I månedsvis har vi sett røde, grønne, blå og gule t-skjorter og stander pryde gatebildet over hele Norge. Noen har kanskje fått forespørsel om en rose, andre en bolle? Noen av oss har nøyet oss med standmateriell og andre har gått forbi. Likevel betyr dette bare en ting; det er snart stortingsvalg.

I følge SSB er valgdeltakelsen blant oss som nettopp har flyttet hjemmefra betydelig lavere enn hos andre samfunnsgrupper. Vi i alderen 18-25 er altså dårligst på å stemme til tross for at vi er del av en generasjon som har et enormt samfunnsengasjement.

Vi snakker høyt om skatt, vi roper for klima og marsjerer i tog for like rettigheter blant mennesker verden over. Likevel var det i 2019 kun 60 % av menn og 70 % av kvinner i alderen opp til 24 som benyttet seg av stemmeretten sin imot nærmere 90 % i våre foreldres generasjon. Det er for dårlig.

 


Om du enda ikke har vært å stemt eller er i tvil på om du skal stemme, så har jeg tre grunner til hvorfor du må benytte din stemmerett.

1. Å stemme er viktig fordi partiene i posisjon påvirker deg og din fremtid: hvor mye skal en skatte, når kan man gå av med pensjon, hvor mye studiestøtte får man, hvor dyr husleie man har og mange andre saker som er viktig for nettopp deg.

2. Å ikke stemme en stemme på et parti du kanskje ikke er så fan av - da er det mye bedre å stemme på noen du er litt enige med, eller blankt om du er uenig med alle fordi den ene stemmen kan gjøre en forskjell.

Og om du trenger en 3. grunn så burde du stemme fordi det står ekstremt mange unge, dyktige folk fra alle partiene på lister rundt om i hele Norge som har en sjanse til å komme inn på Stortinget og jobbe for oss unge og snakke våre saker. 

13. september er det valg og om du ikke bor i hjemkommunen din eller har lang vei hjem, så har du forhåpentligvis brukt stemmeretten din.

Men om du har folkeregistrert adresse i byen du studerer i og ikke har brukt det privilegiet det er å ha en stemmerett, så oppfordrer jeg deg til å dra på deg skoa, kanskje ei jakke, ta med ID-kortet ditt og finne nærmeste valglokalet fordi å stemme er å være med på å bestemme.

Uansett hvilket parti du stemmer på, hva du er opptatt av eller hvem du liker mest så betyr stemmen din noe. 

Godt valg.