(StudentTorget.no):

 

Mange liker å spille spill, og er du lei av å se på TV, kan spill være et godt alternativ for å ha det hyggelig sammen. For noen er det ulike kortspill som er favoritten, andre foretrekker brettspill, som du kan holde på med i time etter time. En ting er i alle fall sikkert: Det finnes et spill for alle! Har du ikke funnet favoritten din ennå? Da kan du ta en titt på listen her:

 

Kortspill

Exploding Kittens
Antall spillere: 2+

 

«Exploding Kittens» er et kortspill som er utrolig morsomt! Spillet har sin egen kortstokk, med morsomme illustrasjoner av katter på kortene. Målet er å unngå kortene med «exploding kittens», for trekker du disse er du ute av spillet.

 

Spillet kommer med vanlige kort med bilder av katter på, «see the future» (lar deg kikke på de tre øverste kortene), «skip» (lar deg hoppe over turen din), «shuffle» (lar deg stokke bunken), «attack x2» (spilleren etter deg må trekke to kort), «nope» (brukes til å blokkere andre kort, for eksempel «attack»), «favor» (en annen spiller må gi deg et valgfritt kort) og «defuse» (kan redde deg hvis du trekker et «exploding kitten» kort).


 

Du kan bruke to like kattekort til å trekke av andre spillere, tre like til å be om utvalgte kort, eller fem like til å kjøpe kort fra kastebunken. I denne legges brukte handlingskort, som «defuse» eller «nope».

 

Dere trekker kort fra bunken, og prøver å unngå «exloding kittens». De første gangene du trekker et slikt kort kan det som regel unngås med «defuse», og da går det tilbake i bunken. Den som trakk kortet velger hvor det legges. Målet med spillet: Å unngå «exploding kittens» for enhver pris! Den som ikke eksploderer vinner!

 

The Chameleon
Antall spillere: 3-8

 

Dette kortspillet avgjør hvem i vennegjengen som er best til å late som de vet hva andre snakker om, når de egentlig ikke aner hva det er! Ferdigheter som kan komme til nytte både i forelesning og arbeidslivet.

 

Spillet er veldig enkelt og gjøres slik: Dere velger et brett med ord relatert til et tema. Dette kan for eksempel være sport, yrker, presidenter, mat, land, med mer.

 

Alle får utdelt hvert sitt kort, som enten har koder (som viser kombinasjoner av terningene som igjen peker på et felt på emnekortet) eller et bilde av en kameleon. Begge terningene kastes, og dere sjekker kodekortet opp mot emnekortet. Alle vet da hva ordet er, bortsett fra kameleonen!


 

Er temaet yrker, og dere får yrket bussjåfør, skal dere finne på et ord som beskriver dette yrket. Det kan for eksempel være blid, uniform, Ruter og så videre. Kameleonen, som ikke vet hva yrket er, må også finne på et ord som beskriver dette. Her gjelder det å velge smart, så de andre ikke skjønner at du er kameleonen.

 

Dere går runden, og alle sier ordet de har valgt. Ordene burde ikke være for beskrivende, da kan kameleonen gjette hva yrket er og tilpasse sitt ord etter det. Etterpå skal det diskuteres hvem dere tror kameleonen er. Gjetter dere feil, får kameleonen to poeng. Gjetter dere hvem kameleonen er, får personen muligheten til å gjette hva ordet er. Gjetter kameleonen riktig, får han/hun ett poeng.

 

Slik kan dere spille flere runder til dere til slutt har en vinner. Bli gjerne enige på forhånd om hvor mange poeng dere skal spille til, slik at alle vet når en vinner skal kåres.

  

UNO
Antall spillere: 2-10

 

Kortspillet UNO er en favoritt for mange og er veldig lett å spille.

 

Alle spillerne får syv kort. Et kort legges på bordet. Du legger på kort av samme farge eller med samme tegn/symbol. Kan du ikke legge et kort må du trekke. Når du har bare ett kort igjen, roper du «UNO». Den som først blir kvitt alle kortene sine vinner!


 

I bunken finner du kort som «reverse» (som endrer retningen), «skip» (hvor du slipper å trekke), 2+ (hvor neste spiller må trekke to kort) og kort som kan brukes til å endre fargen. Noen av disse kortene tvinger neste spiller til å trekke fire kort når fargen endres.

 

LES OGSÅ: Studentordboka

 

Brettspill

Monopol
Antall spillere: 2-8

 

Monopol er en klassiker som mange elsker! Her gjelder det å kjøpe opp eiendommer, bygge hus og hoteller. Du starter med 1500 euro, kaster terningene og flytter brikken din rundt på brettet. Eiendommene du lander på får du muligheten til å kjøpe, men eier noen denne fra før må du betale husleie. Lander du på «prøv lykken» eller «sjanse» må du trekke kort. Hver gang du passerer «start» får du 200 euro.

 

Det kan lønne seg å samle på eiendommer av samme slag, da må nemlig medspillerene betale mer til deg om de havner på disse eiendommene! Du må ha alle eiendommene av en farge for å kunne bygge hus og hoteller her.

 

Vinneren av spillet står igjen når alle de andre spillerene har gått konkurs, noe alle vet at kan ta mange timer.


 

Det finnes utrolig mange forskjellige versjoner av Monopol, blant annet en Game of Thrones-versjon.

 

Alias
Antall spillere: 4+

 

Dette spillet er fantastisk morsomt! Alias spilles med lag på minst to personer. Spillet går ut på å forklare ord, uten å bruke ordet! Ordet «blomst» kan for eksempel beskrives som «en plante som man gir bort i buketter når noen har bursdag». Målet er å forklare så mange ord som mulig, før tiden er ute.

