(StudentTorget.no):
Sosiale medier – konsentrasjonens erkefiende og plagen som forhindrer enhver student i å fullføre arbeidet sitt. Få har unnsluppet deres grep. Vi blir stadig mer avhengige og selskapene bak de sosiale plattformene vet hvordan de holder oss i sjakk. Den gjennomsnittlige tiden brukt på sosiale medier kan avhenge fra applikasjon til applikasjon, men den er på rundt to timer hver dag.
Gigantene YouTube, Snapchat, Instagram og Facebook er blant de sosiale mediene som konsumerer mest tid. YouTubes algoritmer kalkulerer hva du vil se videre, Snapchat belønner kontinuerlig «snapping», og Instagram lar deg utforske side etter side med nytt innhold.
Du vet at du har lyst til å redusere mobilbruken, men det er lettere sagt enn gjort når du både har en «fear of missing out» (FoMO) eller når du kjeder deg altfor mye i en lang studiehverdag. I tillegg er det mange som kanskje ikke kjenner til alternativene og mulighetene der ute for å begrense eget bruk.
Hva kan man egentlig gjøre?
Petter Bae Brandtzæg er førsteamanuensis ved Institutt for medier og kommunikasjon på Universitetet i Oslo. Han mener at du bør slå mobilen helt av for å få best mulig effekt.
– Slå av mobilen helt i perioder på to timer, og belønn deg selv med å henge på mobilen i 15 minutter. Slå så mobilen av i to timer igjen.
– Å slå den helt av er veldig virkningsfullt. Om du ikke greier det, slå av alle notifications og lyder. Ta gjerne skjermen i svart-hvitt.
LES OGSÅ: Prokrastinering og hvordan du kan unngå det
Ikke forstyrr
Det finnes mye du kan gjøre for å minimere bruken av sosiale medier. Her er flere andre tips til hvordan du kan bruke mindre tid på telefonen din:
Nattmodus er en funksjon ment for å forhindre oss i å våkne opp til varsler fra mobilen. Selv om den er skapt for nattbruk, er det fullt mulig å bruke den til enhver tid. For iPhone, skru på «Ikke forstyrr-knappen» i hovedmenyen i innstillingene der du ser en liten halvmåne. Fordelen med denne funksjonen er at du selv velger hvilke varsler som kan «gå igjennom» filteret. For eksempel, alle kontakter lagret som favoritter vil kunne ringe og sende meldinger til deg selv om «ikke forstyrr» er slått på.
Dette gjør at du selv har kontrollen over hvilke forstyrrelser som er «lov». Der mobilen ikke vil lage lyd eller lyse opp ved en ny snap, vil den gjøre det når familien eller andre nære ringer.
Androids «ikke forstyrr-funksjon» er hakket mer komplisert enn iPhone sin. Hovedprinsippet er at du kan velge hva som skal være «prioritert» (gi deg en melding) og om dette skal gjelde alle, kontakter eller favorittkontaktene dine. Du finner en detaljert steg-for-steg-forklaring HER.
LES OGSÅ: Slik får du praktisk erfaring
Gråtoner kan redusere distraksjoner
Fargekoder har en stor innvirkning på hvor blikket vårt faller. På mobilens hjemmeside tikker det stadig inn små, røde bobler som indikerer at noe nytt har skjedd. De små gledene tar ingen ende og man tar ofte seg selv i å sitte og stirre på skjermen uten at noe skjer, bare for å vente på at den lille boblen dukker opp.
Grunnen til at vi oppfører oss slik er ikke tilfeldig. Utviklere vet hvordan de fanger folks oppmerksomhet. Ved å bruke fargen rød, for eksempel, flyttes blikket til den lille notifikasjonsboblen som stadig lyser opp. Dette stimulerer den delen av hjernen vår som produserer hormonet dopamin – et såkalt belønningsdop. Dopaminet gir en avhengighetsfølelse og gir og lysten til å alltid komme tilbake og sjekke om det har skjedd noe nytt.
For iPhone-brukere, har man muligheten til å sette telefonen i «gråtone» modus. Selv om funksjonen er litt gjemt blant alle innstillingene, er det vel verdt å bruke tiden på å låse den opp.
Du velger:
- Innstillinger
- Generell
- Tilgjengelighet
- Skjermtilpassing
- Fargefiltre
Denne er automatisk avslått, så slå på gråtoner her. Fra nå av vil du lett kunne slå funksjonen av og på når du trykker hjemknappen tre ganger på rad.
LES OGSÅ: Visste du at det går an å bli gradfanget?
Følg med på bruksstatistikk og sett begrensninger
Flere sosiale medier tilbyr en statistikkoversikt over hvor mye tid som brukes på sosiale medier hver dag. Dette er lett tilgjengelig i iPhones innstillinger under funksjonen «skjermtid». Her kan man sette en tidsramme for en periode der mobilen forhindrer deg i få tilgang til enkelte applikasjoner. I tillegg kan man sette en maksgrense, der du blir minnet på når du har brukt for mye tid i strekk og når det er tid for en pause. Dette er en måte å bli mer bevisst på sin egen tidsbruk og gjøre det enklere å ta egne grep.
Hvis man for eksempel setter en maksgrense på to timer hver dag, blir det en stor belønning i seg selv å oppnå målet å kunne holde seg under denne grensen uten å forskyve den. Dette kan være med på å oppmuntre brukeren til å fortsette slik, ettersom man kan se klare resultater.
