En ny nettside vil offentliggjøre hemmelige dokumenter relatert til høyere utdanning. Målet er å gjøre akademia mer gjennomsiktig.

Nettsiden som kaller seg en nyhetsorganisasjon har fått det kledelige navnet UniLeaks, og vil publisere lekkede dokumenter om den høyere utdanningssektoren, skriver Forskerforum. Til nå har nettsiden sendt ut åpne brev til rektorene i både Australia, Storbritannia og USA.

 

Inspirert av studentopprør

Her skriver de at nettstedet har oppstått etter inspirasjon fra studentprotestene i Storbritannia, der det ble vedtatt store kutt i utdanningssektoren, kutt som skulle dekkes av sterkt økte studieavgifter.
Unileaks mener demonstrasjonene er utløst av universitets- og høyskolesektorens nyliberalistiske forfall, og mener åpenheten i sektoren nå er truet.

Det henvises også til de nylige studentopprørene i Midtøsten, og melder at det som ikke kan bli publisert i media, vil publiseres gjennom andre kanaler «like sikkert som sinne og harme over sosial urettferdighet bare kan flaskes opp en viss tid før det eksploderer».

Les også: Studenten som rystet Mubarak


Har annonsert lekkasje

UniLeaks skriver at de allerede er i kontakt med individer innen utdanningsinstitusjonene, og at de ser frem til å formidle detaljer om hvordan akademisk granskning kanaliseres og menneskelig kunnskap formes etter behovene til de som sitter med økonomisk, juridisk, kommersiell og politisk makt. I brevet til amerikanske rektorer annonserer nettsiden at de om ikke lenge vil publisere et dokument angående en avdød UCLA-professor.

UniLeaks' administrator sier til The Chronicle of Higher Education at de har mottatt en rekke tilbakemeldinger fra britiske studenter og akademikere. De skal også ha mottatt et helt e-postlager fra «et fremtredende universitet i Storbritannia».

 

Ønsker ikke sladder

I en egen guide til innleveringer opplyser UniLeaks at de aksepterer materiale som er unntatt innsyn eller er sensurert – av politisk, etisk, diplomatisk eller historisk betydning – og som på en eller annen måte relateres til høyere utdanning, eller til myndigheter som jobber med en utdanningsinstitusjon. De er ikke ute etter rykter og sladder fra skolene.

Unileaks er i følge innlegget i The Cronicle drevet av australske aktivister, og nettsidens administrator skal være en tidligere student ved Royal Melbourne Institute of Technology.