått upåakted hen blant norske studenter. Både studenter og studiesteder har satt seg i mot forslaget, og etter offentligjøringen i oktober ble kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen møtt av demonstranter før pressekonferansen ved Universitetet i Oslo.
 
Norsk Studentorganisasjon har i etterkant av forslaget opprettet kampanjen #stoppskolepenger
 
– Gratis høyere utdanning er et av våre fremste konkurransefortrinn, og bidrar til å tiltrekke studenter med høy kompetanse til norsk høyere utdanning. Dette forslaget vil Norge tape på, skrev leder i NSO, Anders Kvernmo Langset, i en pressemelding da statsbudsjettet ble offentliggjort.