Forskning- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV) støtter ikke Venstres forslag om en egen imamutdannelse til muslimer i Norden.

- Vi har religionsfrihet her i landet, men det er ikke vårt ansvar å blande oss i utdannelsen av religiøse ledere ut over statskirken. Vi har ansvar for å utdanne prester, men vi har ikke ansvar for å utdanne ledere for andre religioner, sier Aasland til Vårt Land.

SVs landsstyre vedtok i juni et forslag om norsk imamutdannelse som en del av landets integreringspolitikk, skriver Aftenposten. I følge Aasland er flere av hennes partikolleger enige i at det blir feil å utdanne andre religiøse overhoder enn prester.

 

Andre behov er viktigere

Forslaget om imamutdannelse skal behandles i Stortinget på fredag, men Aasland poengterer at norske læresteder selv kan etablere utdanninger uten tillatelse fra regjeringen.

- Vi kan ikke opprette et studietilbud fra stortingssalen. Det trodde jeg Venstre visste.

Ministeren forteller at det islamske miljøet i Norge heller ikke støtter venstres forslag. Hun er fast bestemt på at andre områder i norsk studiepolitikk bør prioriteres først.

- Hvis Universitetet i Oslo ønsker å opprette en utdannelse, har jeg ikke noe imot det. Jeg vil ikke ta initiativ til å gjøre det. Vi har mye større behov for studieplasser til lærere, sykepleiere og andre grupper som vi virkelig trenger, avslutter Aasland.


Kilder: Aftenposten, Vårt land