Hele 15 av 21 medisinstudenter i Oslo strøk i sitt andre forsøk på å bestå eksamen for to uker siden. Klageprosessen er enda ikke ferdig, men fakultetet tar så langt ikke selvkritikk.

Over 70 prosent av annenklassestudentene risikerer nå å måtte hoppe av kullet. Til VG, hevder studentene at tilretteleggingen før den såkalte stasjonseksamen skal ha vært svært dårlig.

Resultatet er oppsiktsvekkende, da dette er flinke studenter som alle hadde et meget høyt karaktersnitt da de kom inn på medisinstudiet, sier en av studentene til VG.

– Denne høye strykprosenten er tilsynelatende en konsekvens av feil og mangler fra Det Medisinske Fakultetet, og ikke studentenes dårlige kunnskaper.

– I stedet for å ta selvkritikk og gjøre noe med problemet, fortsetter de med å legge skylden på studentene.

 

Noe må gjøres

Før sommeren, signerte hele kullet en felles klage etter at den ordinære eksamenen var tatt, fordi det i følge kullet var mange ting som ikke fungerte.

Blant annet var det flere mikroskop som ikke fungerte, oppgaver som ikke tilhørte pensum, og oppgaver med uklare formuleringer. Rundt 20 prosent strøk på denne.

VG skriver at strykprosenten ved tredje semester de siste årene i gjennomsnitt har ligget på 5 prosent, og maksimalt opp mot 10 prosent enkelte år.

Den praktiske stasjonseksamen består av et tyvetalls stasjoner, hvor studentene har 7 minutter til rådighet på hvert sted, og studentene mener det er utrolig stressende dersom noen av stasjonene ikke fungerer.

– Det kan ødelegge hele eksamen videre.

Kulltillitsvalgt for medisinstudentene, Fredrik Brekke, mener at noe må gjøres for at organiseringen skal fungere optimalt.

Det er allerede blitt tatt flere grep i forhold til tidligere, men det er tydelig at denne eksamensformen må forbedres ytterligere, sier han til avisen. 


 

Avviser kritikken blankt

Også i fjor ble det rettet kraftig kritikk mot fakultetet, da en tredel av studentene strøk på den tilsvarende eksamen.

Professor og semesterleder Trond Halstensen, ved Universitetet i Oslo, avviser kritikken fra studentene.

Dette er en rettferdig, grundig og virkelighetsnær eksamen, som går bredere til verks enn tidligere, sier han.

– Jeg er skuffet over resultatet, og blir jo lei meg når slikt skjer.

Vi tok i tillegg bort en av de vanskeligste stasjonene, for å redde de som reddes kunne. Her må man kunne tingene sine, og store deler av eksamen var basale spørsmål, påpeker semesterlederen.

Jeg tror alle er glade for at vi har en streng kvalitetskontroll av legestudentene, avslutter Halstensen.

Kilde: VG