Norsk film skaper ikke alltid interesse hos norske kinogjengere. I forhold til våre naboland, har ikke Norge vært en kjent filmnasjon, men vi blir stadig bedre, og internasjonalt begynner folk å legge merke til filmene fra det lille landet i nord.

Her er StudentTorgets anbefalinger til tre norske filmer som er verdt å se.

 

Elling (2001)

De fleste har kanskje allerede sett Elling.

Har du ikke sett den, vil vi sterkt anbefale å gjøre plass i kalenderen til 84 minutter med perfekt film.

Elling er en dramakomedie regissert av Petter Næss, og er basert på Ingvar Ambjørnsens bøker om karakteren Elling, hovedsakelig den tredje boken «Brødre i blodet».

Vi møter Elling på en psykiatrisk avdeling, hvor han deler rom med den enkle mat- og kvinne entusiasten Kjell Bjarne.

På tross for sine ulikheter, har de funnet en viktig trygghet i hverandre, og sammen er de nå klare for å ta steget ut i samfunnet igjen. De har fått en trygdeleilighet på Majorstuen, hvor de skal lære seg å leve selvstendige liv i en verden som kan virke både uforståelig og skremmende.

For Elling, er det oppsiktsvekkende hvor forskjellige mennesker er. Noen går alene på ski til Sydpolen, men for Elling er det utfordrende nok å krysse et restaurantgulv, eller snakke i telefonen. Han har to uvenner, svimmelheten og uroen, som hindrer han i å utføre de enkleste gjøremål.

Elling vil ikke la det stoppe han! Han vil delta i samfunnet, bidra med sine meninger og vise hvem han er.

Først, må han og Kjell Bjarne klare å gå ut døra, øve seg på å svare når telefonen ringer, og kanskje til og med spise på restaurant.

Etter hvert, vil verdensangsten allikevel ikke være helt uoverkommelig.

Filmen handler i stor grad om personlig utvikling, og har en varme, og sårhet, man ikke kan unngå å bli berørt av. Særlig har den dype omsorgen mellom Elling og Kjell Bjarne, brent seg inn i våre hjerter.

Med et tett manus, som flyter utrolig godt fra begynnelse til slutt, drevet frem av fantastisk skuespill av Per Christian Ellefsen og Sven Nordin, ble filmen Oscarnominert for beste fremmedspråklige film.

Selv om karakterene i Elling til tider kan virke ekstreme, er det mange som vil kjenne seg igjen i kameratene på Majorstua. Ambjørnsen har selv uttalt at han ser «Elling» overalt, både på trikken og på butikken. Kanskje er det en Elling i oss alle?

I fjor, kom Ambjørnsen ut med den femte boken om Elling, og det er allerede spådd at en ny film er på vei. Det blir da den fjerde filmen i historien om denne flotte mannen.

Men først og fremst, se den første!


  

Hodejegerne (2011)

Hvis du er ute etter å se en nervepirrende thriller, burde du se Hodejegerne.

Filmen er så proft filmatisert at en kunne trodd det var en Hollywood-produksjon.

Morten Tyldum har regien, og filmen er basert på en roman av Jo Nesbø.

Den anerkjente forfatteren er kjent for å skape universer spekket av groteske detaljer og brutale situasjoner. Det gjenspeiles i filmen, som er en to timer lang actionthriller, med korte mellomrom mellom de fartsfylte scenene.

I tillegg, er det flotte skildringer av karakterene, særlig hovedpersonen Roger Brown, som vi fort føler omsorg for. Dette er historien om hodejegeren, som selv blir jaktet på.

«Mitt navn er Roger Brown. Jeg er 1,68, du trenger ikke psykolog for å forstå at det må kompenseres», forteller hovedpersonen i filmens åpningsmonolog. Alt som skjer etterpå, er et resultat av at Roger (Aksel Hennie) må kompensere for sin beskjedne høyde og ellers dårlige selvfølelse.

Hans største frykt er å bli forlatt av sin flotte kone Diana (Sunnøve Macody Lund), derfor overøser han henne med dyre gaver og et luksusliv han ikke har råd til, slik at Diana ikke skal forstå at hun er for bra for han.

For å holde hodet over vannet økonomisk, raner han dyr kunst fra sine klienter i hodejegerbransjen. Oppskrift til et salig rot, med andre ord.

En dag har han tråkket over feil dørmatte og rasket med seg feil kunstverk. Brått er han i stor fare, og må rote seg ut av sin livs største knute.

Det er gøy å se at Norge kan lage gode actionfilmer.


  

Thelma (2017)

Det er Joachim Trier som står bak denne mørke thrilleren, om den unge studenten som prøver å finne seg selv.

Vi møter den unge kvinnen Thelma, fantastisk spilt av Eli Harboe, som akkurat har flyttet til Oslo for å studere. Hun har en fortid i en kontrollerende religiøs familie, noe som gjør det vanskelig for Thelma å tilpasse seg den rebelske studenttilværelsen.

En dag får hun et uventet epileptisk anfall på lesesalen, og en annen student, Anja (Kaya Wilkins), rykker til for å hjelpe. Det oppstår raskt følelser mellom de unge studentene og disse følelsene skremmer Thelma. Hun blir konfrontert med en ny versjon av seg selv, og er i konstant strid mellom hva som er riktig og galt.

Når Thelma gir etter for undertrykte følelser, begynner overnaturlige ting å skje.

Thelma er en utrolig velkomponert og stilistisk vakker film, som dveler ved scenene og har flere kunstneriske elementer. Vi følger tett på hovedpersonens følelser og sanser, på tross av at hun sier lite.

Filmen er antydende heller enn fortellende, noe som gjør at seeren ikke alltid vet hva som er sant og hva som er i fantasien. Det er mye vi ikke vet om Thelma, derfor er hun også så fengslende og filmen så intens.

Hvorfor er Thelma så redd for følelsene hun har for Anja? Hvorfor får hun anfall og hvorfor er foreldrene så kontrollerende?

Filmen handler om indre konflikter og forelskelse. Den anbefales på det sterkeste.

Alle filmene er å finne på TV2 Sumo. Hodejegerne ligger også ute på Netflix.