 

Kortene har en liste med ord som er nummerert fra en til åtte. Kaster dere terningen og lander på 4, skal dere forklare alle ordene som er nummer 4 på kortene. Snu timeglasset og begynn å forklare et kort. Når dere klarer det legges det til side, og du trekker et nytt kort som du skal forklare. Målet er å klare så mange som mulig før tiden er ute, og dere får ett poeng per kort.

 

Har du begynt å forklare et kort når tiden renner, ut kan alle lagene prøve å gjette ordet. Laget som klarer det får ett poeng. Klarer du ikke forklare et kort (eller klarer ikke lagkameratene dine å gjette det), kan dere si «pass» og trekke et nytt kort. Da får dere ett minuspoeng. Når dere har gjettet alle ordene, går dere like mange skritt frem på brettet som antallet kort dere har gjettet. Første lag i mål vinner!


 

Det finnes flere versjoner av Alias: Originalversjonen, Late Night, Party og Kvinner mot menn. Alle versjonene kan være morsomme å prøve!

 

Ludo
Antall spillere: 2-4

 

En klassiker for alle som liker brettspill. Spillet er veldig enkelt: Alle spillerne velger en farge hver. Spilleren som kaster det høyeste taller begynner. Du må kaste 6 for å få brikkene ut på spillebrettet. Har du ingen brikker ute, får du kaste tre ganger. Kast terningen og flytt brikkene rundt på brettet.

 

Lander din brikke på en rute hvor det allerede står noen, så slår du denne brikken tilbake til start. Spilleren som eier brikken må da kaste 6 for å få brikken ut i spillet igjen.

 

Målet er å få alle spillebrikkene en runde rundt brettet, og inn i mål i midten av spillet. Fordi man hele tiden kan bli slått ut, kan dette ta ufattelig lang tid.

 

Settlers fra Catan
Antall spillere: 3-4

 

Dette morsomme spillet, som opprinnelig er fra Tyskland, har blitt ufattelig populært de siste årene. Spillet går under navnet Settlers eller Catan, og går ut på at spillerene skal etablere seg på brettet gjennom å bygge veier, hus og landsbyer. Dere starter med to landsbyer med tilhørende veier. Plasser disse strategisk, du starter nemlig med råstoffene fra den siste byen du plasserer. Råstoffene, tre, stein, mur, korn og sau, brukes til å bygge veier, landsbyer og byer.


 

Du kan bygge når det er din tur i spillet, og turene går på rundgang. For hver tur kastes terningene og spillere som har råstoff med dette tallet mottar ett eller flere råstoffkort.

 

Du får poeng for landsbyer, byer, lengste vei og flest ridderkort. Ridderkortene kan du trekke fra bunken av utviklingskort, som kjøpes for ulike råstoffer, og som kan brukes til å flytte «røveren», som kan hindre deg i å få råstoffer i spillet.

 

Det finnes flere versjoner av spillet. En versjon, sjøfarer, har i tillegg til veier, båter, og lar deg bygge deg sjøveien til andre øyer og landområder. I versjonen «Byer og riddere», en utvidelse til originalutgaven, gjelder det å bruke kortene handel, politikk og vitenskap for å bygge sterke, store metropoler.

 

Risk
Antall spillere: 2-5

 

Dette spillet har virkelig erobret verden og det er akkurat det spillet går ut på også. Du er leder av din helt egen hær, og målet er å erobre hele verden. Klarer du det, og utsletter alle de andre spillere på brettet, er du vinneren av spillet.

 

Risk er et strategispill, og passer for deg som liker å planlegge og lage en strategi for verdensherredømme. Spillet foregår på Napoleons tid, og er delt opp i 42 territorier og seks kontinenter. Slagene mellom topper avgjøres av terningkast, og slik kan du erobre andre spilleres territorier. Gjennom spillet gjelder det å skape allianser, gå imot sterke spillere og til slutt stå igjen som vinneren.

 

Bezzerwizzer
Antall spillere: 2+

Bezzerwizzer er et quizspill med over 5000 spørsmål. Spørsmålene er fordelt på 20 ulike kategorier. Du velger fire kategorier per omgang, og rangerer disse fra 1-4 poeng, ut ifra hva du kan best. Den kategorien du kan best burde være verdt 4 poeng.  Du har i tillegg en «zwap-brikke», som gjør at du kan bytte bort en kategori du ikke liker, og to «bezzerwizzer-brikker», som gjør at du kan ta poeng i motspillernes runder.

 

Er du en bezzerwizzer? Da kan du svare på motstanderens spørsmål. Du kan også ta kontroll over deres favorittkategorier, så de ikke kan svare på spørsmål i disse. Her er det en fordel å vite mye, for dette kan gi deg et stort overtak i spillet! Den som vet aller mest vinner!

 

Den forsvunne diamanten
Antall spillere: 2-5

 

Dette spillet har mange spilt som barn, og det gir ekte nostalgifølelse! I «Den forsvunne diamanten» er du i Afrika og leter etter diamanten «Afrikas stjerne». Du kaster terningen for å bevege deg rundt på brettet, hvor alle brikkene ligger opp-ned. Lander du på en brikke snur du denne, og her kan du finne både diamanter (som kan byttes inn i penger), eller røvere som stjeler alt du har.

 

Har du penger kan du reise rundt på brettet med fly eller båt. Mange av spillebrikkene er visum, som er helt ubrukelige frem til du finner den forsvunne diamanten. Finner du diamanten må du finne et visum, og nå frem til Kairo eller Tanger før motspillerne dine. Klarer du det, er du vinneren av spillet!

 

StudentTorget ønsker dere en fantastisk helg med lek, spill og moro!

 

 Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet