(StudentTorget.no):

 

Fokuset på redusering av forbruk har økt de siste årene blant unge. Derfor benytter stadig flere seg av gjenbruksapper på telefonen, som gjør det enklere å kjøpe og selge brukt. Ved å handle gjennom gjenbruksapper får du muligheten til å finne unike plagg eller interiør til billigere pris, samtidig som det er mer miljøvennlig.

 

Flere tar grønnere valg

Victoria Terese Hauk jobber som head of marketing hos den norske bruktappen Tise, og forteller at gjenbruk har blitt etablert blant folk, som gjør at flere har mer fokus på bærekraftig mote.


– Klesindustrien er en av verstingene når det gjelder klimautslipp, både når det gjelder produksjon av klær, men også med all mikroplasten syntetiske klær slipper ut ved vask.

 

– Her ser vi nå at veldig mange ønsker å ta grønnere valg og være mer bevisste rundt klimafotavtrykket sitt. Tenk kvalitet og klær som varer, og har du noe i syntetisk stoff – husk å bruk Guppybag som holder på microplasten ved vask, sier hun.

 

LES OGSÅ: Hvordan og hvorfor du burde kjøpe klær second hand

 

Ikke lenger et tabu med brukte klær

De siste årene har trenden snudd og det er ikke lenger tabu å handle brukt. Victoria forteller at det er for mye klær i verden og at vi derfor er nødt til å minimere forbruket for å ta vare på kloden.


 

– Vi trenger at folk har et mer bevisst forhold til hva slags klimaavtrykk som kommer fra nettopp din garderobe. Her ønsker vi å hjelpe. Tise skal være et grønnere valg og vi ønsker å påvirke folk i riktig retning. Vi ønsker å «become a bit better» og alle tiltak man gjør hjelper i riktig retning, sier hun.

 

LES OGSÅ: Veganske restauranter i Oslo

 

Enkelt å bruke

Hauk forteller at folk foretrekker det enkleste, og derfor velger de å bruke applikasjoner fremfor å dra til bruktbutikker. – Det å gå på vintage-jakt er kjempegøy, men også ganske tidkrevende. Man stiller også gjerne høye krav til effektivitet og brukervennlighet, og der føler jeg Tise har løst noe. Det er både inspirerende og enkelt å kjøpe brukt på Tise, forteller hun.

 

LES OGSÅ: Veganer på studentbudsjett

 

Mange forskjellige bruktapper

Det finnes mange forskjellige bruktapper. Her har vi tatt for oss de mest populære i Norge, som du kan benytte deg av. Alle disse appene har til felles at de er enkle å bruke og helt gratis å laste ned.

 

Tise
Gjennom Tise kan du opprette en profil hvor du kan poste bilder av produktet eller kontakte andre brukere. Denne appen blir sett på som mest miljøvennlig, fordi du har mulighet til å møte personen eller sende klærne i posten i Norge.


 

Letgo
Gjennom Letgo får du muligheten til å både selge og kjøpe brukte produkter i nærområdet ditt ved hjelp av søkefunksjonen som er basert på din geografiske posisjon. Appen lager automatisk en tittel på innlegget ditt, som gjør det mer effektivt å legge ut ting for salg.

 

Shpock
Navnet står for «SHop in you POCKet» og i likhet med de andre appene kan du kjøpe eller selge ting i nærområdet ditt. På denne appen kan du i tillegg se alle kommentarene på hvert innlegg.

 

Depop
I likhet med de andre appene, så er Depop rettet mot unge, som bruker tjenesten til å kjøpe og selge brukte ting. Mange av selgerne her er fra USA, og du finner et godt utvalg av vintage klær her.

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet