De aller fleste studenter er nå ferdige med forelesninger, eksamener og innleveringer og er klare for å nyte sommeren til det fulleste. Er du student, har kronisk dårlig råd, og er klar for en sommer i Oslo? Her er noen tips til ti forskjellige ting du kan gjøre i Oslo i sommer. 

 

Dra på øyhopping i Oslofjorden

Å dra på øyhopping i Oslofjorden kan være veldig gøy og det går rutebåter til alle øyene. Båtene går fra Rådhusbrygga og stopper på Hovedøya, Bleikøya, Gressholmen, Lindøya og Nakkholmen. Hopp gjerne av for å ta et bad eller nyte en medbrakt lunsj på en av øyene.

 

Har du busskort for Oslosonen (sone 1) kan du reise med alle rutebåtene uten å betale ekstra. Ellers så koster det 36 kr for en enkeltbillett og 108 kr for en 24-timersbillett hos Ruter. For å se når og hvor båtene går, ta en titt på rutetabellene og linjekartet på hjemmesidene til Ruter. 

 

LES OGSÅ: Tips til å bli en mer miljøvennlig student

 

Piknik i parken

Nei, jeg snakker ikke om festivalen som ble holdt i Oslo nå i juni. Pakk med deg lunsj og dra på piknik i en av Oslos mange parker! Eksempler på parker hvor det kan være fint å ha piknik er Slottsparken, Frognerparken, Stensbergparken, Botanisk hage, Sofienbergparken, Tøyenparken, Kampen park med flere.


 

Husk at det ikke er lov med engangsgrill i flere av parkene eller regler for hvor det er lov å grille, og at det noen steder er regler for hvor du kan sitte eller gå på gresset.

 

LES OGSÅ: 11 miljøvennlige og rimelige alternativer til rengjøringsprodukter

 

Spill frisbeegolf

Frisbeegolf har blitt populært blant mange de siste årene, fordi sporten er både rimelig og morsom, og du kan spille frisbeegolf flere steder i Oslo. Kort fortalt går sporten ut på å kaste en frisbee fra et markert startpunkt og oppi en kurv (også kalt et «hull») som er flere meter unna. For hvert «hull» er det oppgitt hvor mange kast du burde bruke, og det er om å gjøre å treffe kurven med færrest mulig kast. Tips: Last ned appen Disc Golf, der du kan finne kart over baner og oversikt over antall kast som skal brukes per kurv.

 

Frisbeer kan du få kjøpt til en billig penge i sportsbutikkene. De fleste golfdisker veier 160-180 gram og koster rundt 100-150 kroner. De som er proffesjonelle idrettsutøvere i frisbeegolf har flere frisbeer til ulike kast og legder. I likhet med golf har du en «driver» for lange distanser, en «midrange» for halvlange distanser og for mer kontroll, og en «putter» for å kaste på kurven.


 

I Oslo finner du frisbeegolf-baner flere steder, blant annet på Ekeberg, Stovner, Sinsen og i Frognerparken.

 

LES OGSÅ: Vegetarmat – enkelt og billig

 

Dra på badetur

Det er mange fine steder du kan dra på badetur i Oslo. For deg som liker å bade i saltvann, så er det mange herlige badesteder rundt hele Oslofjorden. Du kan for eksempel dra på badetur til Huk, Paradisbukta, Nordstrand bad, Ulvøya, Bygdøy sjøbad, Hovedøya, Langøyene med mer. I Oslo sentrum er Sørenga sjøbad og Tjuvholmen favoritter for mange. Her kan du også leie en flytende badstue eller paddleboards som du kan bruke til å ta deg en liten tur rundt i området om du har lyst til det.

 

Foretrekker du å bade i ferskvann kan du ta turen til Nøklevann, Songsvann eller et av de andre mange vannene eller tjernene i Nordmarka, Østmarka eller Vestmarka.

 

LES OGSÅ: Hvordan spare penger på mat og samtidig bli mer miljøvennlig

 

Gå på museum

Det finnes mange spennende museer i Oslo, uavhengig av om du er interessert i kunst, historie, dyr, planter, ski eller helt andre ting. Eksempler på museer i Oslo er Astrup Fernely museet, Nasjonalgalleriet, Skimuseet, Vikingskiphuset, Kulturhistorisk museum, Naturhistorisk museum, Geologisk museum, Botanisk hage, Munchmuseet, Norsk folkemuseum, Kon-Tiki museet, Frammuseet, 22. juli-senteret, Norsk hjemmefrontsmuseum, Holocaust-senteret og mange, mange flere.


 

Tips: De fleste museene har rabatter på billetter for studenter, så ta alltid med deg studentkortet for å rabattene. Student ved Universitetet i Oslo? Da har du gratis inngang på flere av byens museer, som for eksempel Naturhistorisk museum, Kulturhistorisk museum og i Vikingskiphuset.

 

LES OGSÅ: Maja er frilans skuespiller

 

Besøk botanisk hage på Tøyen

En tur i botanisk hage på Tøyen er herlig i sommerværet. Ta deg en joggetur på området, se på plantene og blomstene, spis lunsj på kaféen, besøk et av museene eller ta en titt inn i et av drivhusene hvis det regner.

 

Hver søndag fra mai til august er det gratis omvisning i Botanisk hage kl. 14.00. Turen varer cirka en time og oppmøte er foran Lids hus (eller Botanisk museum). Det arrangeres også jevnlige humlevandringer og andre gratis arrangementer.

