(StudentTorget.no):

Det er ikke bare arbeidsmarkedet som vil merke ringvirkningene av oljeprisfallet. Som følge av prisjusteringen, har den norske kronen blitt betydelig svekket, og for norske studenter i utlandet, vil dette merkes godt.

Nordmenn som får norske penger på konto, men betaler utgiftene sine i euro, vil få langt mindre å rutte med fremover hvis kronen svekkes ytterligere.

Mens en euro lå på 8,14 kroner i september, har valutaen nå økt til over 8,80 kroner per euro.

Oljeanalytiker Ole Håkon Eek-Nielsen i Nordea Markets, mener dette er bare starten på en økning, lik den vi så ved finanskrisen i 2009. Fortsetter oljeprisfallet kan euroen nå opp til 10 kroner i løpet av 2015.

– Kronesvekkelsen har vært ekstrem. Vi har en svak krone mot de aller fleste andre valutaer, som for eksempel mot den svenske kronen, pund, euro og dollar. I snitt er det bare fremvoksende økonomier som kan skilte med en svakere valuta enn den Norge har, sier han til E24.


 

LES OGSÅ: Alt om studiefinansiering

 

Kan tape tusenvis av kroner

I tillegg til å måtte ut med en betydelig høyere sum i skoleavgifter, vil også levekostnadene øke drastisk som følge av den svake kronekursen. Spania er et populært studieland blant norske studenter, og gjennomsnittsprisen for et rom i bokollektiv ligger på rundt 500 euro per måned i Spanias hovedstad. Noe som tilsvarer cirka 4400 kroner, per denne ukens valutakurs.

Stiger eurokursen til 10 kroner, kan norske studenter måtte ut med 600 kroner mer per måned, som betyr et tap på 6000 kroner per studieår.

 

Valutajustering til unnsetning

En av de viktigste kampsakene til ANSA har vært valutajustering av studiestøtten. Det var derfor gledelige nyheter, da regjeringen valgte å innfri ønsket ved årets statsbudsjett. Med virkning fra og med neste år. 

- Nå sitter studentene i land hvor det er store valutasvingninger mellom den norske kronen og den lokale valutaen, og da slipper de å betale det mellomlegget selv. Så det er utrolig gledelig. Det er hovedpunktene ANSA ønsket seg, og de har vi fått, forteller Mowinckel.
 
I dag justeres bare stipendet, men forslaget til regjeringen er å justere både stipend og lån fra og med neste år. I tillegg vil staten ta på seg risikoen for valutasvingninger i tidsrommet mellom tildeling og utbetaling av studielånet, og utbetalingen skal justeres både ved svekket og styrket kronekurs.

 

LES OGSÅ: Utvider sykestipendordningen for studenter med deltidsjobb

Klikk her for å se studentrabatter i Norge