LES OGSÅ: Bruker Instagram for å spre kunnskap om god tannhelse
Følg med på egen bruk
En ting er å føle at man forbedrer nettavhengigheten sin, men en annen ting er å se konkret bevis foran seg. Det er derfor viktig å følge bevisst med på eget nettbruk og sette stadig nye mål. YouTube tilbyr blant annet et diagram med oversikt over tidsbruken der.
Det er flere applikasjoner som er laget for å redusere skjermtiden. Selv om flere av dem koster penger, betyr ikke dette at de nødvendigvis tilbyr flere løsninger. Applikasjonene under har god funksjonalitet, noen er gratis, men de betalte passer også inn i studentbudsjettet. Her er noen av dem:
- Hold
- Space
- Off the Grid
- App Detox
– Du kan lage sperrer på appene, eller slette dem fra mobilen. Ellers er det lurt å vente med å legge ut noe til etter at lesedagen er over, slik at du ikke sitter og sjekker responsen kontinuerlig, sier Gunn Enli, prodekan ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo.
Flere av applikasjonene gjør det slik at mobilen setter en grense på hvor lenge du kan bruke enkelte applikasjoner per dag. Hvis du allikevel velger å forskyve maksgrensen, kan applikasjonen gi deg en liten «straff» som gir deg dårlig samvittighet for at du ikke nådde målet ditt.
LES OGSÅ: Ukas student vil hjelpe andre gjennom bloggen sin
Sletting av applikasjoner uten å slette data
Facebook og Snapchat bruker svært mye plass på mobilens lagringskapasitet. Førstnevntes app er lett tilgjengelig og er mer brukervennlig enn nettversjonen på mobil.
Allikevel er det av denne grunnen at det burde oppfordres til å bruke nettversjonen. Ved å slette appen får du ikke bare mer lagringsplass, men siden det er vanskeligere å få tilgang, vil du besøke siden sjeldnere. I tillegg finnes det nettlesere som DuckDuckGo som lar deg fjerne nettloggen ved et enkelt trykk. Dette gjør at du manuelt må skrive inn innloggingsinformasjonen hver eneste gang.
For mange vil dette kanskje virke unødvendig restriktivt, men poenget er at det i mange tilfeller er få grunner til at vi faktisk trenger å ha tilgang til slike applikasjoner til enhver tid. Man må kanskje spørre seg selv om hva formålet med å sjekke siden flere ganger om dagen, enten om det er å lese nyhetssaker, eller bla endeløst gjennom nyhetslisten på utkikk etter noe som kan stimulere kjedsomheten.
Å slette applikasjonene til Facebook eller Instagram vil ikke slette brukerens data, og det blir fortsatt fullt mulig å skaffe seg tilgang. Instagram – som Facebook – har en lettleserversjon som er langt mindre brukervennlig, men desto mer motiverende å ikke bruke tiden på. Instagram er også tilgjengelig på PC, så det er ikke som mobilversjonen er den eneste måten å bruke plattformen på. Problemet er bare at den er begrenset og mangler blant annet publiseringsfunksjonen.
Alternativet er å lære seg å aktivt begrense bruken av applikasjonen. Brandtzæg legger til at:
– Om målet er mindre bruk, så ville jeg droppet det minst viktige; Instagram. I tillegg til å slå av notifications og poste og like minst mulig. I hvertfall i eksamensperioder.
LES OGSÅ: De vanligste feilene studentene gjør på skoleeksamen
Oppbevar mobilen langt unna
Når mobilen ikke er tilgjengelig, kan det ikke distrahere. Det sier seg selv. Dette er kanskje det enkleste inngrepet i praksis, men det er kanskje også det mest vanskelige å gjennomføre. For mange ligger mobilen alltid en håndlengde unna, i tilfelle skjermen plutselig blusser opp og kan friste med nye notifikasjoner.
– Jeg tror det er lurt å lage sin egen mediepolitikk. Bestem deg for at du skal konsentrere deg i for eksempel 45 minutter. Legg vekk mobilen i et annet rom eller et sted den ikke synes, sier Enli.
Derfor er det å oppbevare mobilen på et mer utilgjengelig sted en god praktisk løsning. Lad den gjerne i et annet rom eller legg den i en skuff. Det er samtidig viktig å ikke legge den steder der du vet du kommer til å glemme hvor du har lagt den.
– Ta pause i 15 minutter der du kan sjekke mobilen. Prøv også en mobilfri-dag i uken. Da «glemmer» du den hjemme med vilje.
Pass også på at ikke distraksjonen i å ville finne mobilen blir større enn tiden sløst på sosiale medier.
LES OGSÅ: Fem tips til studenter under stress
Ta kontrollfølelsen tilbake
Mobilen og sosiale medier har blitt en såpass stor del av livene våre at det vanskelig å se for seg en hverdag uten, men vi har mer makt enn vi tror. Hvis man virkelig ønsker å ta et oppgjør med egne vaner, er det definitivt mulig om man har viljestyrke nok.
Flere og flere har innsett at mobilen og sosiale medier er her for å bli. Om vi ønsker å ta litt av kontrollfølelsen tilbake, vil det med tiden også bli lettere å sette begrensninger og få større frihet, ettersom flere og flere utvikler nye applikasjoner og funksjoner som lar oss realisere dette.
– Tenk at livet er her og nå i den fysiske verden. Tenk at sosiale medier er laget for å få deg hekta, og at du viser styrke ved å slette appene. Dette gjelder særlig i eksamensperioder eller ved innspurt på oppgaver, sier Enli.