 

Det er gratis inngang i botanisk hage. Inngangsbillettene til geologisk og naturhistorisk museum koster 50 kr for studenter. Er du student ved Universitetet i Oslo får du gratis inngang her.

 

LES OGSÅ: Drømmer om høye fjell og tøffe turer

 

Gå tur langs Akerselva

En gåtur langs Akerselva er alltid hyggelig på en varm sommerdag. Du kan følge Akerselva hele veien ned fra Maridalsvannet og til Vaterland i Oslo sentrum. På den åtte kilometer lange stien passerer du både industrihistorie, fossekraft, bade- og rekreasjonsområder, fiskeplasser, skogsområder og dyre- og planteliv (Visit Oslo).


 

Tips: Ta med deg badetøy så du kan ta deg en dukkert på veien ned hvis sommervarmen slår til, eller fiskeutstyr om du liker å fiske.

 

LES OGSÅ: Veganer på studentbudsjett

 

Vintage-shopping

Shopping er ikke alltid like gøy på studentbudsjett og det er heller ikke spesielt miljøvennlig å kjøpe masse nye klær hele tiden. Vil du dra på shopping i sommer anbefaler vi derfor å handle klær second hand. Å handle klær brukt er en mulighet for å finne unike kvalitetsplagg til en billig penge. Å lete gjennom vintagebutikker og markeder er også en morsomt aktivitet du kan gjøre i sommer. Ta med deg vann, poser til å ha det du kjøper i, og klær du kan prøve nye klær over (spesielt om du skal på bruktmarked utendørs).

 

I Oslo er det mange butikker for deg som liker å handle klær second hand, og du kan ta turen innom Fretex, Velouria Vintage, ROBOT, UFF, New York Vintage & Second Hand, MA Vintage, Fløyel & Kanari med flere. Flere av disse butikkene ligger på Grünerløkka, så ta deg gjerne en tur hit om du skal handle vintage klær.

 

Det arrangeres jevnlige loppe- og bruktmarkeder over hele byen, så her er det bare å holde øyene oppe etter arrangementer på Facebook. Vil du på bruktmarked kan du for eksempel ta turen innom Vestkanttorget, Birkelunden Marked eller søndagsmarkedet på Blå.


 

LES OGSÅ: Hvordan og hvorfor du burde kjøpe klær second hand

 

Dra på festival

I Oslo holdes det flere festivaler i løpet av sommeren som Piknik i Parken, Øyafestivalen, Tons of Rock, Over Oslo med flere. Å dra på festival kan være dyrt, men er det flere artister du ønsker å se kan det være verdt pengene å kjøpe et dagspass til en av festivalene. Har du mer penger å rutte med og ønsker å få med deg hele festivalen, kan du kjøpe et festivalpass for hele helgen/uken. Å nyte god musikk utendørs med gode venner er en herlig sommeraktivitet.

 

Fordelen med å dra på festival i Oslo er at du ikke trenger å ligge i telt eller bekymre deg for om alle tingene dine blir ødelagte om det skulle begynne å regne litt. Tips: Gå til innkjøp av en egen regnponcho av god kvalitet som du kan ha med deg på festival, hvis værgudene ikke er på din side og det plutselig begynner å pøsregne under festivalen. Slike ponchoer kan brukes i mange år fremover, og kan bli et fast inventar på fremtidige utekonserter eller festivaler.

 

Tips: Har du ikke råd til å dra på festival? Meld deg som frivillig for å kunne bli med på festivalen. Du får da også delta på arrangementer og fester som holdes for de frivillige, før eller etter festivalen.


 

LES OGSÅ: Veganske restauranter og kaféer i Oslo

 

Prøv en vegansk is i sommervarmen

Mange velger nå å spise plantebasert mat, men det betyr ikke at det ikke er digg å ta seg en is i sommervarmen. Det finnes heldigvis flere steder i Oslo hvor du kan få tak i vegansk iskrem eller softis. Funky Frozen Yoghurt selger flere typer vegansk frozen yoghurt med smak av kokos, sjokolade og andre utvalgte smaker. OBS! Smakene og utvalget varierer mellom de ulike butikkene.

 

Både IKEA og 7 Eleven selger vegansk softis, med smak av vanilje og sjokolade. Butikken Plantemat på Tøyen selger også periodevis vegansk softis.The Juicery har et godt utvalg av ulike veganske iskremer. Disse kommer i begre som gjør de lette å ta med seg. 

 

Ellers kan du få tak i ulike typer pinneis eller is i kjeks i dagligvarebutikkene. Blant disse er for eksempel vegansk kroneis med jordbær eller sjokolade fra Henning-Olsen, Magnum Vegan Almond, og ulike typer is av merket Valsoia som tilsvarer istyper som sandwich, kroneis eller fløteis med sjokoladetrekk.

 

Når det gjelder bokser med iskrem, så kan du finne flere typer vegansk is fra blant annet Ben & Jerry’s med smaker som fudge brownie og peanut butter & cookies. I tillegg finner du DUGG-serien fra Henning-Olsen med kokos og sjokolade, bringebær eller mangosmak, og en vegansk sjokoladeis fra Dream-serien til Diplom-Is. Funky Fresh Foods og Oatly tilbyr også vegansk is med ulike smaker.

 

Kilder: Visit Oslo, Godt.no.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet