Vinneren av Studentenes fredspris ble Kroatiske Duðko Kostiã, han fikk den for sitt arbeid med å bekjempe fordommer mot romfolket. 

Onsdag fikk studenten Duško Kostic tildelt Studentenes Fredspris for sitt mangeårige arbeid for romfolket.

Den 36-årige lærerstudenten har jobbet hardt for å få flere barn og unge til å satse på utdanning i hjemlandet Kroatia. Regionen sliter med høyt frafall i skolen, men Kostics arbeid er med på å snu trenden. Han besøker foreldre og overtaler de til å sende barna til skolen, og er i dialog med barn og unge for å forklare de viktigheten av en utdanning.

LES OGSÅ: HUN SKAL DEKORERE FREDSPRISEN

 

En forferdelig tragedie

- Kostic viser at kampen for minoriteters rettigheter ikke kun handler om å bekjempe rasisme og diskriminering, men også om å dyrke frem rollemodeller og talspersoner innenfra, sier Eirik Vikum, leder av Sekretariatet for Studentenes Fredspris.

Vinneren av fredsprisen ble annonsert under en pressekonferanse onsdag morgen. Under konferansen ble det også vist et opptak med den norskfødte franske politikeren Eva Joly.

- Når sosial ekskludering er en spredt og så alt for forferdelig tragedie, er kanskje ingenting så viktig som kampen mot ulikhet og hat, og en bedre utdannelse for alle. Spesielt for de som ofte blir diskriminert, sa Joly i videohilsenen.


Også Kostic selv hilste til alle norske studenter.

- Prisen er en stor motivasjon for meg i arbeidet mitt. Jeg gleder meg til å komme til Norge og snakke med dere, sa den fornøyde vinneren i en video.

 

Forfulgt i århundrer

Nylig ble over 8000 romafolk massedeportert fra Frankrike etter ordre fra den konservative presidenten Nicolas Sarkozy. Kort tid etter så hundrevis av italienske romafolk hjemmene sine bli ødelagt av bulldozere. Den etniske minoriteten har i århundrer blitt forfulgt i Europa. Ifølge Vikum er prisutdelingen en protest mot «et moderne Europa som ennå ikke klarer å behandle romafolket med verdighet».

- Dette vil ha en innvirkning på romafolk i hele verden. De vil se at utdanning er mulig for alle, sier ISFiTs debattansvarlig Kyrre Ryeng til StudentTorget. Så snart vinneren var annonsert, hev han seg over Facebook for å spre ordet. «Jeg setter et bilde av Kostic som profilbilde», forklarer han smilende.

Duško Kostic kommer til Trondheim i forbindelse med fredsprisseremonien fredag 18. februar. Da vil han motta prisen og overvære nedleggelsen av minneplaten i ”Walk of Peace”.


 Studentenes Fredspris:

Studentenes Fredspris deles ut på vegne av alle norske studenter og går til studenter som har gjort en fremragende innsats for fred, demokrati og menneskerettigheter. Prisen ble opprettet i 1999 og deles ut for sjuende gang under ISFiT 2011

«Walk of Peace». er en markering sterkt knyttet til Studentenes Fredspris i Trondheim som deles ut under ISFiT-festivalen i februar 2011 og er delvis en markering av jubileet, og delvis en hyllest til tidligere og fremtidige vinnere.

Ifølge ISFiT er prisen ment å gi oppmerksomhet til fredelige aktivister. Den kan deles ut til studenter og organisasjoner fra hele verden. Vinneren mottar 50. 000 kroner, og inviteres til en seremoni i Trondheim.